Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Το σκαθάρι Galerucella έχει βάλει στο στόχαστρο τη Θεσσαλονίκη: "Μάχη" για να σωθούν τα δέντρα


 Drone και νηματώδη, έναν τύπο σκουληκιού έριξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στη μάχη που δίνει να σωθούν οι φτελιές σε κεντρικούς δρόμους της πόλης που δέχονται επίθεση από το σκαθάρι Galerucella.

«Πονοκέφαλο» στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει το σκαθάρι Galerucella που κατατρώει τις φτελιές στις οδούς Τσιμισκή και Αλεξάνδρου Σβώλου.
Στους δύο κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης ήδη το συγκεκριμένο είδος σκαθαριού έχει καταστρέψει αρκετά δένδρα και οι υπηρεσίες τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν προχωρήσει μετά από έγκριση του δημοτικού συμβουλίου στην κοπή 41 δένδρων τύπου φτελιάς.
Το συγκεκριμένο σκαθάρι είναι φυλλοφάγο έντομο και οι προνύμφες του αποσκελετώνουν τα φύλλα με συνέπεια να μειώνεται η ικανότητα φωτοσύνθεσης των δένδρων.
Στη συνέχεια τα δένδρα εμφανίζουν πρόωρη ξήρανση και νέκρωση και το σκαθάρι ξεραίνει όλο το δένδρο δημιουργώντας μάλιστα κοιλότητες και κενά στο εσωτερικό του.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Η «μάχη» κατά του σκαθαριού όπως είπε στο Sputnik ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης, γίνεται εδώ και καιρό με βιολογικά σκευάσματα ωστόσο το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό.
«Το σκαθάρι κατατρώει όλες τις φτελιές. Εδώ και δύο χρόνια κάναμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να μπορέσουμε να το καθαρίσουμε ,αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλουμε και στους χρόνους που θέλουμε. Διότι δεν μπορούμε να ψεκάσουμε με χημικά καθώς απαγορεύεται εντός των πόλεων και ψεκάζουμε μόνο με βιολογικά σκευάσματα» είπε ο κ. Δημητριάδης.
Περίπου 300 δένδρα στις οδούς Τσιμισκή και Σβώλου βρίσκονται έρμαια του σκαθαριού που έχουν δημιουργήσει… αποικία και πιλοτικά πλέον έχουν ριχτεί στη «μάχη» τα λεγόμενα νηματώδη, που είναι ένα είδος σκουληκιού.
Νηματώδη  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.04.2021
Νηματώδη
«Τώρα έχουμε ρίξει τα νηματώδη, που είναι ουσιαστικά μικρά σκουληκάκια τα οποία μπαίνουν μέσα στο σώμα του ξενιστή, στην προκειμένη περίπτωση στο σώμα των σκαθαριών και το τρώνε από μέσα» ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.
Η ρίψη των νηματωδών έγινε πρωτοποριακά με την χρήση drone. «Τα νηματώδη τοποθετήθηκαν μέσα σε νερό και αυτό το μείγμα το ρίξαμε στα δένδρα που βρίσκονται μπροστά από το συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" με το drone» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος.
«Χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας όσον αφορά τους ψεκασμούς είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζουμε τέτοιου είδους ψεκασμό εντός πόλης. Θεωρούμε ότι θα έχει πολύ μεγάλη επιτυχία και θα μπορέσουμε να κερδίσουμε τελικά τη μάχη εναντίον του συγκεκριμένου σκαθαριού το οποίο πραγματικά έχει καταφάει πάρα πολλά δένδρα μέσα στον Δήμο Θεσσαλονίκης για να μην έχουμε άλλες απώλειες δένδρων σε δυο κεντρικούς δρόμους της πόλης» κατέληξε ο κ. Δημητριάδης.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις