Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Μπαχτσελί: Να μπει η Τουρκία στην Ιερουσαλήμ - Yeni Safak: Σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης


 Ο ηγέτης των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων της Τουρκίας και πολιτικός εταίρος του προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ζήτησε να μπει η Τουρκία στην Ιερουσαλήμ, αν της ζητηθεί, για να προστατέψει τους Παλαιστίνιους και την «ιερή πόλη».

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του οποίου ηγείται, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανέφερε:

«Έχοντας γνώση την ψυχή και την υφή της Ιερουσαλήμ, της πόλης των πολιτισμών, το τουρκικό έθνος πρέπει να αναλάβει εκ νέου καθήκοντα. Αν υπάρξει έκκληση, να σπεύσουμε εμείς, να μπούμε έως εκεί που μας επιτρέπει η ισχύς μας και στην τελική να σταματήσουμε την αιματοχυσία. Να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, σταθερότητα και την ασφάλεια».

Αφού κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιάμιν Νετανιάχου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δήλωσε ότι: «η Ιερουσαλήμ που υπήρξε υπό την κυριαρχία μας επί 400 χρόνια ζητά βοήθεια. Μετά την ήττα μας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στο μέτωπο της Συρίας-Παλαιστίνης αποσυρθήκαμε από την Ιερουσαλήμ. 104 χρόνια η Ιερουσαλήμ μας νοσταλγεί και εμείς νοσταλγούμε εκείνην. Ιερουσαλήμ σημαίνει Ιστορία και λεηλατείται με βία».

Συνεχίζοντας, τέλος, υποστήριξε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις» για να προσθέσει: «Η τρομοκρατία του Ισραήλ δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Αν συνεχιστεί έτσι, ένας παγκόσμιος ή περιφερειακός πόλεμος θα είναι επιλογή αναπόφευκτη. Πρόκειται για πρόβλημα όλων των μουσουλμάνων».

Τουρκικό σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης

Την ίδια ώρα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, υπό τον τίτλο «Σχέδιο προστασίας της Παλαιστίνης», αναφέρει ότι βρίσκεται στο τραπέζι πρόταση της Τουρκίας για τη συγκρότηση μίας «δύναμης προστασίας» που θα συγκροτηθεί από ισλαμικές χώρες και την εγκατάσταση της δύναμης αυτής στην Παλαιστίνη, την Ιορδανία και τον Λίβανο, χωρίς να ζητηθεί η έγκρισή του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, το επίμαχο απόσπασμα του δημοσιεύματος της Yeni Safak αναφέρει:

«Ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα ξεπέρασε τους 200. Το Ισραήλ μπορεί να σταματήσει όχι με «δηλώσεις και καταδίκες», αλλά από τη «δύναμη προστασίας» που η Τουρκία έχει θέσει στην ημερήσια διάταξη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Σύμφωνα με ειδικούς, οι μουσουλμανικές χώρες μπορούν να αναπτύξουν στρατεύματα στην Παλαιστίνη καθώς και στην Ιορδανία και το Λίβανο, που απειλούνται από το Ισραήλ, ενώ μπορούν να γίνουν κινήσεις και εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ. Μουσουλμανικές χώρες όπως η Τουρκία, το Ιράν, το Κατάρ, η Μαλαισία και το Πακιστάν μπορούν με μία διακήρυξη να δημιουργήσουν μια συμμαχική δύναμη. Αυτός ο συνασπισμός θα προστατεύει τόσο τους Παλαιστίνιους όσο και τους ιερούς τόπους».

Αλλαγή του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ ζήτησε ο Ερντογάν

Τη δυναμική επέμβαση που επιχειρεί η Τουρκία στο Μεσανατολικό επιβεβαιώνει και η πρόταση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χτες Δευτέρα, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πάπα Φραγκίσκο. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, την αλλαγή του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ και την μεταβίβαση της διοίκησή της σε εκπροσώπους των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών.

Όπως ανέφερε, η ανάληψη της διοίκησης της Ιερουσαλήμ από τις τους εκπροσώπους των τριών θρησκειών (μουσουλμάνων, εβραίων και χριστιανών) «είναι η πλέον αξιόπιστη επιλογή. Διαφορετικά, δεν φαίνεται εύκολο να υπάρξει ειρήνη σε αυτήν την αρχαία πόλη».

Συνέχισε δε λέγοντας: «Οι επιθέσεις των εβραίων στο τέμενος Αλ Άκσα έπεσαν σαν βόμβα που άναψε το φιτίλι. Ο πιο γρήγορος τρόπος για την αποτροπή αυτής της απειλής είναι να εφαρμοστεί ένα νέο καθεστώς, όπως προτείνουμε. Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης και όλους τους άλλους διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν δράση. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι θα παρέχουμε κάθε είδους υποστήριξη στα διεθνή μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του παλαιστινιακού λαού από τις επιθέσεις».

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την τουρκική προεδρία, κατά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Πάπα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι στην Παλαιστίνη επικρατεί μια θηριωδία και πως οι επιθέσεις του Ισραήλ δεν είναι μόνο εναντίον των Παλαιστινίων αλλά όλων των μουσουλμάνων, χριστιανών και της ανθρωπότητας.

O Ερντογάν τόνισε ότι το Ισραήλ δεν εμποδίζει μόνο την την πρόσβαση στο τέμενος Αλ Ακσά αλλά και τον Ναό της Αναστάσεως, περιορίζει την ελευθερία θρησκευτικής λατρείας και σκοτώνει αθώους αμάχους στα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Η θηριωδία για την οποία ευθύνεται το Ισραήλ, απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια» φέρεται να δήλωσε.

O Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να δείξει στο Ισραήλ την αποτρεπτική αντίδραση της και «να του δώσει το μάθημα που του αξίζει με συγκεκριμένα βήματα».

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι τα μηνύματα που θα συνεχίσει να εκπέμπει ο Πάπας Φραγκίσκος σε αυτό το θέμα έχουν μεγάλη σημασία, όσον αφορά στην κινητοποίηση του χριστιανικού κόσμου και της διεθνούς κοινότητας.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις