Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Το Κίεβο ζήτησε ενισχύσεις από τις ΗΠΑ: 40.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία


 Γιώργος Μοτσάκος

Α.Ουκρανία και Κριμαία αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης Ρωσίας και ΗΠΑ με άγνωστες συνέπειες

Οι πληροφορίες από την Μαύρη θάλασσα είναι καταιγιστικού χαρακτήρα πλέον, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην περιοχή ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, με τις ΗΠΑ να παρακολουθούν πάντα, πολύ στενά την όλη κατάσταση.  

Αρχικά η Αζοφική θάλασσα είναι κλειστή από την ρωσική πλευρά. Στην πραγματικότητα, η απομόνωση της περιοχής αφορά την πιθανότητα πρόκλησης επεισοδίων μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού.

Οι Ρώσοι έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην περιοχή της Μαριούπολης και κοντά στο Ντονέτσκ και σαφώς επιθυμούν να προλάβουν εξελίξεις στην περιοχή της Αζοφικής θάλασσας. 

Tαυτόχρονα, ''η Ουκρανία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσουν τη στρατιωτική παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφος της χώρας,'' δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denis Shmygal.

''Η Ουάσινγκτον δεν αντιτίθεται στην αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ουκρανία και εάν είναι απαραίτητο, θα επεκτείνει ευχαρίστως την αποστολή της'', ανέφεραν πηγές.

''Σήμερα υπάρχουν 160 αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία σε μόνιμη βάση, αλλά εάν είναι απαραίτητο, ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί.''

Πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Ρωσία προδικάζει εξελίξεις στην Α.Ουκρανία 

Την ίδια περίοδο, ο Άρθουρ Φέρσμποου, πρώην Αμερικανός πρέσβης με θητεία στην Ρωσία, ανέφερε την ειλημμένη πλέον επιστροφή του Ντονέτσκ στον έλεγχο του Κιέβου.

Σε συνέντευξη του, ο ίδιος τόνισε ότι η επίμαχη περιοχή των ρωσόφωνων θα επιστρέψει στον ουκρανικό έλεγχο υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε το πως θα συμβεί αυτό, αφού μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη για παράδειγμα, θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ η διενέργεια συζητήσεων για το θέμα φαίνονται ακόμη μακριά στον ορίζοντα.

«Το Ντονέτσκ μπορεί να επιστραφεί στην Ουκρανία υπό τη κυβέρνηση του Τ. Μπάιντεν. Είμαι λίγο λιγότερο απαισιόδοξος για την Κριμαία,και νομίζω ότι μια ανάλογη διαδικασία θα διαρκέσει περισσότερο», είπε ο Αμερικανός πρέσβης.

Κατά τη γνώμη του, ένας εποικοδομητικός διάλογος για την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία είναι δυνατός μόνο μετά από μια αλλαγή εξουσίας στη Ρωσία.

Ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε την ελπίδα ότι περισσότεροι «προοδευτικοί» πολιτικοί θα εμφανιστούν στην ρωσική πολιτική σκηνή, οι οποίοι θα είναι σε θέση να επανεξετάσουν τις αποφάσεις της τρέχουσας ηγεσίας της χώρας. 

Η Μόσχα έχει μετακινήσει κολοσσιαίες δυνάμεις στα σύνορα 

Ο αμερικανικός στρατός έκανε μια σοβαρή εκτίμηση του μεγέθους της ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων με στόχο την υπεράσπιση του Ντονέτσκ, αναφέρουν ξένες δημοσιογραφικές πηγές.

Αμερικανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, με τη διαθεσιμότητα σύγχρονων μέσων παρακολούθησης και αναγνώρισης, προσπάθησαν να υπολογίσουν την ρωσική δύναμη που έχει μετακινηθεί στην επίμαχη περιοχή κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή ξεπερνά ήδη τα 40 χιλιάδες άτομα, πράγμα που δείχνει ότι σε περίπτωση επίθεσης των Ρώσων κατά των ουκρανικών δυνάμεων, θα είναι πολύ δύσκολο για το Κίεβο να αντισταθεί, καθώς ο οπλισμός του ρωσικού στρατού είναι πολύ πιο ισχυρός και σύγχρονος.

Πάντως Μόσχα και Ουάσιγκτον οφείλουν όμως να συμφωνήσουν σε κάτι, έστω και τώρα, για την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλιώς ένας πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας θα ήταν το λιγότερο που μπορούμε να δούμε το επόμενο διάστημα στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις