Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

NEA XOYNTA - Η κυβέρνηση ετοιμάζει «ανασχηματισμό» της επιτροπής των λοιμωξιολόγων: «Ή συμφωνείτε μαζί μας για το lockdown ή τέλος»


 Όσοι διαφωνούν με τα σχέδια της κυβέρνησης για το lockdown θα περιθωριοποιηθούν

«Ανασχηματισμό»... στην επιτροπή των «ειδικών» ετοιμάζει η κυβέρνηση, καθώς θέλει να μεταθέσει σε αυτήν την ευθύνη της αποτυχίας του lockdown. 

Η Ελλάδα είναι η χώρα με το πιο σκληρό και πιο πολύμηνο lockdown, παρόλα αυτά τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί βρίσκονται σε ψηλά επίπεδα. Η κυβέρνηση δεν δείχνει ανοιχτή στο ενδεχόμενο να αλλάξει σχέδιο. 

Παρά μόνο ακούγονται κάτι απόψεις περί «ανάσες ελευθερίας», όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς θεωρεί πως αν οι πολίτες βγουν μία ή δύο μέρες (τα Σαββατοκύριακα) και παραμείνουν τις άλλες «κλειδωμένοι» στα σπίτια τους με έναν μαγικό τρόπο θα τελειώσει και ο κορωνοϊό, αλλά και ο κόσμος θα είναι ευγνώμον για τ' ότι έχει ελεύθερες δύο μέρες. 

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς αν και πρέπει να ο κόσμος να βγει έξω, να πάει στην ύπαιθρο, σε ανοιχτούς χώρους κτλ, αυτό πρέπει να γίνει οργανωμένα και όχι απλά μία ή δύο μέρες, απλά για να φύγει η «κόπωση», όπως λένε συνεχώς.

Σε αυτό διαφωνούν αρκετοί ειδικοί, μερικοί θεωρούν πως πρέπει να αρθεί το lockdown και να επιστρέψει ο κόσμος σε μία κανονικότητα, με μέτρα και αποστάσεις βέβαια, γιατί αυτό θα βοηθήσει στο να μεταφερθεί ο ιός σε εξωτερικούς χώρους. Ενώ υπάρχουν και αυτοί (όπως ο Σωτήρης Τσιόδρας) που επιμένουν στο σκληρό lockdown μέχρι και τον Μάιο. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε στη «γραμμή» στην πρόσφατη συνέντευξη του, υποστηρίζοντας πως μπερδεύουν τον κόσμο οι διαφορετικές απόψεις για το θέμα, ενώ είπε εν ολίγης το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. 

Συνοπτικά αυτό είναι να μην ανοίξει τίποτα άλλο μέχρι και τα μέσα Μαΐου, όταν και θα ανοίξει ο τουρισμός, καθώς προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το τι θα γίνει με τον τουρισμό. Μάλιστα ίσως υπάρξει και αυστηροποίηση μέτρων μέσα στις επόμενες ημέρες, εάν υπάρξει κάποια αύξηση κρουσμάτων. 

Ο στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλαβε χθες δράση, μετά την επιλογή του Σωτήρη Τσιόδρα -μαζί με 6 ακόμα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων- να καταψηφίσει την προειλημμένη απόφαση για το άνοιγμα των λυκείων.

«Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν διατηρήσει τα σχολεία ανοιχτά. Ακόμα και με πολύ χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα, τα σχολεία έμειναν ανοιχτά. Δεν υπάρχει καμία ιδιαιτερότητα στην Ελλάδα που να το δικαιολογεί. Πράγματι, στο κομμάτι των σχολείων έχουμε, νομίζω, τη χειρότερη επίδοση σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά σχολεία» ανέφερε χθες χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας στο πλαίσιο μιας απόπειρας να «στοχοποιηθούν» οι επιστήμονες για το πολύμηνο κλείσιμο των σχολείων συνολικά!


Ανασχηματισμός της επιτροπής;

Κυβερνητικές πηγές δεν διαψεύδουν τη γενική διαπίστωση ότι οι σχέσεις των κ. Μητσοτάκη και Τσιόδρα «δεν είναι στο καλύτερο σημείο τους». Υπ’ αυτό το πρίσμα κυκλοφορούν σενάρια για πιθανό «ανασχηματισμό» της επιτροπής με πρόδηλο στόχο την περιθωριοποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα, παρά τις σχετικές πρωθυπουργικές διαψεύσεις προχθές -έπειτα από σχετική ερώτηση-, καθώς «αυτή η επιτροπή μάς οδήγησε μέχρι εδώ, παρά τις διαφωνίες και τις καθυστερήσεις».

Οι πιο παρατηρητικοί παραπέμπουν ωστόσο στην άρνηση - αδιαφορία του Κ. Μητσοτάκη έναντι του πάγιου αιτήματος του εκπροσώπου της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν τον Covid Ηλία Μόσιαλου «να ενισχυθεί η επιτροπή με περισσότερες ειδικότητες. Με αναλυτές μεγάλων δεδομένων. Με αναλυτές της Επιστήμης της Συμπεριφοράς».

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Αυτό που φαίνεται είναι πως η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούει διαφορετικές γνώμες, ούτε από το «μπλοκ» Τσιόδρα, αλλά ούτε και από επιστήμονες όπως η Α.Λινού, που είναι ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που έχει ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως έχουν παρθεί από την αρχή λάθος μέτρα και πρέπει αν υπάρξει άνοιγμα δραστηριοτήτων. 

Την ώρα μάλιστα που ο πρωθυπουργός παραδεχόταν το κυβερνητικό καπέλωμα της επιτροπής, καθώς «εμείς εκθέτουμε βασικές πολιτικές κατευθύνσεις και, ναι, δίνουμε στοιχεία. Πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το κόστος από το κλειστό λιανεμπόριο», φάνηκε να εθελοτυφλεί στην πρόταση φορέων της αγοράς για συμμετοχή τους στην επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις