Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Άλμπερτ Μπουρλά: «Και τρίτη δόση του εμβολίου μετά από 8 μήνες»

 


Ο πρόεδρος της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα έκανε λόγο για τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού μετά τους οκτώ μήνες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, μίλησε στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με θέμα την πανδημία του κορονοϊού και τα εμβόλια.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι θα χρειαστεί και τρίτη δόση του εμβολίου οκτώ μήνες μετά την δεύτερη, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις έρευνες πάνω στο χάπι κατά του κορονοϊού.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουμε επιτυχία. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η συγκεκριμένη ουσία στην οποία πειραματιζόμαστε σκοτώνει τον ιό in vitro και σε πειραματόζωα, ενώ έχουμε επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι όταν άνθρωποι παίρνουν αυτή την ουσία παρουσιάζονται ικανοποιητικές συγκεντρώσεις στους ιστούς όπου χρειάζεται, όπως του πνεύμονα και της τραχείας, και ότι είναι πολύ ασφαλές, δηλαδή δεν προκαλεί παρενέργειες. Φυσικά πρέπει να αποδειχθεί ότι τελικά θα ελέγξει τον ιό και τη νόσο Covid-19», ανέφερε ο CEO της Pfizer, εκτιμώντας ότι τα σχετικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα μετά το καλοκαίρι.  

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπουρλά τόνισε ότι το εμβόλιο της εταιρείας είναι γνωστό ότι παρέχει τουλάχιστον 6 μήνες ανοσία, καθώς υπάρχει ήδη μεγάλος πληθυσμός που έχει διανύσει το πρώτο εξάμηνο μετά τον εμβολιασμό. «Συνεχίζουμε προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν η προστασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους 6 ή 12 μήνες. Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα χρειαστεί μία 3η δόση κάπου μεταξύ των 8 και των 12 μηνών. Αυτή η πρόβλεψη βασίζεται σε πρώιμα στοιχεία και αναμένεται να επιβεβαιωθεί. Και η 3η δόση θα είναι το ίδιο εμβόλιο», σημείωσε.

Ως προς την επαναληψιμότητα του εμβολιασμού κάθε χρόνο, τόνισε ότι αυτό που έχει φανεί μέχρι στιγμής είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξουμε σε ετήσιους εμβολιασμούς μετά την 3η δόση.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, δήλωσε ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν υπάρχει κανένα στέλεχος που να ξεφεύγει από την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer.

«Κάνουμε πειράματα συνεχώς και ελέγχουμε την αποτελεσματικότητα απέναντι σε αυτές τις νέες μεταλλάξεις και δεν υπάρχει καμία που να ξεφεύγει. Ωστόσο, η πιθανότατα να παρουσιαστεί κάποια στιγμή μία μετάλλαξη που θα ξεφεύγει είναι υπαρκτή. Αυτό, λοιπόν, που έχουμε οργανώσει είναι να μπορέσουμε, μέσα σε λιγότερο από 100 μέρες από τη στιγμή που θα εμφανιστεί, να έχουμε δόσεις έτοιμες για παραγωγή καθώς και έναν φάκελο που θα καταθέσουμε για ένα καινούργιο εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό ενάντια σε αυτή τη μετάλλαξη στις αρμόδιες αρχές», εξήγησε ο CEO της Pfizer.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις