Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021

Σ.Σοιγκού: ''Αμερικανικός εξοπλισμός από ελληνικά λιμάνια μεταφέρεται στην Μ. Θάλασσα''!

 


Οι Ρώσοι αποσύρονται από τα σύνορα με Ουκρανία αλλά ενισχύουν Κριμαία και Ροστώφ

Μιλώντας σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Ρώσος ΥΠΑΜ Σ. Σοιγκού περιέγραψε το πακέτο των κινδύνων και των απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας που προκύπτει από την άσκηση του ΝΑΤΟ με την επωνυμία Defender Europe 2021, επικαλούμενος και την Ελλάδα που αποτελεί κομβικό σημείο για την συμμαχία πλέον.

Ο ίδιος στοχοποποίησε τα κέντρα συντονισμού στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, τα οποία εξασφαλίζουν τη μεταφορά στρατευμάτων και προμηθειών του ΝΑΤΟ. Ενώ απείλησε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιδράσουν ταχύτατα σε πιθανή «δυσμενή ανάπτυξη» των δυνάμεων της Defender Europe 2021 κοντά σε ρωσικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Σόιγκου «προς το παρόν, όπλα, στρατιωτικός και ειδικός εξοπλισμός φτάνουν στα ελληνικά λιμάνια ενώ μία από τις κύριες δυνάμεις της συμμαχίας αναπτύσσεται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

Αυτή η κίνηση κατά τη γνώμη του, δικαιολογεί τις δραστηριότητες «άμυνας» που εφαρμόζονται από την Μόσχα σε αυτόν τον τομέα.

Ένα από αυτά είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην Κριμαία και την πρόσφατη ολοκληρωμένη άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας για τις δυνάμεις της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας.

Αυτό που δεν ανέφερε ο Ρώσος υπουργός είναι το γεγονός ότι μετά από αυτή την άσκηση, η οποία προκάλεσε ανησυχία όχι μόνο αστην Ουκρανία αλλά καισ τις ΗΠΑ, αφέθηκαν τεράστια αποθέματα καυσίμων, πυρομαχικών και άλλων υλικών κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και της Κριμαίας.

Είναι επίσης αδύνατο να προσδιοριστεί πόσα από τα ρωσικά άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα, στρατιώτες και οπλικά συστήματα, που αναπτύχθηκαν στις αρχές Μαρτίου και Απριλίου θα ενισχύσουν τις δυνάμεις στα σύνορα ή θα υποστηρίξουν τους μαχητές στην ανατολική Ουκρανία.

Διεθνή ΜΜΕ τονίζουν την ίδια περίοδο ότι περίπου 30.000 άτομα θα λάβουν μέρος σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ σε Ανατολική Ευρώπη και Βαλτική. Γεωργία, Μολδαβία και  Ουκρανία κλήθηκαν επίσης να συμμετάσχουν στις ασκήσεις.

Εν τω μεταξύ, η ολοκληρωμένη, τουλάχιστον επίσημα, μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων  στα σύνορα με την Ουκρανία και την Κριμαία ανήλθε σε πάνω από 120.000 στρατιώτες, οι οποίοι σιγά-σιγά,κάποιοι από αυτούς, μετακινούνται πίσω στις βάσεις τους.

Ο Ρώσος ΥΠΑΜ θεωρεί ότι η άσκηση του ΝΑΤΟ είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου. Για τον ίδιο είναι “μια ιδιαίτερη απειλή για τα συμφέροντα της Ρωσίας στον Εύξεινο Πόντο στον οποίο η Μόσχα προσπαθεί να κυριαρχήσει”.

Πολλές δηλώσεις από αξιωματούχους όπως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ή ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδηλώνουν ότι η Ρωσία θεωρεί ως απειλή την άσκηση του ΝΑΤΟ και θα ενεργήσει «όπως αυτή κρίνει σκόπιμο».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της συγκεντρώνοντας τη συντριπτική πλειονότητα των χερσαίων και ναυτικών δυνάμεών της στο νότο και στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.

Η κίνηση που σχετίζεται με την απόσυρσή των ρωσικών δυνάμεων  μπορεί επίσης όμως να αποκρύπτει προετοιμασίες για άλλες δραστηριότητες, σε σχέση με την Κριμαία και το Ροστόφ Ον Ντον.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσο η Ουκρανία όσο και το ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά την κατάσταση, ενώ ο Ρώσος ΥΠΑΜ ομιλεί για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της Βόρειας Ατλαντικής Συμμαχίας.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις