Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Κάνουν πίσω οι ΗΠΑ - Δεν στέλνουν πλοία στη Μ. Θάλασσα


 Kαταιγιστικές εξελίξεις

Οι ΗΠΑ φέρονται να ακύρωσαν την ειδοποίηση για διέλευση πολεμικών πλοίων από τον

Βόσπορο.Τουρκική διπλωματική πηγή ανέφερε την Τετάρτη πως οι ΗΠΑ ακύρωσαν την ειδοποίησή τους για διέλευση δύο πολεμικών πλοίων από τον Βόσπορο.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ειδοποιήθηκε προηγουμένως μέσω διπλωματικών καναλιών ότι δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ θα διέρχονταν από το Στενό του Βοσπόρου για να φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα πολεμικά πλοία θα ξεκινούσαν τον κατάπλου στις 14 Απριλίου και θα παρέμεναν στη Μαύρη Θάλασσα έως τις 4 Μαΐου.

Ρωσικά αντίποινα σε Τουρκία

Η Ρωσία αν και προφανώς δεν θα το παραδεχθεί με επίσημο τρόπο, ''χτυπάει'' την Τουρκία εκεί που θα ''πονέσει'' περισσότερο, στην οικονομία. 

Η απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, έχει ανησυχήσει την Άγκυρα. Ο Κονσταντίν Κοσατσόφ, μέλος της Ρωσικής Δούμας και στέλεχος του κόμματος Πούτιν, ανέφερε πως κανείς Ρώσος δεν πρέπει να ταξιδέξει στην Τουρκία, μάλιστα το χαρακτήρισε πατριωτικό καθήκον.  

Ταυτόχρονα βέβαια, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν βλέπει πολιτικά κίνητρα στην απόφαση της Μόσχας.   

Πως έχουν όμως τα δεδομένα:  

Αρχικά, η κρατική υπηρεσία καταναλωτή Rospotrebnadzor και η Ρωσίδα αξιωματούχος Anna Popova, προειδοποίησε τους Ρώσους πολίτες να μην ταξιδέψουν στην Τουρκία ...αυτό ειδικά το καλοκαίρι, λόγω... κορονοϊού, ενώ είναι γνωστό ότι οι θερμοί μήνες ρίχνουν ραγδαία την μεταδοτικότητα της ασθένειας αυτής. Αυτό ήταν το πρώτο ''χτύπημα'' κατά της Τουρκίας.  

Αμέσως μετά, το μέλος της ρωσικής Δούμας Μιχαήλ Σερέμετ, συμβούλεψε τον Τούρκο Πρόεδρο να μετριάσει την επιθυμία του στο θέμα της Κριμαίας. ''Δεδομένης της επιθετικής ρητορικής του Ερντογάν, νομίζω ότι πρέπει να παροτρύνουμε τους πολίτες μας να μην ταξιδέψουν στην Τουρκία, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους εκεί'', δήλωσε ο βουλευτής. 

Εν συνεχεία, ανακοινώθηκε ότι από τις 14 Μαΐου, η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες από τη Ρωσία. Αυτό αναφέρθηκε από την ιστοσελίδα "Interfax-Tourism" με αναφορά στον διευθυντή του γραφείου εκπροσώπησης του Ελληνικού Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού στη Ρωσία κ. Πολύκαρπο Ευσταθίου. Πρόκειται όμως ουσιαστικά για "σφαλιάρα" περιωπής στα ύποπτα σχέδια και κινήσεις της Τουρκίας στην Ουκρανία, αλλά και στην εμπλοκή Τούρκων αξιωματούχων με την συνθήκη του Μοντρέ.

Νέες πληροφορίες

Ο Ρώσος πολιτικός Κονσταντίν Κοσατσόφ, υπενθύμισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, σε πρόσφατη συνάντηση με τον Ζελένσκι, ανακοίνωσε τη μη αναγνώριση της Κριμαίας ως Ρωσικής.  «Μετά από τέτοιες δηλώσεις, θα ήταν ανήθικο να πάνε Ρώσοι στην Τουρκία. Να πάνε να κάνουν τι σε μια χώρα που καταπατά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες εκατομμυρίων συμπολιτών της;'' 

Είναι προφανές, ότι οι Ρώσοι ''χτυπάνε'' τους Τούρκους και στο ζήτημα της καταστολής του Ερντογάν κατά των Κούρδων, των Κεμαλιστών και των Γκιουλενιστών. 

Στη συνέχεια όμως ΜΜΕ που στηρίζουν τον Πούτιν πέταξαν την ''βόμβα'' για το τέλος.

''Ο επίσημος λόγος για τον αποκλεισμό των πτήσεων προς την Τουρκία είναι η πανδημία. Την ίδια στιγμή όμως, πολλοί Ρώσοι ταξιδεύουν και στις ΗΠΑ, μία χώρα που έχει εκατομμύρια κρούσματα. Εκεί η κατάσταση είναι αρκετά άσχημη, αλλά δεν απαγορεύσαμε καμία πτήση, προφανώς λοιπόν και δεν ήταν τυχαία η απόφαση για την Τουρκία.'' 

''Μην ξεχνάμε πως υπάρχει και κίνδυνος, όσοι Ρώσοι τουρίστες πάνε Τουρκία αυτή την περίοδο, να είναι ''όμηροι'' του Ερντογάν. 

Τυχόν σύγκρουση στο Ντονμπάς, θα φέρει εξελίξεις και ίσως η Τουρκία παίξει τον χαρτί των Ρώσων τουριστών, εκβιάζοντας την Μόσχα. Ποιος μας λέει ότι μπορεί να μην τους αφήσει να αναχωρήσουν από την Τουρκία; Σε τελική ανάλυση, ο Ερντογάν και ο Ζελένσκι, κήρυξαν την Ρωσία ως εχθρό, δημιούργησαν συμμαχία εναντίον μας'', αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις