Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος


 Η βασιλική οικογένεια ανακοίνωσε πως πέθανε σήμερα ο πρίγκιπας Φίλιππος σε ηλικία 99 ετών και ενώ αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, πέρασε τις τελευταίες μέρες του στο Κάστρο του Γουίνδσορ με τη σύζυγό του μετά από 28 ημέρες στο νοσοκομείο, όπου είχε εισαχθεί στα μέσα Φεβρουαρίου για λοίμωξη και καρδιακά προβλήματα.
Η Βασίλισσα Ελισάβετ ανακοίνωσε το θάνατο του συζύγου της στα 99 χρόνια του και δύο μήνες πριν κλείσει τα 100, το μεσημέρι της Παρασκευής.
«Με βαθιά θλίψη, η Αυτού Μεγαλειότητα της Βασίλισσας ανακοινώνει το θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, του Βασιλείου Υψηλοτάτου Πρίγκιπα Φίλιππου, του Δούκα του Εδιμβούργου».
«Ο βασιλιάς , πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο Κάστρο του Γουίνδσορ. Περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν εν εύθετω χρόνω. Η Βασιλική Οικογένεια ενώνεται με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να πενθήσει την απώλεια του» αναφέρει δήλωση του Παλατιού του Μπάκινγχαμ.

Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας

Ο Δούκας του Εδιμβούργου αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα υγείας που τον ανάγκασαν να νοσηλεύεται για καιρό.
Στα μέσα Φεβρουαρίου εισήχθη στο νοσοκομείο King Edward VII στο Λονδίνο για να αντιμετωπίσει μία λοίμωξη και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις για ένα προϋπάρχον καρδιαγγειακό ζήτημα.
Στις αρχές Μαρτίου, ο συζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ υπεβλήθη σε «επιτυχημένη», όπως χαρακτηρίστηκε επέμβαση καρδιάς.

Πάντα στο πλευρό της βασίλισσας

Ο θάνατός του βυθίζει τη χώρα και τη Βασιλική Οικογένεια σε πένθος αλλά και τη Βασίλισσα που τον αγαπούσε από τα εφηβικά της χρόνια.
«Ήταν, πολύ απλά, η δύναμή μου και δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια» είχε πει στην Χρυσή Επέτειό τους το 1997 η Βασίλισσα.
Ο παράξενος, πνευματώδης, - και συχνά αμφιλεγόμενος - ο Δούκας ήταν η μεγαλύτερη πηγή στήριξης της Βασίλισσας και ο πιο κοντινός της άνθρωπος.

Η σχέση του με την Ελλάδα

Ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, γεννήθηκε το 1921 στην Ελλάδα, πριν η οικογένειά του εξοριστεί από τη χώρα όταν ο ίδιος ήταν βρέφος.
Ο αρχικός του τίτλος ήταν «πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας», αλλά μετά τον αρραβώνα του με την Ελισάβετ Β' του Ηνωμένου Βασιλείου χρίστηκε «Δούκας του Εδιμβούργου».

Το πρωτόκολλο για την κηδεία του Φιλίππου

Ο Δούκας του Εδιμβούργου αναμένεται να έχει μια βασιλική κηδεία και οι σημαίες του Union Jack θα ανεμίζουν μεσίστιες.

Η σορός του δεν θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και δεν θα υπάρξει κρατική κηδεία γιατί δεν επιθυμούσε τέτοιες «φασαρίες».
Αντ 'αυτού, θα πραγματοποιηθεί λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Γουίνδσορ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται σε μια εθνική περίοδο πένθους που θα διαρκέσει μέχρι την κηδεία και θα πρέπει να τηρείται από όλους συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσωπειών στο εξωτερικό.
Μια δήλωση μέσα σε ξύλινη κορνίζα αναμένεται να καρφωθεί στα κιγκλιδώματα έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο.
Η Βασίλισσα αναμένεται υπογράψει να δώσει εντολή για το σχέδιο της κηδείας και θα κηρύξει μια περίοδο πένθους. Θα υπάρχει επίσης ένα μνημείο όπου οι άνθρωποι μπορούν να αφήσουν συλλυπητήριά μηνύματα.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, την Παρασκευή, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στη βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου για το θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου.
«Σήμερα θρηνούμε με την Αυτού Μεγαλειότητα της Βασίλισσας. Τα συλλυπητήριά μας σε αυτήν και σε όλη την οικογένειά της, και ευχαριστούμε ως έθνος και βασίλειο για την εξαιρετική ζωή και το έργο του πρίγκιπα Φίλιππου, του Δούκα του Εδιμβούργου» δήλωσε ο Τζόνσον.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις