Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021

Κυβέρνηση δίχως πλάνο: Ρεκόρ κρουσμάτων μετά από 5 μήνες lockdown - Βάζει τέλος στα «έξυπνα» μέτρα;


ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΧΤΙΖΕΙ.... ΑΛΛΑΖΟΝΕΣ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ!!! 

Αντιμέτωπη με την πραγματικότητα είναι η κυβέρνηση, η οποία παρά τις φιέστες των προηγούμενων μηνών και τα όσα υποστηρίζει μέχρι και σήμερα, δηλαδή πως πέτυχε στην αντιμετώπιση της

πανδημίας, είδε χθες να ανακοινώνεται ρεκόρ κρουσμάτων. 

Μετά από 5 μήνες συνεχούς lockdown ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.465 νέα κρούσματα, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν πλέον στους 630, με όλους τους δείκτες να δείχνουν πως το lockdown όχι μόνο δεν βοήθησε στο να μειωθούν τα κρούσματα, αντιθέτως, οδήγησε σε αύξηση τους. 

Μετά από πέντε μήνες η ανάγκη για αλλαγή πλεύσης είναι επιτακτική, δεν είναι άλλωστε παράξενο πως ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης προανήγγειλε το σταδιακό άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων «ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας», όπως είπε.

Μίλησε για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ του βαθμού ελευθερίας των πολιτών και την αντιμετώπιση της πανδημίας και ανακοίνωσε ότι «θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις εντός των επομένων 48 ωρών».

Η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει την Παρασκευή, προκειμένου να καθορίσει τα βήματα για το άνοιγμα της αγοράς. Ακολούθως την ίδια ημέρα, αναμένεται να ανακοινωθούν οι όποιες αλλαγές. Οι αλλαγές που θα αφορούν τα Σαββατοκύριακα, θα ισχύσουν από την επομένη, δηλαδή το Σάββατο 20 Μαρτίου. Η κατάσταση, πάντως, μετά και τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του ΕΟΔΥ (3.465 κρούσματα και 630 διασωληνωμένοι), είναι ιδιαίτερα δύσκολη και θα εκτιμηθεί από τους «ειδικούς».


Πως θα «ανοίξει» η χώρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού βρίσκονται τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο. Από την ερχόμενη Δευτέρα (22/3), είναι πιθανόν να δοθεί το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, τα οποία θα δέχονται πελάτες μόνο με ραντεβού.

Επί τάπητος θα τεθεί και το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, για τις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο». Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι η απαγόρευση ξεκινά στις 19:00. Οι σκέψεις είναι να ξεκινά από τις 21:00. Ένα ακόμη μέτρο που εντάσσεται στη «σφαίρα» των «άμεσων» αλλαγών που εξετάζονται, είναι να επιτραπεί η μετακίνηση για άθληση με το αυτοκίνητο, σε άλλες περιοχές, με τη χρήση του κωδικού 6, στο 13033. Μετά την τελευταία αυστηροποίηση των μέτρων, η άσκηση ή η βόλτα του κατοικιδίου, γινόταν μόνο με ποδήλατο ή πεζή.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση αναμένεται αν πάρει πίσω, άμεσα τα «έξυπνα» μέτρα που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες, καθώς αποδείχθηκε πως τελικά... μάλλον δεν ήταν και τόσο «έξυπνα».

Στις 22 Μαρτίου επίσης, υπάρχει η σκέψη να ανοίξει και ένα μέρος των δικαστηρίων. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα υπάρξει επέκταση μία εβδομάδα αργότερα, στις 29 του ίδιου μήνα.

Στις 29 Μαρτίου ενδέχεται να ανοίξει το λιανεμπόριο. Όπως έχουν αναφέρει και μέλη της Επιτροπής, το άνοιγμα των καταστημάτων δεν είχε επιφέρει σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, καθώς εφαρμόζονταν οι κανόνες, με την τήρηση των μέτρων.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Πιο συγκεκριμένα:

-Έχει ακουστεί η ενεργοποίηση ενός νέου πενταψήφιου, του 13032, με χρονικό περιθώριο τριών ωρών για τις αγορές, αλλά χωρίς περιορισμό απόστασης.

-Μία άλλη πρόταση είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν με τη «δοκιμασμένη» μέθοδο του click away και click in shop.

-Από τα σενάρια δεν λείπουν και οι πιο... ριζοσπαστικές προτάσεις, με το άνοιγμα των καταστημάτων κανονικά, δηλαδή τους πελάτες να μπαίνουν δίχως ραντεβού, αλλά με μάσκες και αποστάσεις, όπως ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.

Αρχές Απριλίου τα σχολεία, μετά τις 15 η εστίαση

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα λειτουργήσει των «ατμομηχανή» για τους υπόλοιπους τομείς και ιδιαίτερα για τα σχολεία και την εστίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Το πότε ακριβώς θα ανοίξουν δεν έχει προσδιοριστεί, όπως και το αν θα ανοίξουν σε όλες τις βαθμίδες ή τμηματικά. Είναι ένα ακόμη θέμα που άπτεται στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θα εξετάσουν τα στοιχεία με βάση την κατάσταση που θα επικρατεί την περίοδο εκείνη.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με δηλώσεις την Τετάρτη, προανήγγειλε την παράταση της σχολικής χρονιάς τον Ιούνιο, ενώ οι Πανελλαδικές θα διεξαχθούν στην προγραμματισμένη ημερομηνία τους.

Το άνοιγμα της εστίασης φέρεται να εξετάζεται ως σενάριο για μετά τις 15 Απριλίου και σε πρώτη φάση, μόνο σε ανοικτούς χώρους, με αποστάσεις και όλα τα μέτρα προστασίας. Το πιθανό άνοιγμα της εστίασης λίγο πριν το Πάσχα ενδεχομένως να ενεργοποιήσει σενάρια για «πράσινο φως» στις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει τεθεί στο τραπέζι κάτι τέτοιο, καθώς θεωρείται πολύ πρόωρο.

Παράλληλα πιθανό είναι να ανακοινωθούν νέα «έξυπνα» μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού, ανάμεσα σε αυτά αναμένεται να είναι και η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις