Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

''Ναυμαχία'' Ρώσων & Ουκρανών στη Θάλασσα του Αζόφ


 Στα ύψη η ένταση

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σύντομα θα ανταποδώσει το νέο πακέτο κυρώσεων που επιβλήθηκε εναντίον της χώρας, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με την Ουάσινγκτον να απελαύνει δέκα διπλωμάτες της Μόσχας.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα αντίποινα κατά της κίνησης των ΗΠΑ είναι «αναπόφευκτα» και ότι ο Αμερικανός πρέσβης, Τζον Σουλίβαν, κλήθηκε για «σκληρές συνομιλίες», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα το έλεγα πριν, αλλά μπορώ να το πω τώρα: Δεν θα είναι μια ευχάριστη συνάντηση για αυτόν».

Ο Μπάιντεν υπέγραψε το διάταγμα το πρωί της Πέμπτης, οδηγώντας σε κυρώσεις εναντίον περισσότερων από 30 Ρώσων ατόμων και οργανισμών, για ισχυρισμούς ότι η Μόσχα παρενέβη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2020 και ότι ήταν πίσω από την κολοσσιαία υπόθεση ηλεκτρονικής κατασκοπείας SolarWinds.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν την απαγόρευση των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να αγοράζουν απευθείας ρωσικό κρατικό χρέος, το οποίο παραδοσιακά χρησιμοποιείται από τις κυβερνήσεις ως τρόπο στήριξης των οικονομιών τους.

Και ενώ το θερμόμετρο στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας ανεβαίνει επικίνδυνα, το ίδιο και χειρότερα επιδεινώνεται η κατάσταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Συγκεκριμένα το βράδυ της Πέμπτης, 15 Απριλίου, στα νερά της Θάλασσας του Αζόφ, συνέβη ένα περιστατικό με τη συμμετοχή σκαφών των Ναυτικών Δυνάμεων της Ουκρανίας, τα οποία συνόδευαν πλοία που έφευγαν από τα ουκρανικά λιμάνια προς την κατεύθυνση του Στενού Κερτς. Τα ουκρανικά σκάφη εμπόδισαν τα αντίστοιχα ρωσικά να διενεργήσουν ελέγχους στα πλοία τα οποία συνόδευαν.

Σύμφωνα με την πηγή, το προηγούμενο βράδυ, στρατιωτικά πλοία της Ουκρανίας, περικυκλώθηκαν από πέντε ρωσικά πλοία.

 ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Η κατάσταση ήταν τόσο τεταμένη, που ο ουκρανικός στρατός προειδοποίησε τους Ρώσους για την ετοιμότητά τους να χρησιμοποιήσουν όπλα.

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη και η πιθανότητα θερμού επεισοδίου στη θαλάσσια περιοχή της Αζοφικής θάλασσας και του στενού του Κέρτς είναι πολύ πιθανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις