Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Πάσχα: Πόσο θα πληρώσουμε τον οβελία - "Καμπανάκι" σε καταναλωτές για να επισπεύσουν τις παραγγελίες


 Οι εξαγωγές αμνοεριφίων στη νότια Ευρώπη για το Πάσχα των καθολικών μείωσε σημαντικά ποσότητες στην Ελλάδα όπως είπε ο πρόεδρος των κρεοπωλών Θεσσαλονίκης που εκτιμά ότι η τιμή θα αυξηθεί και θα φτάσει τα 11,50 ευρώ το κιλό.

Το πατροπαράδοτο ψήσιμο του οβελία φέτος αναμένεται να είναι ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι με την τιμή του να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί και θα φτάσει τα 11,50 ευρώ όταν πέρυσι κυμάνθηκε από 8,50 έως 9,50 ευρώ το κιλό.
Τι σχέση μπορεί να έχει το Πάσχα των καθολικών με τις τιμές των αμνοεριφίων στην Ελλάδα αλλά και την επάρκεια ποσοτήτων στη αγορά;
Κι όμως μια σειρά από παράγοντες όπως το Πάσχα των Καθολικών που έγινε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες αλλά και η απαγόρευση μετακινήσεων και φέτος το Πάσχα λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού, έχουν ως αποτέλεσμα -όπως και πέρυσι- την αυξημένη ζήτηση στα κρεοπωλεία στα μεγάλα αστικά κέντρα και μάλιστα με το επιπλέον στοιχείο της Πρωτομαγιάς ο εορτασμός της οποίας θα ακολουθήσει το Πάσχα και θα γίνει στις 4 Μαΐου.
Ο πρόεδρος των κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης Σάββας Κεσίδης μιλώντας στο Sputnik τόνισε ότι το καταναλωτικό κοινό πρέπει να σπεύσει να παραγγείλει τα κρέατα το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου καθώς μετά υπάρχει ο κίνδυνος οι καταναλωτές να μη βρουν κρέας.

«Εμείς εδώ και δεκαπέντε ημέρες επικοινωνούμε με τους καταναλωτές για να επιστήσουμε την προσοχή ότι πρέπει μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα το αργότερο να έχουν παραγγείλει τις ποσότητες των κρεάτων που θέλει γιατί θα φτάσουμε στα περσινά επίπεδα που από Μεγάλη Τετάρτη δεν είχαμε ούτε ένα κιλό αρνί ή κατσίκι για να τους εξυπηρετήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κεσίδης ανέφερε ότι οι κρεοπώλες λόγω της αύξησης των τιμών αγοράς των αρνιών και των κατσικιών κατά 15%-20% σε σχέση με πέρυσι έχει ως αποτέλεσμα να παραγγείλουν συγκεκριμένες ποσότητες αφού «κανένας κρεοπώλης δεν θα διακινδυνεύσει να του περισσέψει εμπόρευμα, οπότε όλοι θα δουλέψουμε με τις παραγγελίες που έχουμε».
Επιπλέον, τόνισε ότι η Πρωτομαγιά που θα γιορταστεί την Τετάρτη 4 Μαΐου σημαίνει «περισσότερο κρέας, άρα οι καταναλωτές πρέπει να προνοήσουν και να παραγγείλουν συνολικά τις ποσότητες».
Το «χρηματιστήριο» τιμών των αμνοεριφίων πάντως βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, όπως είπε ο κ. Κεσίδης, αφού ακόμη αρκετοί κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους εμπόρους.
«Οι τιμές δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα. Μέρα με τη μέρα πάει, είναι χρηματιστήριο. Υπάρχει πρόβλημα. Είναι να γίνουν δύο παζάρια στη Δράμα και την Αριδαία, αλλά λίγοι κτηνοτρόφοι θα πάνε λόγω κορονοϊού και μέτρων. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι μιλούν τηλεφωνικά με τους εμπόρους. Οι τελικές τιμές βγαίνουν το Σάββατο του Λαζάρου (σ.σ. Σάββατο 24 Απριλίου) οπότε από την Κυριακή των Βαΐων και μετά θα υπάρχουν ταμπέλες με τιμές» είπε.
Πέρυσι οι τιμές στα κρεοπωλεία «κατά μέσο όρο ήταν από 8,50 έως 9,50 ευρώ» το κιλό είπε ο κ. Κεσίδης που προέβλεψε «φέτος θα αυξηθεί η τιμή».
«Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά η τιμή θα είναι 11,50 ευρώ» είπε και πρόσθεσε ότι η αύξηση οφείλεται στο ότι «δεν υπάρχουν αμνοερίφια».
«Πριν από τρεις εβδομάδες ήταν το Πάσχα των καθολικών και οι νότιοι Ευρωπαίοι τρώνε αρνί και κατσίκι. Ήρθαν (σ.σ. εννοεί οι έμποροι) και πήραν από την Ελλάδα τα περισσότερα αμνοερίφια. Φέτος μάλιστα για πρώτη φορά κάναμε 5.000 αμνοερίφια παραπάνω από ότι πέρυσι» επισήμανε ο πρόεδρος των κρεοπωλών Θεσσαλονίκης.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις