Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

«Μαγειρέματα» και με τους εμβολιασμούς; Το ECDC αποκαλύπτει την πραγματικότητα και εκθέτει την κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη


 «Μαγειρέματα» ακόμα και με τους πραγματικούς αριθμούς των εμβολιασμών στην Ελλάδα αποκαλύπτει το ECDC, καθώς σύμφωνα με τους αριθμούς που έδωσε στη δημοσιότητα οι πραγματικές δόσεις εμβολίων που έχουν γίνει στην Ελλάδα... είναι μισό εκατομμύριο λιγότερες απ' αυτές που αναφέρει το emvolio.gov.gr. 

Ενώ παράλληλα γεννούνται και πολλά ερωτήματα για το πως καταγράφονται οι αριθμοί, καθώς όπως όλα δείχνουν η μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson μετράτε για κάποιον λόγο ως διπλή. 

Τα προηγούμενα 24ωρα ζήσαμε ένα ακόμα θέατρο του παραλόγου από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τα οποία δημοσίευσαν τους αριθμούς του emvolio.gov.gr που δείχνουν ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια χορηγηθείσες δόσεις στους πολίτες της. 

 Συγκεκριμένα, στην σελίδα με τα αναλυτικά στατιστικά αναφέρεται ότι έχουν χορηγηθεί 5.107.830 δόσεις μέχρι και την Τρίτη 25 Μαΐου 2021. Ο τρόπος που αναλύεται αυτός ο αριθμός είναι 3.357.830 άτομα που πήραν «τουλάχιστον 1 δόση» και 1.836.773 άτομα για τα οποία έγιναν «ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί».

Και μπορεί να απαντάται έτσι η ερώτηση «πόσοι έχουν μερική και πόσοι πλήρη προστασία από σοβαρή νόσηση», αλλά σε επίπεδο στατιστικής και κυρίως χώρου πολιτικής εκμετάλλευσης και διόγκωσης αριθμών η παρουσίαση των αριθμών μοιάζει προβληματική για δύο διαφορετικούς λόγους.


Αρχικά γιατί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC), κορυφαίος ευρωπαϊκός φορέας για το θέμα που «ξεσκονίζει» τα στοιχεία που δέχεται από τους εθνικούς φορείς, στις σελίδες που δημοσιοποιεί την εξέλιξη της επιχείρησης εμβολιασμού στην Ελλάδα αναφέρει πολύ διαφορετικούς αριθμούς.

Συγκεκριμένα, κατά το ECDC μέχρι την Τρίτη 25 Μαΐου είχαν διατεθεί στην Ελλάδα συνολικά 5.742.280 δόσεις εμβολίων, αλλά από αυτές είχε χορηγηθεί σε πολίτες το 80,3%, δηλαδή 4.609.480 δόσεις.

Αναλυτικά, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει χορηγήσει σε πολίτες της:

3.283.675 δόσεις Comirnaty (Pfizer/BioNtech) από τις 3.881.280

827.070 δόσεις Vaxzevria (Astrazeneca/Oxford) από τις 1.291.000

430.893 δόσεις Moderna από τις 471.600

67.842 δόσεις Janssen (Johnson&Johnson) από τις 98.400


Ουσιαστικά, φαίνεται σαν η Ελλάδα να δηλώνει ότι έχει πραγματοποιήσει εμβολιασμό κατά 500.000 δόσεις περίπου μεγαλύτερο από αυτόν που αναγνωρίζει το ECDC! 

Και εδώ γεννάται εκ νέου το ερώτημα «τελικά μαγειρεύει τους αριθμούς των εμβολιασμών η κυβέρνηση;», άλλωστε ήδη έχουμε εκφράσει στο pronews.gr τον σκεπτικισμό μας για διάφορα νούμερα που δημοσιεύονται.

Δεύτερον, η παρουσίαση από το emvolio.gov.gr των αριθμών στη λογική «πόσοι πήραν τουλάχιστον μία δόση» και «πόσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό», στη συνέχεια κατά τα φαινόμενα άθροιση του αριθμού και προβολή του αποτελέσματος ως αριθμού συνολικών χορηγηθεισών δόσεων, είναι σωστή για τα τρία εμβόλια δύο δόσεων (Pfizer/BioNTech, Moderna, Astrazeneca/Oxford).

Όταν όμως «μπήκε στο παιχνίδι» το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson, η παρουσίαση αυτή κατέστη προβληματική. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, κάθε δόση Johnson&Johnson θα μπορούσε να καταγράφεται και στην ομάδα «τουλάχιστον μία δόση» και στην ομάδα «ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί», δηλαδή να διπλοκαταγράφεται. 

Πρέπει να αναφερθεί ότι οι τρέχουσες τιμές που αναφέρει το emvolio.gov.gr δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός δόσεων που ανακοινώνεται είναι μικρότερος από το άθροισμα των δύο υποσυνόλων (5.107.830 συνολικά, έναντι αθροίσματος 5.194.603) κατά περίπου 87.000.

Ο αριθμός αυτός είναι κοντά στο σύνολο δόσεων της Johnson&Johnson που παρέλαβε η Ελλάδα το Μάιο. Κατά συνέπεια, πιθανώς ο αρμόδιος για τον προσδιορισμό των αριθμών που δημοσιοποιούνται «αφαιρεί» την διπλοεγγραφή. Άρα, καθιστά και πάλι προβληματική την αξιοπιστία τους. Θα ήταν κρίσιμο λοιπόν να επιλεχθεί ένας τρόπος παρουσίασης αυτών των αριθμών που να μην αφήνει περιθώρια παρανοήσεων και αμφισβήτησης της αξιοπιστίας τους, την ώρα που ο τουρισμός στηρίζεται στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Το κυριότερο, εάν συνδυάσει κανείς τα δύο προβληματικά σημεία (δεδομένου ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα αναμένει 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Johnson&Johnson), γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει η πιθανότητα να ακούμε εντυπωσιακούς αριθμούς στα εγχώρια ΜΜΕ ώστε να καλυφθεί η ζημιά στον τουρισμό (γιατί οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες δεν ήταν στη λίστα Πέτσα), την ώρα που ήδη η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδέχθηκε την ανικανότητά της αναζητώντας κοινωφελή ιδρύματα και εθελοντικές ομάδες για να εμβολιάσει νησιά-ναυαρχίδες του τουρισμού που έχουν δραματικά χαμηλά ποσοστά κάλυψης, καθώς πέντε από τα μεγαλύτερα νησιά έχουν κάτω από 25% κλεισμένα ραντεβού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις