Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Ο Ταρζάν με τα 5 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια: Η κραυγή που τον έσωσε από αντάρτες και τα 4 διαζύγια


 Ο Τζόνι Βαϊσμίλερ είναι ένας Αμερικανός πρωταθλητής της κολύμβησης, αλλά και παγκοσμίου φήμης ηθοποιός, αφού ενσάρκωσε τον Ταρζάν.

Πολλοί γνωρίζουν τον Τζόνι Βαϊσμίλερ, ως "Ταρζάν" και λίγοι γνωρίζουν πως ήταν ένας επιτυχημένος κολυμβητής της δεκαετίας του 1920 που κέρδισε πέντε χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες και κατείχε 67 παγκόσμια ρεκόρ.
Μπορεί στην πισίνα να μην έγινε αρκετά διάσημος, αλλά μέσω της μεγάλης οθόνης έγινε γνωστός σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ο Αμερικανός κολυμβητής υποδύθηκε με τεράστια επιτυχία, τον ρόλο του Ταρζάν, του βρέφους που είχε εγκαταλειφθεί στη ζούγκλα και εκτράφηκε από πιθήκους.

Οι γονείς γερμανικής καταγωγής και η μετακόμιση στις ΗΠΑ

Ο Τζόνι γεννήθηκε ως Πίτερ Γιόχαν Βαϊσμίλερ, στις 2 Ιουνίου 1904 στην Τιμισοάρα του τότε Βασιλείου της Ουγγαρίας (σήμερα ανήκει στη Ρουμανία), από γονείς γερμανικής καταγωγής. Όμως, σε ηλικία τριών ετών μετανάστευσε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στο Σικάγο παίρνοντας το όνομα Τζόνι.
Ο Τζόνι Βαϊσμίλερ (Johnny Weissmuller) Ταρζάν αθλητής - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.04.2021
Ο Τζόνι Βαϊσμίλερ (Johnny Weissmuller) Ταρζάν αθλητής

Η εγκατάλειψη του σχολείου, η πολιομυελίτιδα και η κολύμβηση

Πήγε στο σχολείο μέχρι την όγδοη τάξη και στην ηλικία των εννέα ετών προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα, με τον γιατρό της οικογένειας να του συνιστά το κολύμπι για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ασθένειας. Όταν μετακόμισε από τη δυτική Πενσυλβάνια στο Σικάγο, συνέχισε το κολύμπι και τελικά κέρδισε μια θέση στην ομάδα κολύμβησης YMCA.

Παράλληλα εργαζόταν έχοντας εγκαταλείψει το σχολείο και ξεχώρισε για τις επιδόσεις του στην ελεύθερη κολύμβηση. Αγωνίστηκε στις ομάδες σκυταλοδρομίας και υδατοσφαίρισης του συλλόγου όπου ανήκε.

Πρωταθλητής Αμερικής στα 17

Σε ηλικία 17 χρονών έγινε για πρώτη φορά πρωταθλητής Αμερικής. Ήταν ο καλύτερος κολυμβητής της εποχής του και ο πρώτος που κολύμπησε σε λιγότερο από ένα λεπτό τα 100 μέτρα. Συγκεκριμένα, στις 9 Ιουλίου του 1922 στην Αλαμέντα της Καλιφόρνιας έκανε τα 100 μέτρα σε 58,6 δευτερόλεπτα.

Οι χρυσοί Ολυμπιακοί Αγώνες

Ο Βαϊσμίλερ ήταν τόσο καλός που πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924 και κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στα 100 μ., 400 μ. ελεύθερης κολύμβησης και στη σκυταλοδρομία 4Χ200 μ. Στην ίδια διοργάνωση κέρδισε ένα χάλκινο μετάλλιο ως μέλος της ομάδας υδατοσφαίρισης των ΗΠΑ.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Η αθλητική καριέρα του ολοκληρώθηκε το 1928, όταν κέρδισε στο Άμστερνταμ δύο ακόμη χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στα 100 μέτρα ελεύθερης κολύμβησης και στη σκυταλοδρομία 4Χ200 μέτρα.

Από αθλητής σε μοντέλο εσωρούχων και ηθοποιός

Μετά την αθλητική του καριέρα, προσλήφθηκε το 1929 από την εταιρεία ανδρικών εσωρούχων και μαγιό BVD ως μοντέλο για να διαφημίζει τα προϊόντα της. Μάλιστα, τον ίδιο χρόνο έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Έπαιξε στη μουσική κωμωδία με τίτλο «Glorifying the American Girl» και υποδύθηκε τον ρόλο του Άδωνη.

Το συμβόλαιο που του άλλαξε τη ζωή

Όμως, όλα άλλαξαν το 1931. Τότε, υπέγραψε 7ετές συμβόλαιο συνεργασίας με την MGM για να πρωταγωνιστήσει στο ρόλο του Ταρζάν που τον έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο.
Πρωταγωνίστησε σε έξι ταινίες Ταρζάν. Η πρώτη ταινία της σειράς «Ταρζάν, ο Άρχων της Ζούγκλας» (Tarzan the Ape Man), άρχισε να προβάλλεται από τις 25 Μαρτίου 1932 και εν μια νυκτί ο Τζόνι Βαϊσμίλερ έγινε αστέρι πρώτου μεγέθους.

Από Ταρζάν σε Τζανγκλ Τζιμ

Το 1948 εγκατέλειψε την MGM για να υποδυθεί για τη Columbia τον Τζανγκλ Τζιμ, σε μία σειρά ταινιών που διάρκεσε έως το 1955, οπότε ολοκληρώθηκε ουσιαστικά η κινηματογραφική του καριέρα. Είχε πρωταγωνιστήσει σε 11 ακόμη ταινίες υποδυόμενος τον λογοτεχνικό ήρωα του Έντγκαρ Ράις Μπάροους.

Το αγαπημένο του γκολφ και οι επαναστάτες του Φιντέλ Κάστρο

Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις και το γκολφ, αφού ήταν ένας πετυχημένος ερασιτέχνης παίκτης και έπαιξε σε δύο επίσημα τουρνουά PGA Tour.
Σύμφωνα με το βιβλίο του γιου του «Tarzan, My Father», ενώ έπαιζε γκολφ στην Κούβα το 1958 κατά τη διάρκεια της κουβανικής επανάστασης, ξαφνικά περικυκλώθηκε με άγριες διαθέσεις από επαναστάτες στρατιώτες του Φιντέλ Κάστρο.
Ο Τζόνι δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει μαζί τους για να τους πει ποιος ήταν και προσπάθησε να φωνάξει με την κραυγή του Ταρζάν. Οι στρατιώτες, τότε, τον αναγνώρισαν και φώναξαν «¡Es Tarzán! ¡Es Tarzán de la Jungla!» (Είναι ο Ταρζάν, είναι ο Ταρζάν της ζούγκλας!). Ο Τζόνι και οι φίλοι του όχι μόνο δεν απήχθησαν, αλλά οι αντάρτες του έδωσαν μια συνοδεία προς το ξενοδοχείο του.
Ο Τζόνι Βαϊσμίλερ Ταρζάν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.04.2021
Ο Τζόνι Βαϊσμίλερ Ταρζάν

Πέντε γάμοι, τέσσερις χωρισμοί, τρία παιδιά

Ο Βάϊσμίλερ παντρεύτηκε πέντε φορές. Η πρώτη του γυναίκα ήταν η τραγουδίστρια Μπόμπε Αρνστ (παντρεύτηκε το 1931, χώρισε το 1933), η δεύτερη γυναίκα του ήταν η ηθοποιός Λούπε Βέλεζ (παντρεύτηκε το 1933 και χώρισε το 1939), μετά ακολούθησε η Μπέριλ Σκοτ (παντρεύτηκε το 1939, χώρισε το 1948).
Μετά από κάθε χωρισμό, ερχόταν μια παντρειά. Η τέταρτη γυναίκα του ήταν η Αλένε Γκέιτς (παντρεύτηκε το 1948, χώρισε το 1962) και η τελευταία η Μαρία Μπάουμαν (από το 1963 μέχρι το θάνατό του το 1984). Έκανε τρία παιδιά με την τρίτη γυναίκα του.

Τα προβλήματα υγείας

Το 1974 ο Τζόνι έσπασε το ισχίο και το πόδι του και τότε ξεκίνησαν τα προβλήματα υγείας του. Ενώ νοσηλευόταν, έμαθε ότι παρά την αντοχή του και τη δια βίου καθημερινή αγωγή κολύμβησης και άσκησης, είχε μια σοβαρή καρδιακή κατάσταση. Είχε μπει και σε ένα γηροκομείο, αλλά φέρεται να τον έδιωξαν, επειδή επαναλάμβανε συνέχεια την κραυγή του Ταρζάν. Το 1977 υπέστη μια σειρά από εγκεφαλικά επεισόδια.

Θάφτηκε με την κραυγή του

Πέθανε στις 20 Ιανουαρίου 1984 από πνευμονικό οίδημα στο Ακαπούλκο του Μεξικού, σε ηλικία 79 ετών. Ο Τζόνι Βαϊσμίλερ θάφτηκε λίγο έξω από το Ακαπούλκο και την ώρα που το φέρετρό του έμπαινε στη γη, ακούστηκε τρεις φορές μια ηχογράφηση της φωνής του Ταρζάν, κατόπιν αιτήματός του.

Οι τρεις χαραγμένες λέξεις στον τάφο του

Επίσης, τιμήθηκε με χαιρετισμό 21 όπλων, που ταιριάζει σε έναν αρχηγό κράτους, το οποίο διοργανώθηκε από τον γερουσιαστή Τεντ Κένεντι και τον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν, ενώ στον τάφο του είναι χαραγμένες μόνο τρεις λέξεις: Johnny Weissmuller, Tarzan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις