Τρίτη 20 Απριλίου 2021

video -Η κα Νικολάου Χρυσούλα, πρόεδρος της εταιρείας ιατρικής βιοπαθολογίας επιβεβαιώνει πως είναι λάθος η τακτική της κυβέρνησης για self rapid test.

Κούζουνα Σταυρούλα

Στις 26 Μαρτίου 2021, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων "Kontra News 10" με τον κ. Γιώργο Μελιγγώνη του τηλεοπτικού σταθμού Kontra Channel, "φιλοξένησε" την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοπαθολογίας, την κα Χρυσούλα Νικολάου.

Σε ερώτημα του δημοσιογράφου, γιατί θεωρεί επικίνδυνη την στρατηγική της κυβέρνησης για self rapid test μέσω των φαρμακείων, η κα Νικολάου απάντησε τα εξής: "Υπάρχει ένα βασικό σημείο, ο Ν.3418/2005, ο οποίος λέει πως κάθε διαγνωστική εξέταση είναι ιατρική πράξη. Άρα ξεκινάμε πως ο φαρμακοποιός, βάσει νόμου, δεν δικαιούται να κάνει ιατρικές πράξεις." Πρόσθεσε επίσης ότι "Είναι λανθασμένη η όλη ιστορία διότι οι οδηγίες των εθνικών οργανισμών υγείας ΠΟΥ, CDC, είναι συγκεκριμένες, άρα αυτή η τακτική είναι και επικίνδυνη." Και τεκμηριώνει, λέγοντας γιατί. " Δεν γίνεται σωστή λήψη δείγματος από τον αυτό - εξεταζόμενο, δεν λαμβάνει τα μέτρα ατομικής προστασίας όπως οφείλει. Κατά την πραγματοποίηση της εξέτασης δεν υπάρχει βιοασφάλεια τύπου 2 όπως οφείλει. Τα μολυσματικά απορρίμματα δεν αποτεφρώνονται όπως πρέπει και ορίζει η νομοθεσία, από ειδικό φορέα. Τα δε αποτελέσματα δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν στο Εθνικό αρχείο του Covid γιατί θα πρέπει να γίνει με τον ΑΜΚΑ του ασθενή μόνο από πιστοποιημένο γιατρό! "

Εν συνεχεία ο κος Μελιγγώνης ρώτησε εάν σε περίπτωση που υπάρξει θετικό αποτέλεσμα από self rapid test, θα πρέπει να υπάρξει μοριακός έλεγχος ώστε αυτό το αποτέλεσμα να είναι σίγουρο. Η κα Νικολάου απάντησε θετικά ως προς αυτό και τόνισε πώς "Γενικά για τα self rapid test οι οδηγίες είναι σαφείς από τους εθνικούς οργανισμούς υγείας. Μόνο η μοριακή ανίχνευση είναι πιστοποιημένη εργαστηριακή μέθοδος για τη διάγνωση της νόσου. Σε συμπτωματικό ασθενή το θετικό αποτέλεσμα μόνο με μοριακό έλεγχο επιβεβαιώνεται! Το αρνητικό αποτέλεσμα μόνο με μοριακό έλεγχο επιβεβαιώνεται! Σε μη συμπτωματικό ασθενή, έχουμε ευαισθησία κάτω από 40%...7-10 άνθρωποι είναι ψευδώς αρνητικοί άρα υπάρχει κίνδυνος διασποράς της νόσου."

Συμπλήρωσε λέγοντας ότι δεν είναι απλώς επικίνδυνο, δεν είναι απλώς λάθος, είναι και άδικο για τον Έλληνα πολίτη, ο εθνικός σχεδιασμός για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της νόσου να γίνεται πάλι με αυτήν την πρακτική! Πάλι να μεταφέρεται το πρόβλημα στην προσωπική ευθύνη του Έλληνα πολίτη. Είναι άδικο. Δεν σημαίνει τίποτα το γεγονός πως στην αγορά της χώρας, κυκλοφορούν έστω και δωρεάν αυτά τα τεστ όπως και σε άλλες χώρες. Ισχύει παντού ο κανόνας του ΠΟΥ. Μόνο μοριακό τεστ. Δεν στηρίζεται τίποτα στη διάγνωση που ο καθένας μπορεί να θέλει να κάνει. Είναι άχρηστη... Δεν αποτελεί βραχίονα της επίσημης στρατηγικής ιχνηλάτησης σε άλλες χώρες η ελεύθερη κυκλοφορία στην αγορά των self rapid test. 

Πρόσθεσε επίσης ότι η Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας, θέλει να τονίσει στην Πολιτεία, πως αν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος που θα πρέπει να κάνουμε 10 εκατομμύρια τεστ τη βδομάδα, 40 εκατομμύρια τεστ το μήνα 148 εκατομμύρια τεστ το χρόνο, αν υπάρχει χρήμα και υπάρχει ιδιαίτερος λόγος που είμαστε δεσμευμένοι να το κάνουμε αυτό, αυτό ας γίνεται στις πρωτοβάθμιες δομές φροντίδας υγείας. Υπάρχουν τα Κέντρα Υγείας, υπάρχουν τα ΤΟΜΥ, υπάρχουν τα ΠΕΔΥ, μικροβιολογικά εργαστήρια έστω δωρεάν, αλλά εκεί θα γίνεται με τους όρους οι οποίοι υφίστανται και θα καταγράφονται στο τέλος σωστά. Και έτσι θα μπορούμε να πούμε ότι ελέγχουμε την πανδημία.

Έδωσε για άλλη μια φορά έμφαση πως δεν είναι νόμιμο ο φαρμακοποιός να κάνει ιατρική πράξη και δεν είναι δίκαιο από τη μεριά της Πολιτείας να τον βάζει στη διαδικασία της παρανομίας!

Λίγο πριν ολοκληρώσει η κα Νικολάου, έκανε γνωστό πως εδώ και έναν χρόνο η Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας έχει ζητήσει να κοστολογηθεί, να συνταγογραφηθεί το μοριακό τεστ, κάτι που έγινε από το ΚΕΣΥ την άνοιξη του '20. Το φθινόπωρο του '20, ξανακοστολογήθηκε, όμως ποτέ δεν έφτασε η κοστολόγηση στον ΕΟΠΥΥ ώστε να έχουμε δωρεάν κατευθείαν τα μοριακά τεστ και να μην παρεμβάλλονται καθόλου τα rapid test.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε δήλωση του υφυπουργού κου Σκέρτσου, ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να "σηκώσει" τη συρροή ανθρώπων οι οποίοι Θα πηγαίνουν να κάνουν μαζικά μοριακά τεστ και πως οι δαπάνες θα ήταν ύψους 2,5 δις τον μήνα. Η κα Νικολάου με τη σειρά της, εύλογα ρώτησε αν ως χώρα μπορούμε να "σηκώσουμε" 48 εκατομμύρια το μήνα rapid test, τα οποία θα ακολουθήσουν τα μοριακά τεστ για να επιβεβαιώσουμε! Συμπλήρωσε μάλιστα πως ξεκινάμε από κάτι το οποίο δεν μας είναι χρήσιμο και δεν υπάρχει η λογική, μία φορά τη βδομάδα όλοι οι Έλληνες, δωρεάν, να πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ. Το μοριακό τεστ πρέπει να γίνεται υπό ειδικές συνθήκες και όταν υπάρχει η οποιαδήποτε ένδειξη. Όπως γίνεται σε όλον τον κόσμο. Έτσι αντιμετωπίζεται η πανδημία σε όλον τον κόσμο.

Τέλος, εξέφρασε για ακόμη μια φορά, πως είναι παράνομο να κάνεις μία ιατρική πράξη όταν είσαι φαρμακοποιός, μία πράξη τόσο κοντά στην υγεία. Και συνέχισε λέγοντας "Θα κάνουμε τον κάθε Έλληνα πολίτη να κάνει μη νόμιμη πράξη, να αυτό-ελέγχεται; Θα προσθέσουμε στον Έλληνα πολίτη και τον φόβο αν έχει ελέγξει σωστά; Θα γεμίσουμε τα απορρίμματα με μολυσματικά απορρίμματα; Υπάρχει νόμος!" "Ας διαβάσει η Πολιτεία κάποια στιγμή τις επιστολές που έχουμε στείλει ως Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας ή να συμπεριλάβει στις όποιες επιτροπές, μάχιμους εργαζόμενους στα νοσοκομεία ιατρούς βιοπαθολόγους, να βρουν ίσως πιο ενδεδειγμένες λύσεις, από τις λύσεις οι οποίες προτείνονται από τους μη ειδικούς! "


Κούζουνα Σταυρούλα, 

δημοσιογράφος ηλεκτρονικού τύπου. 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις