Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Πολεμική κινητικότητα: Η Μόσχα στέλνει τεθωρακισμένα οχήματα στο Ντονμπάς


Παναγιώτης Νάστος

H Μόσχα στέλνει τεθωρακισμένα οχημάτα στα σύνορα στο Donbass για να ενισχύσει τους

ρωσόφωνους. Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Αντρέι Μαρόκο, μίλησε για την κυκλοφορία των τρένων με στρατιωτικό εξοπλισμό

Ως απόδειξη, αναφέρει τη δημοσίευση του καναλιού "War History Arms" με φωτογραφίες τρένων με θωρακισμένα οχήματα.

Στις δημοσιευμένες φωτογραφίες, μπορεί κανείς να δεί τα τεθωρακισμένα οχήματα "Tiger" σε πλήρη θωράκιση, φορτηγά καυσίμων και ΤΟΜΠ να βρίσκονται σε ειδικές πλατφόρμες.

Τέτοιες ενέργειες μπορούν να θεωρηθούν ως μια πιθανή συμμετρική αντίδραση στις ενέργειες του Κιέβου στο πλαίσιο της στρατιωτικοποίησης της πολεμικής ζώνης που λαμβάνει χώρα τους τελευταίους μήνες.

Εν τω μεταξύ, στη Μαριούπολη, αφίχθηκαν "σύμβουλοι του ΝΑΤΟ" και στρατιωτικός εξοπλισμός, οι οποίοι μεταφέρονται δια θαλάσσης στη νότια ζώνη του λεγόμενου OOS.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι του Ντόνετσκ ανέφεραν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν να προετοιμάζονται για μια επίθεση στο Ντομπάς. Σύμφωνα με αυτούς, η Ουκρανία προωθεί άρματα μάχης στην πρώτη γραμμή.

Νέα τεχνολογία από την Μόσχα

Ένα σύστημα ραντάρ ικανό να ανιχνεύσει μικρά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που πετούν σε «σιωπηλή λειτουργία» σύντομα θα αναπτυχθεί από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε ανώτερος αξιωματικός του ρωσικού στρατού στην Krasnaya Zvezda, την επίσημη εφημερίδα του υπουργείου Άμυνας της χώρας. 

Η απόφαση ελήφθη αφού το σύστημα ραντάρ με το όνομα Valdai ολοκλήρωσε μια σειρά δοκιμών, σύμφωνα με τον Στρατηγό Αντρέι Γκοντσάροφ, επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Ερευνητικών Δραστηριοτήτων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Προηγμένων Τεχνολογιών του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας. 

Μπορεί να ανιχνεύσει UAV με "εξαιρετικά χαμηλό" RCS 

Το σύστημα μπορεί να εντοπίσει αντικείμενα με «εξαιρετικά χαμηλή ραδιοτομή (RCS)» και να τα εξουδετερώσει, έγραψε το ρωσικό ΜΜΕ topwar.

Επιπλέον, το σύστημα είναι επίσης ικανό να διακρίνει στόχους από το περιβάλλον και τις εσφαλμένες ειδοποιήσεις στόχου όπως τα πουλιά.

Η ηλεκτρομηχανολογική μονάδα Lianozovo του ομίλου Almaz-Antey, άρχισε να αναπτύσσει το σύστημα το 2016, έγραψε tο topwar, προσθέτοντας ότι ένα πρωτότυπο ήταν έτοιμο έως το 2018. Ένα χρόνο αργότερα ενσωματώθηκε σε στρατηγικές ασκήσεις πυραυλικής δύναμης.

Ως μέρος των ασκήσεων, το Valdai ανέλαβε την προστασία των πυραυλικών συστημάτων από την παρατήρηση και την επίθεση από εχθρικά drone.

Η ανίχνευση μικρών αεροσκαφών είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω του χαμηλού RCS (μικρότερη από 0,05-0,1 τετραγωνικά μέτρα), της πολύ χαμηλής ταχύτητας έως και 30-50 μέτρων / δευτερόλεπτο (98-164 πόδια / δευτερόλεπτο) και επειδή πετούν σε μεγάλο υψόμετρο και μπορεί να αιωρηθεί και να ελιχθεί γρήγορα, εξήγησε το ρωσικό ΜΜΕ. 

Χρησιμοποιεί πέντε μονάδες ταυτόχρονα για να εξουδετερώσει την απειλή 

Το ΜΜΕ εξήγησε περαιτέρω ότι για την ανίχνευση τόσο μικρών UAV, οι προγραμματιστές της Valdai εισήγαγαν μια νέα προσέγγιση για την ανίχνευση που περιλαμβάνει «ταυτόχρονη χρήση πολλών μέσων αναγνώρισης διαφόρων ειδών».

Το σύστημα ραντάρ είναι τοποθετημένο σε ένα αυτοκινούμενο όχημα και χωρίζεται σε πέντε εξαρτήματα: μια μονάδα ελέγχου με έναν πίνακα τηλεχειρισμού, μια μονάδα ραντάρ, μια οπτοηλεκτρονική μονάδα, μια μονάδα εύρεσης κατεύθυνσης για πηγές ραδιοσήματος και μια μονάδα αντιμέτρων. 

Το ραντάρ και η μονάδα εύρεσης κατεύθυνσης του Valdai ανιχνεύουν παράλληλα στόχους 

Το εύρος ανίχνευσης ραντάρ υπερβαίνει τα 15 χιλιόμετρα. To topwar ανέφερε ότι ενώ το ραντάρ μπορεί να ανιχνεύσει μικρότερα αεροσκάφη όπως το Mavic ή το Phantom από πέντε ή έξι χιλιόμετρα (3,1 έως 3,7 μίλια) μακριά, μεγαλύτερα drone μπορούν να εντοπιστούν από 15 χιλιόμετρα (9,3 μίλια) μακριά ή πιο μακριά.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Εναλλακτικά, η μονάδα εύρεσης κατεύθυνσης σαρώνει τα κανάλια ελέγχου και επικοινωνίας UAV μέσω ραδιοφωνικών σημάτων για να προσδιορίσει τη θέση του UAV και του χειριστή του.

Μόλις εντοπιστεί ο στόχος, η μονάδα αντιμέτρων του Valdai μπλοκάρει το UAV καταστέλλοντας τα σήματα ελέγχου και πλοήγησης.

Προτείνεται επίσης μια πολιτική έκδοση του UAV για την αποτροπή πτηνών από ευαίσθητες περιοχές όπως τα αεροδρόμια.

 

Εκτίμηση 

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Ρωσία έχει το "αντίδοτο" στα τουρκικά drone τα οποία τα διαφημίζει κατά κόρον η Τουρκία. Μάλιστα οι δυνατότητες του ρωσικού συστήματος είναι πολύ μεγάλες και κατά μικρού μεγέθους drone, όπως είναι αυτά τα τύπου καμικάζι που διαθέτει η Τουρκία και όχι μόνο κατά των μεγάλων σε μέγεθος drone, όπως το Bayraktar.

Αυτά γιατί πολλοί πιστεύουν ότι η προμήθεια  τουρκικών  drone Bayraktar, από την Ουκρανία θα είχε ολέθρια αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης κατά των ρωσόφιλων ανταρτών της Ανατολικής Ουκρανίας.

Η χώρα μας έχουμε τονίσει σε πολλά άρθρα μας θα πρέπει να στραφεί στην απόκτηση antidrone συστημάτων για εξάλειψη της τουρκικής απειλής

Αναφορικά με την "συμμετρική αντίδραση της Ρωσίας", να προωθήσει ανάλογο αριθμό μαχητών και αρμάτων στην πρώτη γραμμή απέναντι από την Ουκρανία, το μήνυμα είναι απλό και σαφές.


Μην τολμήσετε.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις