Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Ανάφλεξη στην Ουκρανία «βλέπει» η ΕΕ: 150.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα και νοσοκομεία εκστρατείας


 Στη μεγαλύτερη στα χρονικά συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία και στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας έχει προχωρήσει η Ρωσία -αναπτύσσοντας πάνω από 150.000 στρατιώτες και στήνοντας παράλληλα νοσοκομεία εκστρατείας-, δηλώνει ο επικεφαλής διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, απηχώντας τη μεγάλη ανησυχία της Ένωσης για τον κίνδυνο ανάφλεξης.

Οι δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ ήλθαν κατόπιν της ολοκλήρωσης των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ΥΠΕΞ των «27» είχαν συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό τους, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στα χρονικά ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, και προειδοποίησε: «Όταν συγκετρώνεις μεγάλο αριθμό στρατευμάτων, η σπίθα μπορεί να ανάψει οποιαδήποτε στιγμή».

Ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης είναι «προφανής» και η «κατάσταση πραγματικά ανησυχητική» επισήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Περισσότεροι από 150.000 στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα ουκρανικά σύνορα και στην Κριμαία» ανέφερε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία αναπτύσσει επίσης στα σύνορα «νοσοκομεία εκστρατείας» και «πολεμοφόδια».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αρνήθηκε να αποκαλύψει την πηγή της πληροφόρησης αναφορικά με τον αριθμό των ρωσικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα, μεταδίδει σχετικά το πρακτορείο Reuters.

Ο ίδιος κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία σε αποκλιμάκωση και παράλληλα εξέφρασε την «ισχυρή στήριξη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κίεβο.

Παράλληλα, ο Ζοζέ Μπορέλ ανέφερε πως επί του παρόντος δεν σχεδιάζεται η επιβολή πρόσθετων κυρώσεων ή απελάσεις Ρώσων διπλωματών. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, κατόπιν των συνομιλιών του με τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ, είχε καλέσει την Ένωση να προχωρήσει σε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ είχε προσέλθει νωρίτερα στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ χαρακτηρίζοντας «πολύ επικίνδυνη» την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ουκρανίας.

«Οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν βελτιώνονται. Αντιθέτως, η ένταση αυξάνεται σε πολλούς τομείς» είχε αναφέρει πριν από τη σύνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των «27» μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η Ρωσία από την πλευρά της επιμένει ότι «δεν απειλεί κανέναν», καταγγέλλοντας ταυτοχρόνως ουκρανικές «προκλήσεις».

Εν τω μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως ένας στρατιωτικός τραυματίστηκε θανάσιμα και άλλος ένας διακομίσθηκε στο νοσοκομείο αφού χτυπήθηκαν χθες, Κυριακή, από θραύσματα βλημάτων όλμων που ερρίφθησαν σε ουκρανικές θέσεις από φιλορώσους αυτονομιστές.

Το νέο αυτό περιστατικό σημειώνεται την ώρα που απόψε προβλέπεται να διεξαχθούν μέσω τηλεδιάσκεψης συνομιλίες ανάμεσα σε συμβούλους των αρχηγών κρατών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε εκφράσει την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα επιτρέψουν την αποκατάσταση της εκεχειρίας στο μέτωπο έπειτα από τις επαφές που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον ομόλογό του της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Η εκεχειρία τηρείτο σε μεγάλο βαθμό κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ωστόσο έκτοτε οι συγκρούσεις πολλαπλασιάστηκαν ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Η Ουκρανία έχει γνωστοποιήσει τον θάνατο περίπου 30 στρατιωτικών της στο μέτωπο φέτος έναντι 50 καθ' όλη τη διάρκεια του 2020. Οι αυτονομιστές έχουν ανακοινώσει από την πλευρά τους ότι περίπου 20 άνδρες από τις τάξεις τους έχουν σκοτωθεί από τον Ιανουάριο.

Ο πόλεμος στο Ντονμπάς έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 13.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου αφότου ξέσπασε προ επταετίας μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις