Σάββατο, 10 Απριλίου 2021

Ο Πούτιν προειδοποιεί τον Ερντογάν για τη Συνθήκη του Μοντρέ

 


Τη σημασία της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Μοντρέ, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -εν μέσω της συζήτησης που έχει ανοίξει ο Τούρκος πρόεδρος περί «κατάργησής» της.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Ρωσίας-Τουρκίας επικεντρώθηκε στη Συνθήκη του Μοντρέ, την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και τη συνεργασία στον τομέα της συμπαραγωγής του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε την σημασία να διατηρηθεί η Συνθήκη του Μοντρέ, υπό το φως του σχεδίων της Άγκυρας να κατασκευάσει τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Σε σχέση με τα σχέδια κατασκευής από την Τουρκία της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης από ρωσική πλευράς δόθηκε έμφαση στη διατήρηση, με στόχο τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, του ισχύοντος καθεστώτος των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία είχε στείλει, ήδη, και προ της τηλεφωνικής επικοινωνίας Πούτιν-Ερντογάν μήνυμα προς πάσα κατευθύνη -με ιδιαίτερη έμφαση στην Τουρκία, αλλά και με φόντο την επικείμενη παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα-, διαμηνύοντας πως οποιεσδήποτε προσπάθειες επανεξέτασης της Συνθήκης του Μοντρέ θα έθιγαν τα συμφέροντά της, καθώς και ότι οποιεσδήποτε κινήσεις πρέπει να συνάδουν με τα οριζόμενα από τη Συνθήκη.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις