Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Η Νο1 τενίστρια μαχαιρώθηκε πισώπλατα από θεατή: "Είδα τον φθόνο στο πρόσωπό του" - Βίντεο

 Η Νο1 τενίστρια στον κόσμο, η Μόνικα Σέλες, σαν σήμερα το 1993 δέχθηκε μια πισώπλατη μαχαιριά από έναν φαν του αθλήματος.

Σαν σήμερα πριν από 28 χρόνια, στις 30 Απριλίου 1993, η τενίστρια Μόνικα Σέλες ήταν στο τουρνουά του Αμβούργο και βγήκε στο κορτ για να αντιμετωπίσει τη Μαλέεβα, αλλά ένας παράφρων θεατής τη μαχαίρωσε πισώπλατα.

Η Μόνικα Σέλες γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1973 στο Νόβι Σαντ της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας από μια ουγγρική οικογένεια. Ο πατέρας της Κάρολι ήταν γελοιογράφος σε εφημερίδες και αυτός που την ώθησε από πολύ νωρίς στον χώρο του τένις.

Από τα 5 με μια ρακέτα στο χέρι

Η πρώτη της ρακέτα ήταν στην ηλικία των 5 και έδειξε από νωρίς το τεράστιο ταλέντο της, κατακτώντας τον πρώτο τίτλο στα 9.

Το 1986 η οικογένειά της μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες για χάρη της Μόνικα, ώστε να εγγραφεί στις ακαδημίες Μπολετιέρι. Δύο χρόνια αργότερα, σε ηλικία 14 ετών έγινε επαγγελματίας τενίστρια.

Η νεότερη τενίστρια με τίτλο

Το 1989 έφτασε στα ημιτελικά του Rolland Garros, όπου αποκλείστηκε από το Νο1 της εποχής, τη Στέφι Γκραφ, αλλά στο τέλος της χρονιάς ήταν στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της WTA.

Την επόμενη χρονιά νίκησε τη Στέφι Γκραφ στον τελικό του French Open και έγινε η νεότερη τενίστρια που κατακτά το συγκεκριμένο τρόπαιο σε ηλικία μόλις 16 ετών και 6 μηνών.

Στο Νο1 του κόσμου

Το 1991 κατέκτησε το Australian Open και τον Μάρτιο του ίδιου έτους εκθρόνισε τη Νο1 Στέφι Γκραφ, αλλά αυτό αργότερα δεν θα της έβγαινε σε καλό. Στη συνέχεια η Μόνικα Σέλες κατέκτησε το Wimbledon και το US Open.

Είχε συνολικά 53 τίτλους καριέρας, ενώ το ατομικό της ρεκόρ νικών είναι 595-122.

Η μαχαιριά που την κράτησε εκτός

Στις 30 Απριλίου 1993, όμως, έγινε αυτό που της στοίχισε μια πιο λαμπρή καριέρα. Η Μόνικα Σέλες αγωνιζόταν στο τουρνουά του Αμβούργου και αντιμετώπιζε τη Μαγκνταλένα Μαλέεβα στα προημιτελικά.

Η Μόνικα ήταν μπροστά με 6-4, 4-3, αλλά κατά τη διάρκεια του αγώνα, ένας 38χρονος θεατής, ο Γκίντερ Πάρχε μπήκε μέσα στο κορτ την ώρα που η Σέρβα τενίστρια ετοιμαζόταν να μπει και της κάρφωσε ένα μαχαίρι εννιά ιντσών ακριβώς κάτω από το σβέρκο και ενώ αυτή είχε γυρισμένη την πλάτη.

«Είδα τον φθόνο στο πρόσωπό του»

«Θυμάμαι ότι καθόμουν, είχα βγάλει την πετσέτα και στη συνέχεια θέλησα να πιώ μια γουλιά νερό. Το κύπελλο είχε μόλις αγγίξει τα χείλη μου, όταν αισθάνθηκα έναν φρικτό πόνο στην πλάτη. Γύρισα το κεφάλι μου προς το σημείο που πληγώθηκα και είδα έναν άνδρα που φορούσε καπελάκι του μπέιζμπολ. Είδα τον φθόνο στο πρόσωπό του. Κρατούσε ένα μακρύ μαχαίρι. Άρχισε να μου επιτίθεται ξανά. Είχα σοκαριστεί, δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε» ανέφερε στην αυτοβιογραφία της.

Η κραυγή της ακούγεται στο βίντεο και η κάμερα πιάνει τον δράστη και οπαδό της Στέφι Γκραφ στις κερκίδες να τον έχουν πιάσει. Ένας άνδρας της ασφάλειας τον συγκράτησε, προτού τη μαχαιρώσει ξανά.

«Ήθελα απλά να την τραυματίσω»

Ο δράστης είχε εμμονή με τη Μόνικα Σέλες, επειδή λάτρευε τη Στέφι Γκραφ, και με την πισώπλατη μαχαιριά πίστευε πως θα σταματήσει την κυριαρχία της Σέρβας και στην ουσία τα κατάφερε.

«Δεν ήθελα να τη σκοτώσω. Ήθελα απλά να την τραυματίσω ελαφρά προκειμένου να μην είναι σε θέση να αγωνιστεί για μερικές εβδομάδες» υποστήριξε στο δικαστήριο ο δράστης.

Επιστροφή δύο χρόνια αργότερα

Το τραύμα της Σέλες δεν αποδείχτηκε μοιραίο, αφού η τομή δεν ήταν βαθιά και δεν πειράχτηκαν ζωτικά όργανα. Όμως, ξαναέπιασε ρακέτα 27 μήνες μετά.

Ο Πάρχε συνελήφθη και μπήκε σε ειδικό πρόγραμμα παρακολούθησης, επικαλούμενος ψυχολογικά προβλήματα. Το δικαστήριο τον αθώωσε ως ψυχικά ασθενή, ενώ κατά τη σύλληψή του βρέθηκε και ένα αεροπορικό εισιτήριο για τη Ρώμη, όπου την επόμενη εβδομάδα η Σέλες θα έπαιρνε μέρος σε άλλο τουρνουά.

«Αυτό που φαίνεται να ξεχνά ο κόσμος είναι ότι αυτός ο άνθρωπος με μαχαίρωσε εσκεμμένα και δεν τιμωρήθηκε ούτε στο ελάχιστο. Δεν αισθάνομαι άνετα να γυρίσω εκεί. Δεν βλέπω κάτι τέτοιο να γίνεται» είπε τότε και δεν έπαιξε ποτέ ξανά επί γερμανικού εδάφους.

Το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς και το τέλος

Το 1994 η Σέλες πήρε την αμερικανική υπηκοότητα και έναν χρόνο αργότερα επέστρεψε στη δράση κατακτώντας το Canadian Open και το 1996 κατέκτησε το Australian Open, όπου ήταν και ο τελευταίος τίτλος Grand Slam που πήρε.

Κρέμασε στο στήθος και το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Στις 14 Φεβρουαρίου 2008 ανακοίνωσε την επίσημη αποχώρησή της από το επαγγελματικό τένις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις