Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Αντίποινα ΗΠΑ σε Τουρκία: Στέλνει εκατομμύρια δολάρια στους Κούρδους


 Ανδρέας Μουντζουρούλιας

Νέα αμερικανοτουρκική κρίση

Ηστάση της Ουάσιγκτον έναντι του Ερντογάν από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο έχει προκαλέσει

προβληματισμό στην Άγκυρα για το τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα με δεδομένα τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα. 

Η τουρκική πολιτική ελίτ έχει όμως μπροστά της, έναν ακόμη μεγαλύτερο εφιάλτη  τον οποίο τρέμει στην κυριολεξία. Πρόκειται για την πιθανή επανάληψη της περιόδου 1918, όταν οι τότε σύμμαχοι είχαν αποφασίσει να την διαμελίσουν λόγω των νεο-Οθωμανικών ονειρώξεων της τότε τουρκικής ηγεσίας. Μήπως μας θυμίζει με το σήμερα κάτι αυτό;   

Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα με την σειρά  

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Γουέντι Σέρμαν βρίσκεται στην Τουρκία, για μια επίσκεψη που προορίζεται να προλειάνει το έδαφος για τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν στις 14 Μαρτίου, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η Σέρμαν μίλησε στο CNN Turk και είπε πως η Ουάσιγκτον προσφέρει εναλλακτικές λύσεις προς την Άγκυρα, προκειμένου να εγκαταλείψει τους S-400 και να αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της.  

Σύμφωνα με το Middle East Eye όμως, το οποίο επικαλείται Τούρκο αξιωματούχο που δεν κατονομάζει, η αμερικανική πρόταση δεν κομίζει κάτι καινούργιο. «Εξακολουθούν να θέλουν η Τουρκία να μεταφέρει τα συστήματα S-400 εκτός χώρας ή να το επιστρέψει», δήλωσε ο αξιωματούχος.  

Εκδίκηση από ΗΠΑ 

Αμέσως μετά την αρνητική στάσης της Άγκυρας, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (Πεντάγωνο) ζήτησε προϋπολογισμό 715 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αμυντικές δαπάνες για το οικονομικό έτος 2022, απαιτώντας 522 εκατομμύρια δολάρια για το «Πρόγραμμα καταπολέμησης του DAESH» στο Ιράκ και τη Συρία. 

Με λίγα λόγια οι ΗΠΑ μέσω αυτών των χρημάτων θα εξοπλίσουν τους Κούρδους σε Συρία και Β. Ιράκ. Κάτι που προφανώς και δεν αρέσει στην Άγκυρα. 

Τι αναφέρουν οι Τούρκοι 

''Παρόλο που η τρομοκρατική οργάνωση DAESH καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό, οι ΗΠΑ διαθέτουν κονδύλια για το πρόγραμμα εκπαίδευσης-εξοπλισμού για την καταπολέμηση του DAESH, το οποίο ο πρώην Πρόεδρος Ομπάμα συμπεριέλαβε στον αμυντικό προϋπολογισμό του 2017.

Στο έγγραφο, αναφέρθηκε ότι απαιτήθηκαν 345 εκατομμύρια δολάρια  για τις Ιρακινές Δυνάμεις Ασφαλείας και 177 εκατομμύρια δολάρια για τους Κούρδους.'' 

Αυτό που φοβίζει τους Τούρκους είναι μήπως οι Ηνωμένες Πολιτείες  δημιουργήσουν το συριακό Κουρδιστάν, εις βάρος του 28% της επικράτειας της συριακής δημοκρατίας, προκαλώντας ντόμινο μελλοντικών εξελίξεων στην περιοχή, αγνοώντας  την θέση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα.

Οι  ΗΠΑ ελέγχουν μια μεγάλη περιοχή κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα μέσω των ενόπλων δυνάμεων τους, ενισχύοντας τους Σύρους Κούρδους με όλους τους τρόπους, όπλα, πυρομαχικά, εκπαίδευση, χρήματα, για να ανακηρύξουν οι ίδιοι σε εύλογο διάστημα την αυτονομία τους στα πρότυπα του ιρακινού Κουρδιστάν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις