Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

S. Frantzman: Πνίγει την Τουρκία η συμμαχία Ελλάδας-Ινδίας-Σ.Αραβίας-Αιγύπτου-Γαλλίας-Ισραήλ - "Φλέγεται" η Μεσόγειος


 Oι Άραβες eτοιμάζουν να μεταφέρουν υδρογονάνθρακες στον μελλοντικό αγωγό East Med

Όπως ακριβώς αναφέρουμε εδώ και μεγάλο διάστημα στο "Πενταπόσταγμα", δημιουργείται ένας

τεράστιος και ισχυρότατος αμυντικός άξονας Ελλάδας-Ινδίας-Σ.Αραβίας-Αιγύπτου-Γαλλίας κατά του τουρκικού άξονα στην Μεσόγειο, προκαλώντας οργή και ανησυχία στην Άγκυρα.      

Ο γνωστός Ισραηλινός ειδικός SETH J. FRANTZMAN, αναφέρει ότι συνδέονται αμυντικά πλέον όλο και περισσότερο χώρες όπως η Γαλλία, η Ινδία και η Ελλάδα με μια ομάδα χωρών που έχουν κοινά ενδιαφέροντα.

Αυτή ο ομάδα περιλαμβάνουν τα ΗΑΕ, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και το Ισραήλ.

Η Γαλλία φαίνεται να αυξάνει τον ρόλο της σε αυτόν τον άξονα με την διενέργεια ναυτικών ασκήσεων.

Το Παρίσι μάλιστα συνεργάζεται με Ινδία και ΗΑΕ σε μια άσκηση στα τέλη Απριλίου.

Είναι γνωστό ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο "Charles de Gaulle" απέπλευσε από την Τουλόν, στις 21 Φεβρουαρίου, με την ομάδα μάχης του με στόχο την αποστολή Clemenceau 21, η οποία έχει τρεις στόχους.

Α. Την  καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Levant, ως μέρος της Επιχείρησης Chammal.

Β. Την ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων και συνεργασίας, ιδίως με την Ινδία και την παρουσία στις λεγόμενες περιοχές ενδιαφέροντος όπως η Μεσόγειος, ο Περσικός Κόλπος και ο Ινδικός Ωκεανός. 

Γ. Όσον αφορά τη Μεσόγειο, το γαλλικό επιτελείο του πολεμικού ναυτικού “υπενθυμίζει ότι αποτελεί «στρατηγική» περιοχή, αφού από αυτήν διέρχεται το 25% των παγκόσμιων θαλάσσιων ροών.

Αυτή η στρατιωτική δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί στον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν στα τέλη Απριλίου.Τα ΗΑΕ θα ενταχθούν για πρώτη φορά στον αμυντικό άξονα Ινδίας-Γαλλίας με μια τριμερή ναυτική άσκηση στον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν με την ονομασία “Βαρούνα”.

Σύμφωνα με τον ειδικό Μαχμούντ Γκαμάλ, ο οποίος σχολιάζει ζητήματα ασφαλείας της Αιγύπτου, η επόμενη μεγάλη αεροπορική άσκηση θα περιλαμβάνει τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

“Είναι δύσκολο να αγνοήσουμε αυτούς τους συμβολικούς δεσμούς της Ινδίας, της Γαλλίας, των ΗΑΕ, της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Όταν η Ελλάδα φιλοξένησε το Φόρουμ της Φιλίας τον Φεβρουάριο, κάλεσε επίσης τη Γαλλία, την Ιορδανία και το Ιράκ. Φιλοξένησε επίσης τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, των ΗΑΕ, της Κύπρου, του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας, δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο δραστηριοτήτων στην περιοχή”, κατέληξε μεταξύ πολλών άλλων ο Ισραηλινός αναλυτής.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Γιατί όμως δημιουργείται αυτή η αμυντική συμμαχία;  

Όλα αφορούν τον φιλόδοξο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος θα μπορούσε να κατασκευαστεί και να είναι έτοιμος εντός των επόμενων 5 ετών, όπως τόνισε και ο Ισραηλινός υπουργός ενέργειας Yuval Steinitz.

Ο αγωγός EastMed θα επιτρέψει στο Ισραήλ και την Κύπρο να εξάγουν φυσικό αέριο απευθείας στην Ελλάδα και την Ιταλία, και από εκεί στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, ενώ σε αυτόν τον αγωγό μελλοντικά θα ενωθεί αγωγός από τον Περσικό κόλπο και την Μ.Ανατολή, και ναι “τα λεφτά δεν είναι απλά πολλά αλλά προκλητικά τεράστια”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις