Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

ΥΠΟΙΚ: Στα «τάρταρα» ο τουρισμός και το 2021 - Αναθεωρούν τον Προϋπολογισμό


 Αναθεώρηση του Προϋπολογισμού ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών μετά από τα ανησυχητικά μηνύματα που έρχονται από την τουριστική αγορά καθώς οι κρατήσεις δείχνουν ότι ιδανικά θα κυμανθούν σε ποσοστό 20% μεγαλύτερο του 2020 με αποτέλεσμα τα 3,8 δισ. εισπράξεων του 2020 (έναντι των 18 δισ. ευρώ του 2019) να μην ξεπεράσουν, ιδανικά τα 5,5 δισ. ευρώ! 

Αυτό σημαίνει νέες επιπλέον απώλειες της τάξης του 2,5% στο ΑΕΠ της χώρας και ζημιά πάνω από 4 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ουσιαστικά στο ΥΠΟΙΚ βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων δεν αναμένουν εκκίνηση του τουρισμού πριν από τον Ιούλιο και αν...

Στο αισιόδοξο σενάριο, οι εισπράξεις από τον τουρισμό θα φτάσουν σε περίπου 7 δισ. ευρώ και σε αυτό το σενάριο το πρωτογενές πλεόνασμα μειώνεται κατά 1,2% και ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας κατά 1,5%!

Η παράμετρος των τουριστικών εισπράξεων σε συνδυασμό με τον θάνατο της εστίασης και του λιανεμπορίου, βάζει «ταφόπλακα» σε ότι έχει απομείνει από την ελληνική οικονομία.

Στην εστίαση, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η απώλεια του τζίρου το 2020 ήταν της τάξης 2,3 δισ. ευρώ. Επίσης, κάθε 15 μέρες που παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μειώνεται κατά 0,8% – 0,9 % και το πρωτογενές αποτέλεσμα μειώνεται κατά 0,7%.

Όσον αφορά στο πρώτο δίμηνο του έτους οι 24 ημέρες του σκληρού lockdown (από τις 11 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου) αφαιρούν από την ανάπτυξη 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, πράγμα που σε απόλυτα ποσά σημαίνει ότι η αιμορραγία στο ΑΕΠ ανέρχεται σε 2,140 δισ. ευρώ!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΤΩΡΑ (ΕΔΩ) ΓΙΑ ΟΛΑ!

Ολική καταστροφή, δηλαδή με δεδομένο ότι ήδη στο εννεάμηνο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10,6%

Η εμμονή στα αδιέξοδα lockdown που γίνονται προκειμένου να διασφαλίσουν ότι «Θα τους ψηφίσουν οι γέροι που πιστεύουν ότι η ΝΔ τους έχει σώσει από τον κορωνοϊό» .

Έτσι στο ΥΠΟΙΚ ήδη αναθεώρησαν τον στόχο ανάπτυξης 4,8% έναντι του 2020, σε 3,3% το 2020 αν και αυτό ακόμα είναι υπεραισιόδοξο, αφού η πτώση θα συνεχιστεί μέχρι το γ'τρίμηνο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις