Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Στην ΕΕ ρίχνει το φταίξιμο η Τουρκία για το SofaGate - Δεν ζητά συγγνώμη ο Τσαβούσογλου


 Τη δική του απάντηση στην έντονη κριτική που δέχθηκε η Τουρκία για την τουλάχιστον αμήχανη στιγμή κατά την επίσκεψη της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ στην Άγκυρα έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποποιούμενος οποιαδήποτε ευθύνη για το γνωστό πλέον ως Sofagate

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε σήμερα στην κριτική που δέχεται ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για το γεγονός ότι δεν βρέθηκε καρέκλα για την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αποτέλεσμα η Φον ντερ Λάιεν να αναγκάζεται τελικά να καθίσει σε έναν απομακρυσμένο καναπέ.

Απαντώντας στην κατακραυγή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «άδικες» τις κατηγορίες εις βάρος της χώρας του: «Η Τουρκία είναι μια χώρα με βαθιές ρίζες. Δεν φιλοξενεί ξένους για πρώτη φορά. Το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στις συναντήσεις στην Τουρκία είναι το διεθνές πρωτόκολλο και εφαρμόζεται στο πλαίσιο της παγκοσμίως γνωστής τουρκικής φιλοξενίας», τόνισε. Κι υποστήριξε ότι «οι απαιτήσεις της ΕΕ εκπληρώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι η διευθέτηση των θέσεων έγινε σύμφωνα με τις υποδείξεις τους. Οι υπηρεσίας πρωτοκόλλων μας είχαν έλθει προηγουμένως σε επαφή κι υλοποιήθηκαν οι απαιτήσεις τους».

Αλλά και -φιλοκυβερνητική- εφημερίδα Daily Sabah αναφερόμενη στο περιστατικό αποδίδει και επικαλούμενη πηγές αποδίδει την ευθύνη στο ευρωπαϊκό πρωτόκολλο. «Η ρύθμιση των θέσεων είχε προταθεί από την πλευρά της ΕΕ πριν από τη συνάντηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σαρλ Μισέλ: Επισκιάζεται η δουλειά που κάναμε

Νωρίτερα, θέση στην κριτική, απαντώντας στα πυρά που δέχεται και ο ίδιος ότι στάθηκε αμέτοχος μπροστά στην εμφανή αμηχανία της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν είχε πάρει και ο έτερος προσκεκλημένος Ευρωπαίος αξιωματούχος, Σαρλ Μισέλ.

Με ένα μακροσκελές κείμενο στη σελίδα του στο facebook ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απαντά στα αρνητικά σχόλια που δέχτηκε για τη στάση που κράτησε απέναντι στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κατά την συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

«Την Τρίτη, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και εγώ συμμετείχαμε σε μια συνάντηση στην 'Αγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μερικές εικόνες προκάλεσαν αντιδράσεις και ορισμένες σκληρές ερμηνείες. Αυτό με οδηγεί στο να αντιδράσω.

Η επίσκεψή μας σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή στη σύνθετη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Ήταν το αποτέλεσμα της προσεκτικής προετοιμασίας και της διπλωματικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε για πολλούς μήνες για να επιστρέψει αυτή η χώρα σε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στη σχέση της με την ΕΕ» αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

Προσθέτει ότι «η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφορετική, ακόμη και μειωτική, μεταχείριση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι μερικές εικόνες που εμφανίστηκαν έδωσαν την εντύπωση ότι ήμουν αναίσθητος σε αυτήν την κατάσταση. Τίποτα δεν απέχει πιο πολύ από την πραγματικότητα ούτε από τα βαθιά συναισθήματά μου. Ούτε τέλος από τις αρχές του σεβασμού που μου φαίνονται απαραίτητες».

«Εκείνη τη στιγμή, ενώ αντιλαμβανόμαστε τη λυπηρή φύση της κατάστασης, επιλέξαμε να μην την επιδεινώσουμε από ένα δημόσιο περιστατικό, και να αξιοποιήσουμε σε αυτήν την αρχή της συνάντησης την ουσία της πολιτικής συζήτησης που επρόκειτο να ξεκινήσουμε, η Ούρσουλα και εγώ, με τους οικοδεσπότες μας» επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια του μηνύματός του ο Σαρλ Μισέλ υπογραμμίζει ότι «η ουσία ήταν συγκεκριμένα η ομιλία που κάναμε στον Πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών και γενικότερα την υπεράσπιση των θεμελιωδών μας αξιών του κράτους δικαίου και της ελευθερίας της έκφρασης. Πριν από την επίσημη συνάντηση, είχα συναντηθεί με εκπροσώπους των Γυναικών του ΟΗΕ και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ. Και θέλαμε να οργανώσουμε στην 'Αγκυρα, παρά τις αντίθετες πιέσεις, μια κοινή συνέντευξη τύπου με την Ούρσουλα για να κάνουμε μια αναφορά χωρίς ταμπού των συζητήσεων μας με την τουρκική πλευρά».

«Λυπάμαι λοιπόν για δύο λόγους. Πρώτον, με την εντύπωση ότι ήμουν αδιάφορος για την αδεξιότητα του πρωτοκόλλου έναντι της Ούρσουλα. Και ακόμη περισσότερο επειδή έχω την τιμή να συμμετέχω σε αυτό το ευρωπαϊκό σχέδιο, στο οποίο δύο μεγάλοι θεσμοί από τους τέσσερις διευθύνονται από γυναίκες, την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την Κριστίν Λαγκάρντ. Και επίσης είμαι υπερήφανος που μια γυναίκα, η πρώτη στην ιστορία, με αντικατέστησε ως πρωθυπουργό του Βελγίου.

Τέλος, λυπάμαι, διότι αυτή η κατάσταση επισκιάζει τη μεγάλη και επωφελή γεωπολιτική δουλειά, που κάναμε μαζί στην 'Αγκυρα, και της οποίας ελπίζω ότι η Ευρώπη θα καρπωθεί τα οφέλη» καταλήγει ο Σαρλ Μισέλ.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις