Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

''Θρίλερ'' με αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52 πάνω από το Αιγαίο


 Συνεχείς πολεμικές μετακινήσεις και νέα πεδία αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας στην Υπερδνειστερία

Κινήσεις που υποδηλώνουν πολεμικές προετοιμασίες λαμβάνει το ΝΑΤΟ, το οποίο συγκρούεται με την Ρωσία από την Μ. Θάλασσα, μέχρι το Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο.


Έτσι λοιπόν, αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52 που απογειώθηκε πιθανότατα από Βρετανία, πέταξε πάνω από Ρουμανία και Βουλγαρία εισήλθε στο Αιγαίο. Οι ΗΠΑ με αυτή την κίνηση θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα προς την Ρωσία ξεκάθαρα. Η Υπερδνειστερία στο επίκεντρο των εξελίξεων μετά την Κριμαία
 

Οι εντάσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας επηρεάζουν επίσης την πολιτική του Κρεμλίνου έναντι άλλων περιφερειακών παραγόντων, ιδίως της Μολδαβίας και της Υπερδνειστερίας.

Σύμφωνα με τον Μολδαβό πολιτικό επιστήμονα Σεργκέι Τσέμπαν, η «κρίση της Ουκρανίας» πιέζει αφόρητα την Ρωσία να επιχειρήσει να επιλύσει πιθανόν την κατάσταση και στην Υπερδνειστερία.Η Δύση εφιστά την προσοχή στην πρόσφατη αύξηση των σχέσεων μεταξύ της Μολδαβίας, της Υπερδνειστερίας με τη Μόσχα.

Έτσι, πρόσφατα, κατά την επίσκεψη των αντιπροσωπειών της Μολδαβίας και της Υπερδνειστερίας στη ρωσική πρωτεύουσα, υπογράφθηκαν ορισμένες σημαντικές συμφωνίες. Ένα από τα σημαντικά αποτελέσματα αυτής της κίνησης ήταν η συνέχιση των εργασιών της Κοινής Επιτροπής Ελέγχου της περιοχής.

Συνειδητοποιώντας την ιδιαιτερότητα της περιοχής της Υπερδνειστερίας, η Ουκρανία συγκέντρωσε επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την περιοχή αυτή και δημιούργησε προσωρινά σημεία ελέγχου.
 
Προφανώς, το Κίεβο, φοβάται ρωσική επίθεση από τις ρωσικές μονάδες που εδρεύουν από την Υπερδνειστερία.
Την Τετάρτη 21 Απριλίου, στο Bender, στην επικράτεια της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη του ΥΠΕΞ της αυτόνομης αυτής περιοχής  Vitaly Ignatiev με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Μολδαβίας Όλγα Κεμποτάρι.
 
Οι δύο πλευρές αρνήθηκαν τη διαμεσολάβηση της αποστολής του ΟΑΣΕ, βασιζόμενοι στις δικές τους δυνατότητες.

Κατανοώντας την επιθυμία της Ρωσίας να επιταχύνει τη διαδικασία επίλυσης εδαφικών-πολιτικών προβλημάτων μεταξύ Υπερδνειστερίας και Μολδαβίας και προσπαθώντας να επηρεάσει την κατάσταση με τον δικό της τρόπο, εκπρόσωποι της Δύσης άρχισαν να επισκέπτονται την περιοχή πιο συχνά.
 
Έτσι, ο Βρετανός πρέσβης και ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ Klaus Neukirch, μαζί με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ Peter Mikhalko ήρθαν στην πρωτεύουσα Tiraspol για διαβουλεύσεις.

 Αναμένεται επίσης επίσκεψη στη Μολδαβία από την αναπληρώτρια πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής του γερμανικού κοινοβουλίου, Daniela de Ridder.Υπενθυμίζουμε ότι ο Αμερικανός υπουργός άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα τοποθετήσουν 500 επιπλέον στρατεύματα στη Γερμανία  αυτό το φθινόπωρο "για να ενισχύσουν την αποτροπή και την άμυνα στην Ευρώπη".

Ο ΥΠΑΜ Ώστιν βρίσκεται επί του παρόντος σε ταξίδι στο εξωτερικό για να συναντηθεί με κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους στο Ισραήλ, τη Γερμανία, τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Η δημόσια εκδήλωση της διοίκησης του Μπάιντεν για τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ, έρχεται καθώς η κατάσταση στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσία τείνει προς την αποκλιμάκωση, σε αντίθεση όμως με την Κριμαία και την Υπερδνειστερία που αποτελούν ζητήματα ανεπίλυτα εδώ και πολλά χρόνια.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις