Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Πάμε προς νέα κρίση: Η Τουρκία βγάζει ερευνητικό στο Αιγαίο

 


Νέα πρόκληση ανήμερα της επίσκεψης Τσαβούσογλου

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδέχεται τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Μέγαρο Μαξίμου και λίγο αργότερα ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο, τουρκικό ερευνητικό θα… αλωνίζει στο Αιγαίο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA η Τουρκία επέλεξε να δεσμεύσει την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου, Σάμου και Ικαρίας. Πρόκειται για μια περιοχή, της οποίας τα δύο τρίτα είναι μέσα σε χώρο ελληνικής δικαιοδοσίας.  

Πρόκειται για το ερευνητικό «tubitak marmara» το οποίο θα πραγματοποιήσει έρευνες από τις 31 Μαΐου, έως και τις 10 Ιουνίου. 

H επίσκεψη Τσαβούσογλου  

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή, όπου θα συναντηθεί με διπλωμάτες και τους ψευτομουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής αλλά τελικά δεν θα βρεθεί στην Ξάνθη και τα Πομακοχώρια.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συνοδεύεται από ΜΜΕ και συνεργάτες και μετά το Προξενείο θα πάει και στο μειονοτικό γυμνάσιο λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ της Κομοτηνής ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί και τον τάφο του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ, τον οποίον η Άγκυρα έχει αναγάγει σε «ήρωα» της μειονότητας.

Το ανεπίσημο αυτό κομμάτι της επίσκεψής του ολοκληρώνεται το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 17.00 οπότε και θα μεταβεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Αθήνα για το επίσημο σκέλος των επαφών με τον Νίκο Δένδια και πιθανόν και με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται το μπαράζ παραβιάσεων και προκλητικότητας από τουρκικά αεροσκάφη.

Ειδικότερα την Παρασκευή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, τουρκικά αεροσκάφη ανάμεσά τους 4 κατασκοπευτικά CN-235, 2 ATR-72 ναυτικής συνεργασίας, 5 ελικόπτερα και 4 F-16 προχώρησαν σε 51 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Οι 5 από τις παραβιάσεις ήταν από τα μαχητικά και οι υπόλοιπες από τα άλλα αεροσκάφη.

Συγκεκριμένα κατά σειρά τα 7 ζητήματα, όπως τα παραθέτει η «Σαμπάχ», είναι:

ΑΟΖ σε διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο

Υφαλοκρηπίδα

Αποτελέσματα συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη

Υποστήριξη Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις

Άσχημες πρακτικές της Ελλάδας κατά των μεταναστών και επαναπροωθήσεις

 Ζητήματα της «τουρκικής» μειονότητας στη δυτική Θράκη

Η πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο

Η εφημερίδα υποστηρίζει, ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου πραγματοποιείται «μετά την ένταση που δημιούργησε ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας για να στείλει ένα μήνυμα στην εγχώρια κοινή γνώμη στη συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου, καθώς επίσης και μετά τη διάσκεψη 5+1 στη Γενεύη για το Κυπριακό, όπου δεν επιτεύχθηκε συναίνεση λόγω της μη προσανατολισμένης σε λύση στάσης της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης».

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις