Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Περού: 10ετής αποκλεισμός του πρώην προέδρου από τα δημόσια αξιώματα γιατί εμβολιάστηκε εκτός σειράς


 Ο πρώην πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα αποκλείστηκε χθες από δημόσια αξιώματα για δέκα χρόνια, διότι εμβολιάστηκε για τον νέο κορωνοϊό πέρυσι, χωρίς να εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για αυτό, πριν καν αρχίσει στη χώρα η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης.

Το Κογκρέσο του Περού επέβαλε την στέρηση του δικαιώματος να ασκεί δημόσιο αξίωμα στον Βισκάρα, που ηγήθηκε της χώρας από το 2018 έως το 2020, διότι έλαβε το εμβόλιο της κινεζικής φαρμακευτικής εταιρείας Sinopharm για τον νέο κορωνοϊό στα τέλη του περασμένου έτους.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο 58χρονος πολιτικός δεν θα μπορέσει να καταλάβει την έδρα στο κοινοβούλιο που κέρδισε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Ο Βισκάρα έλαβε το εμβόλιο όταν ήταν ακόμη πρόεδρος, προτού παυθεί.

Ο πρώην πρόεδρος κατηγόρησε από την πλευρά του το Κογκρέσο ότι «διέπραξε το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας (...) στερώντας μου το δικαίωμα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, κατά παραβίαση των ορθών διαδικασιών», προσθέτοντας πως το κοινοβούλιο «δεν είναι υπεράνω του νόμου και του Συντάγματος».

Ο Βισκάρα δεν είναι ο μόνος πολιτικός στον οποίο επιβλήθηκε στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ελίσαμπετ Αστέτε αποκλείστηκε από κάθε δημόσιο αξίωμα για ένα χρόνο, η πρώην υπουργός Υγείας Πιλάρ Μασέτι για οκτώ χρόνια.

Σχεδόν 500 πολιτικοί, αξιωματούχοι και δημόσιοι λειτουργοί ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο που είναι γνωστό στο Περού ως ‘Vacuna-Gate’ – το ότι δηλαδή εμβολιάστηκαν πρόωρα και εκτός σειράς για την Covid-19. Κατηγορούνται ότι προωθήθηκαν στη λίστα αναμονής για να λάβουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ωστόσο πολλοί λένε ότι ανοσοποιήθηκαν μέσω της εθελούσιας συμμετοχής τους σε κλινικές δοκιμές. Στην περίπτωση του Βισκάρα, το πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας του Περού που έκανε την κλινική δοκιμή τον διέψευσε.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Ο Βισκάρα παραπέμφθηκε σε δίκη από βουλευτές πέρυσι για διαφθορά, κατηγορία που αρνείται. Είχε κατ’ επανάληψη συγκρουστεί με το Κοινοβούλιο κατά τη θητεία του στην προεδρία της χώρας. Κατηγόρησε βουλευτές ότι είχαν σκοπό να ματαιώσουν τη δική του προσπάθεια να ξεριζωθεί η διαφθορά.

Περίπου οι μισοί από τους βουλευτές της χώρας αντιμετωπίζουν έρευνες της δικαιοσύνης για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων διαφθοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις