Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Προβληματισμός για την AstraZeneca - Σήμερα η κρίσιμη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών


 Ερωτήματα για το εμβόλιο της AstraZeneca σχετικά με τη νόσο COVID-19 παραμένουν, μετά τις αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων έπειτα από τη χορήγησή του, και η αρμόδια Εθνική Επιτροπή θα συνεδριάσει για το ζήτημα την Παρασκευή (09/04), τη στιγμή που οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. δεν φαίνεται να έχουν ενιαία γραμμή παρά τις ανακοινώσεις του EMA.

Το εμβόλιο της AstraZeneca για τη νόσο COVID-19 συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα, ύστερα από αναφορές για θρομβώσεις, και έτσι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πρόκειται να συνεδριάσει την Παρασκευή (09/04) για το ζήτημα.

Πελώνη: Περιμένουμε τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε την Πέμπτη (08/04) πως τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από τις τυχόν παρενέργειες, επικαλούμενη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA),.αλλά έδειξε και στην επικείμενη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Χαρακτηριστικά, η Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:
«Αναμένουμε και την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σήμερα (Πέμπτη 08/04), το αργότερο μέχρι αύριο (Παρασκευή 09/04), για να υπάρξουν περισσότερες τοποθετήσεις».
Αριστοτελία Πελώνη
Κυβερνητική εκπρόσωπος

Χωρίς ενιαία γραμμή οι χώρες της Ε.Ε.

Ο EMA ανέφερε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca πρέπει να συνοδεύεται από μια προειδοποίηση σχετικά με τον κίνδυνο θρομβώσεων ως μια από τις πολύ σπάνιες παρενέργειες του σκευάσματος.
Εντούτοις, οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν υιοθετήσει κοινή γραμμή και ορισμένες έχουν αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε ανθρώπους πάνω από μια συγκεκριμένη ηλικία.
Σε ό,τι αφορά σε παραδείγματα των χωρών που έχουν περιορίσει τη χορήγηση του εμβολίου, αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία και στην Εσθονία η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca έχει «παγώσει» για τις ηλικίες κάτω των 60 ετών.
Ακόμα, στη Γαλλία και στο Βέλγιο, το εμβόλιο χορηγείται μόνο στις ηλικίες άνω των 55 ετών, ενώ στη Φινλανδία η χρήση του συστήνεται μόνο για τα άτομα άνω των 65 χρόνων.
Επιπλέον, στη Δανία, η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca έχει ανασταλεί.

Τι υποστηρίζει ο EMA για τις θρομβώσεις

Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca και την «πιθανή σύνδεση» με τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί, ο EMA προχώρησε την Πέμπτη (08/04) και σε επικαιροποίηση των πληροφοριών προϊόντος.
Ειδικότερα, στο σχετικό έγγραφο, ο EMA συμπεριλαμβάνει πλέον τις θρομβώσεις στο σκέλος των προειδοποιήσεων και προφυλάξεων.
Συγκεκριμένα, ο EMA κάνει λόγο για «πολύ σπάνιες θρομβώσεις, συχνά σε ασυνήθιστα μέρη (π.χ. εγκέφαλος, έντερο, συκώτι, σπλήνα), σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα σε αιμοπετάλια, σε μερικές περιπτώσεις μαζί με αιμορραγία» που έχουν παρατηρηθεί, όπως σημειώνει, μετά τον εμβολιασμό με το Vaxzevria (σ.σ. η νέα ονομασία του εμβολίου της AstraZeneca).
Ακόμα, η ευρωπαϊκή φαρμακευτική Αρχή σημειώνει ότι «η πλειονότητα αυτών των περιστατικών συνέβη μέσα στις πρώτες 14 ημέρες μετά το εμβόλιο και κυρίως σε γυναίκες κάτω των 60 ετών».
Μάλιστα, ο EMA αναφέρει ότι «κάποια περιστατικά είχαν ως συνέπεια τον θάνατο».
Πάντως, στις οδηγίες του, ο EMA συστήνει προσοχή και άμεση ιατρική παρακολούθηση αν παρουσιαστούν τα παρακάτω συμπτώματα μετά τη χορήγηση του εμβολίου:
Δύσπνοια.
Πόνος στο στήθος.
Πρήξιμο στα πόδια.
Επίμονος κοιλιακός πόνος.
Επίσης, συνιστάται ιατρική παρακολούθηση, αν μετά το εμβόλιο, παρουσιαστούν επίμονοι ή για αρκετές ημέρες πονοκέφαλοι, θολή όραση, μώλωπες στο δέρμα, ερεθισμοί στην περιοχή του εμβολιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις