Τρίτη, 6 Απριλίου 2021

Ιράν: Απαγγελία κατηγοριών κατά 10 αξιωματούχων για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφουςΤο Ιράν απήγγειλε κατηγορίες κατά 10 αξιωματούχων για την κατάρριψη του ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους τον Ιανουάριο 2020 παρασύροντας στον θάνατο τους 176

επιβαίνοντες, ανακοίνωσε σήμερα στρατιωτικός εισαγγελέας.

Σε πόρισμα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Ιράν επέρριψε την ευθύνη για την συντριβή σε ελαττωματική λειτουργία ραντάρ και σε σφάλμα ενός χειριστή συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας.

Η Ουκρανία και ο Καναδάς, υπήκοοι των οποίων ήταν πολλά από τα θύματα, επέκριναν το πόρισμα ως ανεπαρκές.

«Απαγγελία κατηγοριών εκδόθηκε κατά 10 αξιωματούχων που αναμείχθηκαν στην συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους…και οι αναγκαίες αποφάσεις θα ληφθούν στο δικαστήριο», δήλωσε ο Γόλαμ Αμπάς Τόρκι, στρατιωτικός εισαγγελέας της περιφέρειας της Τεχεράνης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέρριψαν το αεροσκάφος της Ukraine International Airlines στις 8 Ιανουαρίου 2020, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης.

Η ιρανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μέρες μετά ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη λόγω «καταστροφικού σφάλματος» από τις στρατιωτικές της δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού λόγω αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ.

Το Ιράν βρισκόταν τότε σε πολεμική ετοιμότητα αναμένοντας αμερικανικά αντίποινα, μετά την εκτόξευση ιρανικών πυραύλων κατά ιρακινών βάσεων που στέγαζαν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε αντίποινα για τον φόνο του Κάσεμ Σουλεϊμανί, του πανίσχυρου Ιρανού στρατιωτικού διοικητή, με αμερικανικό πύραυλο στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις