Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

«BOMBA» από το BEPOΛΙNO: «Η αμερικανική εταιρεία Palantir που συνεργαζόταν προσωπικά ο Κ.Μητσοτάκης ανήκει στην CIA»!


 Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel προχωρά σε αποκαλύψεις για την αμερικανική εταιρεία διαχείρισης προσωπικών δεδομένων Palantir, η οποία, όπως είχε αποκαλύψει το pronews.gr είχε λάβει απ'ευθείας ανάθεση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για ανάλυση προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων πολιτών: Η εταιρεία φαίνεται ότι έχει, όπως λέει το Spiegel, στενές σχέσεις με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA.

Συγκεκριμένα όπως είχε αναφέρει το pronews.gr (που ήταν από τα ελάχιστα ΜΜΕ που κάλυψαν την υπόθεση από την αρχή μέχρι τέλος της), η Palantir με αντάλλαγμα τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων είχε δημιουργήσει το πρόγραμμα «Πανοπτικόν» ειδικά για το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με περιεχόμενο που αφορούσε την πανδημία και τις πιθανές αντιδράσεις των πολιτών στα μέτρα απαγόρευσης.

Οι αποκαλύψεις συνεχίστηκαν μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, όταν μετά το σάλο που είχε δημιουργηθεί, η κυβέρνηση, τουλάχιστον επίσημα, ακύρωσε τη σύμβαση με την Palantir.

Δημοσίευμα του Spiegel έρχεται να δώσει νέα διάσταση στο ζήτημα και προκαλέσει ακόμα περισσότερα ερωτήματα για τις σχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την συγκεκριμένη εταιρεία την οποία το περιοδικό υποστηρίζει ότι έχει σχέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, με περιεχόμενο τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων.

Και δεν ήταν το πρώτο: Το αμερικανικό περιοδικό Newsweek έχει εκτεταμένο ρεπορτάζ για τις σχέσεις της Papantir με την CIA.

Όμως η πρώτη αναφορά στις σχέσεις της CIA με την Palantir είχαν γίνει από τον Gurdian, το 2017!

Ακόμα και το τουρκικό TRT σε άρθρο του για την Palantir, πριν από την αποκάλυψη ότι είχε συμβληθεί απ'ευθείας με το γραφείο του Κ.Μητσοτάκη, υποστηρίζει ότι πρόκειται για «οργανωμένη κατασκοπεία της CIA, συνδεδεμένη με το Ισραήλ».

Συγκεκριμένα το Spiegel αναφέρει:

«Το λογισμικό που ανέπτυξε η Palantir θα βοηθούσε τους Ευρωπαίους να καταγράφουν την εξάπλωση του ιού και να εντοπίζουν ελλείψεις σε νοσοκομεία (…). Ορισμένες χώρες δέχτηκαν με χαρά την προσφορά, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας και της Ελλάδας.

Ο ελληνικός πληθυσμός είναι γηραιότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το σύστημα υγείας δεν είναι πολύ στιβαρό. Η προσφορά της  Palantir ήταν χρήσιμη για την κυβέρνηση. Η Αθήνα και η αμερικανική εταιρεία συμφώνησαν εν κρυπτώ σχετικά με τους τρόπους συνεργασίας.

Η σύμβαση δεν υποβλήθηκε σε διαγωνισμό και δεν ελέγχθηκε βάσει του νόμου περί προστασίας δεδομένων, κάτι που θα ήταν φυσιολογικό για αντίστοιχες διαδικασίες. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας έγιναν γνωστές μόνο οκτώ μήνες αργότερα, έπειτα από σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση.

 Η Palantir προσέφερε υποτίθεται βοήθεια προς τους Ευρωπαίους με προσεκτικά υπολογισμένες κινήσεις. Ως αντάλλαγμα για την υπόσχεση περιορισμού της πανδημίας με τη βοήθεια λογισμικού, η εταιρεία έλαβε, όπως φαίνεται, εκτεταμένη πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα από την ελληνική κυβέρνηση (…)

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι κοινοποίησε δεδομένα ασθενών στην Palantir. Το λογισμικό που διέθεσε η εταιρεία αποσκοπούσε μόνο στο να παρέχει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μια γενική εικόνα της πανδημίας. Στο μεταξύ τερματίσθηκε κάθε συνεργασία με την εταιρεία και διαγράφηκαν όλα τα δεδομένα που είχαν συλλεχθεί.


 Η Palantir ανακοίνωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν αφαίρεσε δεδομένα -ο σχετικός έλεγχος εναπόκειται στον πελάτη. Ωστόσο, η Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων ξεκίνησε έρευνα. Σε σχετική ερώτηση ούτε η Palantir ούτε η ελληνική κυβέρνηση θέλησαν να σχολιάσουν. Το ενδιαφέρον είναι ότι η εταιρεία διαθέσει στενές και συγκεκριμένες σχέσεις με την αμερικανική εταιρεία πληροφοριών CIA.

Oυσιαστικά αυτή την «έστησε» και τη χρηματοδότησε στην αρχή της ύπαρξής του»!

Όμως η έρευνα αποκάλυψε πως η κυβέρνηση είχε δώσει στην Palantir τα παρακάτω στοιχεία των όλων πολιτών που νόσησαν από κορωνοϊό (μέχρι τότε 150.000 πολίτες).

Συγκεκριμένα όπως είχε αποκαλύψει το pronews.gr η Palantir είχε λάβει τα εξής προσωπικά δεδομένα 150.000 πολιτών:

«Ηλικία, φύλο, νομός, δήμος και κατάσταση του/της ασθενούς. (σ.σ.: δηλαδή το μόνο που δεν έδωσε η κυβέρνηση στην Palantir ήταν όνομα, διεύθυνση και... αριθμός ταυτότητας).

Επίσης στην αρχική σύμβαση περιλαμβάνονταν και η ακριβής ημερομηνία γέννησης του ασθενούς, κάτι που σήμαινε πως ο εντοπισμός του/της ήταν υπόθεση λίγων λεπτών, αν όχι δευτερολέπτων»

Το άρθρο του Spiegel πήρε μεγάλη διάσταση στην Γερμανία και αναδημοσιεύτηκε από την κρατική DW η οποία έγραφε: «Το εκτενές ρεπορτάζ του Der Spiegel ρίχνει στη συνέχεια φως στο προφίλ και τις σκιώδεις δραστηριότητες της Palantir, μια εταιρεία που στην αρχική της φάση είχε συγχρηματοδοτηθεί και από την CIA, ενώ στο πελατολόγιό της συγκαταλέγονται αμερικανικές και άλλες δυτικές μυστικές υπηρεσίες».

Μήπως «κάποιος« σφύριξε «κάτι» στους Γερμανούς για τα δεδομένα που έδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Palantir;

Μήπως τελικά τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων που στάλθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στις ΗΠΑ κι αυτή τη στιγμή βρίσκονται αποθηκευμένα σε server αμερικανικών υπηρεσιών είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έγιναν γνωστά και δεν αφορούν μόνο τους 150.000 πολίτες που μολύνθηκαν από κορωνοϊό, αλλά πολύ περισσότερους;

Να υπενθυμίσουμε πως αυτό ήταν το πρώτο «αιχμηρό» δημοσίευμα μέσα σε λίγες ημέρες από τα γερμανικά ΜΜΕ εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ακολούθησαν τα «βέλη» για την δολοφονία Καραϊβάζ και πως αυτή σχετίζεται με το μαύρο χρήμα του παρακράτους.

Τα αποκαλυπτικά βίντεο του Pronews TV για το θέμα:



Να δούμε και τα στοιχεία του άρθρου της, επίσης γερμανικής, Frankfurter Rundschau για την σύμβαση της Paladin με το Μέγαρο Μαξίμου:

«Στην τηλεδιάσκεψη της 3ης Δεκεμβρίου 2020 στην οθόνη του υπολογιστή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, εμφανίστηκαν ο Alex Karp, επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας Palantir Technologies, και ο κορυφαίος μάνατζερ της Palantir Josh Harris. 

Η συνομιλία, στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, περιστράφηκε γύρω από την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού κράτους και της Palantir, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία σε σύντομη ανακοίνωσή της στις 7 Δεκεμβρίου.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα αποκάλυψε μάλλον κατά τύχη ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Αθήνας και της Palantir, όταν και επαίνεσε σε υψηλότατους τόνους την ελληνική κυβέρνηση για τη χρήση των υπηρεσιών μίας σειράς αμερικανικών εταιρειών στο πλαίσιο της καταπολέμησης του κορονοϊού.

Η αμερικανική εταιρία ανάπτυξης λογισμικού που εδρεύει στο Palo Alto της Καλιφόρνια ειδικεύεται στο επονομαζόμενο Data-Mining, την εξόρυξη δεδομένων, καθώς και στην ανάλυση και αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων. Λέξη-κλειδί: Big Data. (...).

Ο Αμερικανός επενδυτής και δισεκατομμυριούχος Peter Thiel, ο οποίος συμμετείχε στην δημιουργία της ηλεκτρονικής υπηρεσίας πληρωμών Paypal, ίδρυσε την εταιρεία το 2004 με οικονομική υποστήριξη από την CIA.

Στους πελάτες της Palantir συγκαταλέγονται η CIA, το FBI, η Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας NSA, το Πεντάγωνο, οι Πεζοναύτες και η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Όπως διαπιστώνουν παρατηρητές, το επιχειρηματικό μοντέλο της Palantir είναι: Μεγάλος όγκος δεδομένων για τον Μεγάλο Αδελφό.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, η Palantir προσέφερε στην κυβέρνηση της Αθήνας την χρήση του προϊόντος «Foundry» για τη διαχείριση κρίσεων στις υγειονομικές Αρχές. (...) Η συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης της Αθήνας και της Palantir ξεκίνησε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους (σ.σ.: 2020), όταν ξέσπασε και στην Ελλάδα το πρώτο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η Palantir Technologies έχει αμφιλεγόμενη φήμη. Το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών δεν αποδέχτηκε τη δωρεάν προσφορά της εταιρείας.

Το Chaos Computer Club CCC (η μεγαλύτερη ένωση χάκερ στην Ευρώπη), το οποίο λόγω της τεχνογνωσίας του σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων χρησιμοποιείται στη Γερμανία και στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας, απορρίπτει καταρχήν τη χρήση του λογισμικού της Palantir. Το CCC προειδοποιεί: Η Palantir αναπτύσσει τεχνολογίες παρακολούθησης.

Ο κατάλογος των αμφισβητούμενων μεθοδεύσεων, κατηγοριών και υποψιών εναντίον της Palantir είναι μακρύς: Ήδη από νωρίς οι Anonymous κατηγόρησαν την Palantir Technologies ότι υποστήριζε ανοικτά την εκστρατεία σε βάρος της πλατφόρμας αποκαλύψεων Wikileaks.

Η Palantir στην Ελλάδα συνέλεξε και επεξεργάστηκε πληθώρα ευαίσθητων δεδομένων, όπως ονοματεπώνυμο, ηλικία, φύλο, θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις, ψυχική κατάσταση, ποινικό μητρώο, επάγγελμα, προηγούμενοι εργοδότες, τόπος κατοικίας και τηλεφωνικοί αριθμοί.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρατά μυστική τη σύμβαση με την Palantir. Κι αυτό, παρόλο που είναι υποχρεωμένη από το νόμο να δημοσιεύει χωρίς καθυστέρηση όλες τις διεθνείς συμβάσεις στις δημόσιες ψηφιακές πλατφόρμες «Διαύγεια» και «Προμηθέας», ακόμη και αν αφορούν δωρεάν υπηρεσίες.

Γι’ αυτό και οι επικριτικές φωνές στην Ελλάδα προειδοποιούν μεγαλόφωνα: Τα δεδομένα Υγείας των ανθρώπων στη χώρα, είτε διαμένουν σε αυτή είτε ταξίδεψαν εκεί, δεν είναι ασφαλή λόγω της παραδοσιακά ανεπαρκούς προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα της Ελλάδας».

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις