Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021

Πενταμερής ΟΗΕ: Το βράδυ τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων – Οι επαφές Δένδια [pics]


 Στο περιθώριο της Άτυπης Πενταμερούς Συνάντησης στη Γενεύη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε διμερή συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ. ενώ νωρίτερα όπως έγραψε ο ίδιος με ανάρτηση στο Twitter, συνομίλησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Την ίδια στιγμή, η κυπριακή πλευρά αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό θα γίνουν γνωστά μετά το σημερινό δείπνο, τονίζοντας πως  κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών είναι δύσκολο να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για το τελικό αποτέλεσμα της Διάσκεψης, καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε με αναρτήσεις του στο Twitter ότι: «Συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ A. Guterres κατά την Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό που πραγματοποιείται στη Γενεύη».

Στη συνέχεια γνωστοποίησε και τις συνομιλίες που πραγματοποίησε με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ λέγοντας πως: «Στο περιθώριο της Άτυπης Πενταμερούς Συνάντησης για το Κυπριακό στη Γενεύη, συναντήθηκα με τον Βρετανό ομόλογό μου D.Raab».

Το πρόγραμμα της ημέρας και τα κρίσιμα συμπεράσματα

Η σημερινή ημέρα, Μ. Τετάρτη 28/04, περιελάμβανε τις τοποθετήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, των ηγετών των δύο κοινοτήτων, των υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, καθώς και συνεχείς διμερείς επαφές του Αντόνιο Γκουτέρες με τους κ.κ. Δένδια, Τσαβούσογλου και Ράαμπ.

Τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας κατέστησαν σαφές ότι η λύση πρέπει είναι εντός των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του πλαισίου λύσης που ορίζει ο ΟΗΕ.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε γνωστές τις προθέσεις του μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Παρείχαμε πλήρη στήριξη στο όραμα και την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Τσαβούσογλου από τη Γενεύη. Και συμπληρώνει: «Εξηγήσαμε γιατί η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή. Μία δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των δεδομένων του νησιού».

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, εκείνος άκουσε τις θέσεις του ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με λύση δύο κρατών, στις οποίες απάντησε, σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές:

Η λύση δύο κρατών είναι εκτός των όρων εντολής του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να τα αποδεχτεί και ο όγκος εργασίας που αφορά το Κυπριακό δεν μπορεί να διαγραφεί και να αρχίσουμε από την αρχή.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις