Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Ρωσικά ''πυρά'': ''Συγκέντρωση δυνάμεων σε Αλεξ/πολη & Μ. Θάλασσα''


 Έμμεση ''επίθεση'' Ελλάδα

Την αποβίβαση αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη στηλιτεύουν ουσιαστικά ρωσικές πηγές, με αφορμή άσκηση του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα,

η οποία κατά τους ίδιες έχουν στόχο την Ρωσία.

''Από τις 27 Φεβρουαρίου, αμερικανικά ελικόπτερα μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν σε αυτές.

Επίσης, στο ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντζας, ξεκίνησε η ναυτική άσκηση ''Ποσειδώνας 2021'', με κύριο σενάριο, μονάδες επιφανείας και αεροσκαφών ΑΦΝΣ «ενάντια σε “εχθρικά” πολεμικά πλοία  και υποβρύχια», αναφέρουν σχετικά οι Ρώσοι.

Πρόκειται για την μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ, με την επωνυμία ''Defender Europe'' στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα την άνοιξη και το καλοκαίρι.

"Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ''Defender Europe'' στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ξεκίνησε η εκφόρτωση της πρώτης παρτίδας εξοπλισμού από την 1η Ταξιαρχία ελικοπτέρων των ΗΠΑ. Αυτή η επιχείρηση του ΝΑΤΟ, στοχεύει στην ενίσχυση της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας”, αναφέρουν οι ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές.

Παράλληλα, ο ναυτικός κλάδος της συμμαχίας θα επεξεργαστεί εκπαιδευτικές αποστολές μάχης στη Μαύρη Θάλασσα.

“Τόσο η ηγεσία του ΝΑΤΟ, όσο και ο νέος επικεφαλής του Πενταγώνου, Λόιντ Όστιν, προσδιόρισαν τον κύριο στόχο στην περιοχή την «υποστήριξη της Ουκρανίας στην αντιπαράθεση με την Ρωσία».

Μόλις πριν από μια εβδομάδα, ο επικεφαλής του Πενταγώνου, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρέι Ταράν, επιβεβαίωσε ότι «η Ουάσινγκτον θα στηρίξει το Κίεβο με θανατηφόρα όπλα, δηλώνοντας παράλληλα ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι« στρατηγικού χαρακτήρα», αναφέρει ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Είναι πιθανό οι Ουκρανικές Ναυτικές Δυνάμεις να συμμετάσχουν επίσης στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, ενώ ναρκαλιευτικά της δύναμης SNMCMG2, που συμμετέχουν στην άσκηση “Ποσειδώνας 2021”, θα επισκεφθούν το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού».

Πάνω από 10 πολεμικά πλοία από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Ρουμανία και την Τουρκία συμμετείχαν στις ασκήσεις.

Όπως ανέφερε το Radio Romania, «το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει σενάρια μάχης ενάντια σε υποβρύχιες απειλές, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μονάδες επιφανείας του ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιηθούν για υδρογραφική αναγνώριση, ανίχνευση και εντοπισμό ναρκών, καταπολέμηση αεροσκαφών ΑΦΝΣ, μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων του εχθρού.  

“Ελικόπτερα Puma της Ρουμανίας που εμπλέκονται στην άσκηση του ΝΑΤΟ είναι εξοπλισμένα με τορπίλες και είναι ικανά να καταστρέψουν όχι μόνο πλοία, αλλά και υποβρύχια. Τα τέταρτης γενιάς γαλλικά μαχητικά πολλαπλών ρόλων Rafale (Γαλλία) που έχουν ήδη αποδειχθεί ικανότατα σε παρόμοιες πρακτικές επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη Λιβύη, την Συρία και το Ιράκ, θα είναι παρών και αυτό συνιστά απειλή για εμάς», δήλωσε ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας συνταγματάρχης Shamil Gareev.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Κωνστάντζα "προγραμματίζεται σενάριο κοινών δράσεων του υπουργείου άμυνας και του υπουργείου εσωτερικών, που προσομοιάζει επίθεση του εχθρού στις ακτές της Ρουμανίας".

«Ποιος είναι σε θέση να οργανώσει μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πόσο ρεαλιστικό είναι, δεν αναφέρεται πουθενά. Στα κοινωνικά δίκτυα και στα μέσα ενημέρωσης όμως, αναφέρεται ότι η απειλή μπορεί να προέλθει από τη Ρωσία. Εξάλλου, μόνο η Ρωσία διαθέτει υποβρύχια και μονάδες επιφανείας, τα οποία μπορούν να δώσουν επαρκή απάντηση σε πιθανή επίθεση από το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γκάρεεφ.

"Οι ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα έχουν προγραμματιστεί για το ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Ρώσος πλοίαρχος ε.α. Ολέγκ Σβεντκόφ, πρόεδρος της Πανρωσικής Συνδικαλιστικής Ένωσης Στρατιωτικών.

“Ο στόχος τους είναι να διατηρήσουν τη Ρωσία σε συνεχή ένταση. Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η επιθυμία του ΝΑΤΟ να αποκαλύψει τις δυνατότητες της ρωσικής παράκτιας, αντιαεροπορικής και ανθυποβρυχιακής άμυνας και να μελετηθούν οι δυνατότητες του ρωσικού ναυτικού.

Οι ασκήσεις με την επωνυμία “Ποσειδώνας 2021” συνδέονται επίσης  με αντι-ρωσικές ενέργειες και την Τουρκία”, τονίζει ο ίδιος.

Προφανώς ομιλεί για παιχνίδια της Άγκυρας με τις τουρκικές μειονότητες σε Κριμαία και Μολδαβία, τα οποία έχουν εξοργίσει το Κρεμλίνο σε μεγάλο βαθμό.     

Σύμφωνα με τον Ρώσο εμπειρογνώμονα, η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία "μπορεί να θεωρηθεί ως υποστήριξη για την κυβέρνηση της Μολδαβίας στην επιθυμία της να επιλύσει την κατάσταση στην Υπερδνειστερία".

Ωστόσο, ο Σβέντκοφ είναι πεπεισμένος ότι η Μόσχα θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην περιοχή με πολιτικές, στρατιωτικές και διπλωματικές μεθόδους.

Η Μόσχα θεωρεί την άσκηση ως απειλή στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενώ το πιο επικίνδυνο είναι η εμπλοκή και της Τουρκίας σε σενάρια απειλών κατά της Κριμαίας.

Το ΝΑΤΟ όμως, υλοποιεί άσκηση σε περιοχή ευθύνης της συμμαχίας με χώρες του συνασπισμού στην περιοχή σύμφωνα και με την συνθήκη του Μοντρέ. 

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις