Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Toν ''κάρφωσαν'' - ''Ο Ερντογάν σχεδιάζει το Τουρκόφωνο ΝΑΤΟ''


 Τα ύπουλα σχέδια στην Κασπία αφορμή για πιθανή διένεξη Ρώσων & Τούρκων

Πυρ και μανία είναι οι Ρώσοι με το ύπουλο σχέδιο της Άγκυρας με το οποίο ο Ερντογάν θέλει να βάλει χέρι στο Καζακστάν, ενώ ο Πούτιν αποφάσισε πλέον ότι στην Συρία δεν θα γίνει ανεκτή η τουρκική παρουσία.  

Ο Ρώσος ειδικός Σεργκέι Μαρτζέτσκι ανέφερε για το θέμα αυτό: '‘ας προχωρήσουμε λίγο πιο νότια. Εκεί έχουμε την Τουρκία, τον «ορκισμένο» εταίρο μας, ο οποίος επί του παρόντος ακολουθεί μια ενεργή επεκτατική πολιτική. Το παντουρκικό σχέδιο του Προέδρου Ερντογάν, περιλαμβάνει μια υπερεθνική ένωση, στην οποία συμπεριλαμβάνονται εκτός από την ίδια την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τουρκμενιστάν.

Μόλις πριν από λίγους μήνες, η Άγκυρα έκανε ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση των γεωπολιτικών της φιλοδοξιών παρέχοντας αποφασιστική βοήθεια στο Μπακού για να νικήσει τους Αρμένιους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σε αντάλλαγμα, η Άγκυρα κατέχει πλέον έναν νέο διάδρομο χερσαίων μεταφορών μέσω της επικράτειας του πλησιέστερου συμμάχου της, του Αζερμπαϊτζάν προς την Κασπία Θάλασσα.

Αυτό που θα ακολουθήσει είναι η δημιουργία ενός «Τουρκόφωνου ΝΑΤΟ» με επικεφαλής την Τουρκία.

Ο «Σουλτάνος» Ερντογάν κάνει ήδη το επόμενο βήμα, φέρνοντας  το Καζακστάν στην τροχιά των συμφερόντων του, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της Κασπίας Θάλασσας, η οποία είναι το κλειδί για την Κεντρική Ασία. Και το κάνει τώρα.

Στις 30 και 31 Μαρτίου, ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί το Καζακστάν και η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει θέματα εμβάθυνσης της οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας. Οι δύο χώρες σκοπεύουν να υπερδιπλασιάσουν τον όγκο του αμοιβαίου εμπορίου και το τουρκικό κοινοβούλιο έχει ήδη επικυρώσει συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία.

Συγκεκριμένα, η πλευρά του Καζακστάν ενδιαφέρεται για το ζήτημα της αγοράς και της από κοινού παραγωγής τουρκικών UAV.

Δείχνει επίσης ενδιαφέρον και για τουρκικά θωρακισμένα οχήματα. Μεταξύ άλλων, τα δύο τουρκόφωνα κράτη συζητούν μεταξύ τους το ζήτημα της κοινής εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού.

Σε γενικές γραμμές, είναι καιρός για το Κρεμλίνο να είναι σε επιφυλακή. Το Καζακστάν, με τις βόρειες περιοχές που κατοικούνται από ρωσικό πληθυσμό, θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή διαμάχης μεταξύ της Μόσχας και Καζακστάν.

Προφανώς, το ρωσικό υπουργείο άμυνας έχει προετοιμάσει την δική του απάντηση. Είναι σαφές επίσης ότι δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να πολεμήσουμε απευθείας με τους Τούρκους, οπότε ότι υλοποιηθεί θα έχει μορφή «πληρεξούσιων».

Είναι πολύ πιθανό το Κρεμλίνο να ανταποκριθεί δυναμικά στην  επέκταση της Τουρκίας στη ζώνη των ρωσικών εθνικών συμφερόντων, αλλά και στην Συρία.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Τονίζεται ότι το βόρειο τμήμα του Ιντλίμπ εξακολουθεί να κατέχεται από τουρκικά στρατεύματα, και διάφορες φιλοτουρκικές τρομοκρατικές ομάδες.

Προχθές ο ίδιος ο Β.Πούτιν δήλωσε: "Εάν οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες σέβονται και συμμορφώνονται  την Ρωσία, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Αν δεν το κάνουν, η Ρωσία που τους έδωσε τόσα πολλά θα αναλάβει δράση για να διασφαλίσει ότι είναι υποχρεωμένοι να το πράξουν, όπως έκανε με τη Γεωργία και την Ουκρανία, και θα το κάνει αλλού όπου απαιτηθεί”.

Αυτό είναι σαφές προοίμιο στρατιωτικών εξελίξεων ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία με αφορμή τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες  ενώ την ίδια στιγμή η Ρωσία αντεπιτίθεται και στην Συρία.    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις