Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Τουρκία: Συνελήφθη ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» - Μεταξύ 103 συντακτών της επιστολής


 Στη σύλληψη του απόστρατου ναυάρχου Τζέμ Γκιουρντενίζ προχώρησε το πρωί της Δευτέρας η τουρκική αστυνομία, μετά από έφοδο στο σπίτι του.  

Την είδηση μεταδίδει η αντιπολιτευτική εφημερίδα Cumhuriyet στην ιστοσελίδα της και την επιβεβαιώνει με ανάρτησή της στο twitter η σύζυγός του, Ρενγκίν Γκιούρντενιζ, η οποία ανέφερε ότι αστυνομικοί μπήκαν στην κατοικία τους λίγο πριν τις 6.30 π.μ. και συνέλαβαν το σύζυγό της.

Ο Γκιουρντενίζ ήταν μεταξύ των 103 απόστρατων ναυάρχων που υπέγραψαν κοινή δήλωση ζητώντας από την κυβέρνηση να μην αγγίξει την συνθήκη του Μοντρέ, αλλά και να μην απομακρυνθεί από τις θεμελιώδεις αρχές του Κεμαλικού κράτους, εμμέσως επικρίνοντας τη διείσδυση του Ισλάμ στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Γκιουρντενίζ θεωρείται ο θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ήταν εκείνος που πρώτος το 2006 αναφέρθηκε στην έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» παρουσιάζοντας και αναλύοντας την θεωρία του στ’ ομώνυμο βιβλίο του («Mavi Vatan») όπου παρουσιάζει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη.

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 103 απόστρατοι ναύαρχοι, μεταξύ αυτών και ο Γκιουρντενίζ, εξέδωσαν μία ανακοίνωση, που παρέπεμπε σε προνουντσιαμέντο, με την οποία καταδίκαζαν την «ισλαμοποίηση» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και τη δημόσια συζήτηση που άνοιξε πρόσφατα για απόσυρση της Τουρκίας από την Συνθήκη του Μοντρέ για τα Στενά.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Η επιστολή προκάλεσε αναβρασμό το προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας με αποτέλεσμα να συγκληθεί έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη καθώς και σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με μοναδικό θέμα συζήτησης την ανακοίνωση των ναυάρχων.

Αμέσως έγινε γνωστό ότι η Εισαγγελία της Άγκυρας διέταξε έρευνα για την υπόθεση και, όπως ανέφεραν την Κυριακή τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχουν διαπιστωθεί τα ονόματα των απόστρατων ναυάρχων που πρωτοστάτησαν στην σύνταξη της ανακοίνωσης και αναμένεται να κληθούν για ανάκριση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις