Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

«Ενοχλήθηκε» ο Πούτιν: «Τα είπε» στον Ερντογάν για τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα


 Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αλλά και το Κρεμλίνο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την είδηση ότι πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κατευθύνονται στη Μαύρη Θάλασσα.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως «ενόχλησε» τον Πρόεδρο της Ρωσίας, ο οποίος έσπευσε να επικοινωνήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο προκειμένου να του «υπενθυμίσει» τις διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ αναφορικά με την είσοδο στα Στενά, πολεμικών πλοίων κρατών που δεν ανήκουν στο «μπλοκ» της Μαύρης Θάλασσας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία έχει τον έλεγχο των Στενών των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου, θέτει όρους για την πρόσβαση των πολεμικών πλοίων και ρυθμίζει την κυκλοφορία των εμπορικών πλοίων. Ωστόσο κράτη που ανήκουν στο «γκρουπ» της Μαύρης Θάλασσας, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Ρωσία έχουν κάποια προνόμια έναντι κρατών εκτός αυτής της ομάδας, όπως οι ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό και κατά τα προβλεπόμενα, οι ΗΠΑ πληροφόρησαν την Τουρκία ότι δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία θα περάσουν από τα Στενά για να αναπτυχθούν στη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις 4 Μαΐου, κάτι όμως που προκάλεσε την αντίδραση του Ρώσου Προέδρου Πούτιν, ο οποίος φαίνεται πως τόνισε στον Ερντογάν «ότι είναι σημαντικό να τηρηθούν οι τρέχουσες προβλέψεις της Συνθήκης του Μοντρέ».

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Με πληροφορίες από: Sabah / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις