Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Σε εξέλιξη η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

 


Σε φάση πλήρους εξέλιξης εισέρχεται η πολυδιαφημισμένη από τον Χουλουσί Ακάρ τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.


Σ’ αυτή θα πάρουν μέρος – σύμφωνα με τον προγραμματισμό – 87 πολεμικά πλοία, 27 μαχητικά αεροσκάφη, 20 ελικόπτερα και drones, όπως άλλωστε ανέφερε από τις 22 Φεβρουαρίου το OnAlert.


Η τουρκική άσκηση θα παρακολουθείται διακριτικά από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και πως αναφέρει σήμερα η στήλη «Βηματοδότης» στην ιστοσελίδα tovima.gr «ένας αριθμός πολεμικών σκαφών έχει λάβει διαταγή απόπλου από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για επιτήρηση των τουρκικών κινήσεων».


Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το ενδεχόμενο κάποιας τουρκικής προβοκάτσιας, όπως επιχειρήθηκε να γίνει με το «Τσεσμέ» και την υποτιθέμενη «παρενόχλησή» του από ελληνικά μαχητικά F-16. Κάτι που αν και διαψεύστηκε από την Ελλάδα, έδωσε την αφορμή στον Ακάρ να υποστηρίξει πως «δόθηκε η πρέπουσα απάντηση στην Ελλάδα».


Ο Ακάρ και η Τουρκία έχουν άλλον έναν λόγο να είναι εκνευρισμένοι, παρακολουθώντας εκατοντάδες αμερικανικά ελικόπτερα και τεθωρακισμένα να ξεφορτώνονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.


Γράφει συγκεκριμένα ο «Βηματοδότης»:


«Εδώ και μερικές ημέρες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό «Endurance» ξεφορτώνει συνεχώς κάπου 150 «Απάτσι», «Σινούκ» και μεταγωγικά ελικόπτερα καθώς και εκατοντάδες θωρακισμένα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού (σύνολο 1.800) με σκοπό να πάρουν μέρος στη διακλαδική επιχείρηση «Atlantic Resolve» που πρόκειται να αναπτυχθεί στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη. Είναι η δεύτερη χρονιά που γίνεται από τους Αμερικανούς χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης για μετακινήσεις μονάδων των ΗΠΑ, μετά την υπογραφή και επικύρωση του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, αναδεικνύοντας έτσι τη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής της Αλεξανδρούπολης.


Αυτή η υπερσυγκέντρωση αμερικανικών στρατευμάτων, με ισχυρή δύναμη πυρός, στην Αλεξανδρούπολη σφόδρα ενόχλησε τους Τούρκους που πιστεύουν ότι η άσκηση στρέφεται εναντίον τους και εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.


Τίποτα όμως απ’ αυτά δε συμβαίνει, αφού τα στρατεύματα θα προωθηθούν προς τα Βαλκάνια και προς την Κεντρική Ευρώπη.


Στο Αιγαίο, στο μεταξύ, και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, αρχίζει, όπως έχει ανακοινωθεί, η πολυδιαφημιζόμενη από τον κ. Ακάρ τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» («Mavi Vatan 2021») με τη συμμετοχή 87 πολεμικών πλοίων, 27 μαχητικών αεροσκαφών, 20 ελικοπτέρων και drones. Με τις κινήσεις της η Άγκυρα μοιάζει να επιδιώκει να τορπιλίσει τις διερευνητικές.


Σε κάθε περίπτωση, ένας αριθμός πολεμικών σκαφών έχει λάβει διαταγή απόπλου από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για επιτήρηση των τουρκικών κινήσεων.


Στις αρχές Μαρτίου πάντως, στις ημερομηνίες που θα διεξάγεται η τουρκική άσκηση, αναμένεται να καταπλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στην Κρήτη, η ναυαρχίδα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» με τα 20 και πλέον Rafale του για συνεκπαίδευση με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Το «Charles de Gaulle» θα συνοδεύει η φρεγάτα «Κανάρης», η οποία ήδη εντάχθηκε στη γαλλική ναυτική δύναμη».

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.