Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Σάλος με το πλοίο... φάντασμα που «αιωρείται» πάνω από τη θάλασσα - Βίντεο

 Ποια είναι τελικά η εξήγηση για το πλοίο που εθεάθη αντί να πλέει να… πετά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κακό χαμό προκάλεσαν στο Διαδίκτυο, εικόνες που δείχνουν ένα πλοίο να «αιωρείται» πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τα πληκτρολόγια των απανταχού συνωμοσιολόγων πήραν ξανά φωτιά, ενώ πολλοί ήταν αυτοί (οι πιο ορθολογικοί) που έκαναν λόγο για επεξεργασμένες φωτογραφίες.

Όπως και να΄χει, οι εικόνες έγιναν γρήγορα viral εξάπτοντας τη φαντασία εκατομμυρίων χρηστών του ίντερνετ που δεν δίστασαν να αναφερθούν ακόμα και σε εξωγήινα φαινόμενα.

Παρ΄ όλα, όπως αποδείχθηκε, αυτό που απαθανάτισε ο Ντέιβιντ Μόρις, μένοντας με το στόμα ανοιχτό, κοντά στο Φάλμουθ της Κορνουάλης, δεν ήταν τίποτα άλλο από μία σπάνια οπτική ψευδαίσθηση.

Ο μετεωρολόγος του BBC, Ντέιβιντ Μπρέιν, έδωσε τις απαντήσεις που όλοι έψαχναν, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για το φαινόμενο του «αρκτικού αντικατοπτρισμού» (superior mirage), το οποίο συμβαίνει μόνο κάτω από «ειδικές ατμοσφαιρικές συνθήκες που κάμπτουν το φως».

Η οφθαλμαπάτη αυτή είναι μάλιστα συχνή στην Αρκτική, ενώ «πολύ σπάνια» εμφανίζεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Αρκτικοί αντικατοπτρισμοί συμβαίνουν λόγω συγκεκριμένης καιρικής συνθήκης, που είναι γνωστή ως θερμοκρασιακή αντιστροφή. Συμβαίνει όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της θάλασσας και του αέρα που βρίσκεται ακριβώς από πάνω», ανέφερε ο μετεωρολόγος.

Ειδικότερα, «το φως μέσα από πολύπλοκη διαδικασία διαθλάται και δημιουργεί οπτικό είδωλο και έτσι βλέπουμε το πλοίο πάνω από τον ορίζοντα, ενώ στην πραγματικότητα είναι κάτω από αυτόν. Αποκαλείται ως ανώτερος καθρέφτης» εξήγησε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις