Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ηχηρό «χαστούκι» στην Τουρκία – «Επικρέμεται» η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων


 Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία που περιλαμβάνει ακόμη και την απειλή αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ έστειλε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνοντας με ευρεία πλειοψηφία την έκθεση προόδου για την σύνδεση της Τουρκίας με την ΕΕ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Στρασβούργο, Κώστας Δαβάνης, το ψήφισμα επικρίνει την κυβέρνηση της Τουρκίας για την απομάκρυνσή της από τις ευρωπαϊκές αξίες και τα πρότυπα, ιδίως στους τομείς της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, μια απουσία προόδου που έχει μετατραπεί σε πλήρη αποχώρηση και οπισθοδρόμηση.

Υπογραμμίζει πως η Τουρκία με ισχυρές και ενίοτε προκλητικές δηλώσεις και συμπεριφορές κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της, έχει οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλό τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας με αποτέλεσμα, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, να έχουν οδηγηθεί στην πράξη σε αδιέξοδο.

Μάλιστα εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική στάση της Τουρκίας, θα πρέπει να προταθεί, σύμφωνα με το ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης τη βαθιά του ανησυχία για την παράνομη και άνευ προηγουμένου συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τους σχετικούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ καταδικάζει με σθένος τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στα ελληνικά και κυπριακά ύδατα, καθώς και τις παραβιάσεις τις οποίες διαπράττει στον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο.

Η επίλυση των διαφορών, καταλήγει το ψήφισμα, θα πρέπει να γίνει μόνο μέσω διαλόγου, σε πνεύμα καλής θέλησης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με άρση του casus belli κατά της Ελλάδος.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις