Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες: Πώς θα τα “κουρέψετε” - Οι προϋποθέσεις και όλα τα προγράμματα


 Οδηγό... επιβίωσης στη μετα- covid εποχή, έχει ανάγκη κάθε επαγγελματίας για να τα φέρει «βόλτα»: «Βουνό» οι υποχρεώσεις σε Δημόσιο και Τράπεζες τόσο οι συσσωρευμένες, όσο και οι τρέχουσες και είναι λογικό η αγορά να «φωνάζει» για «κούρεμα» χρεών. Μέσα από ένα πλέγμα μέτρων, πάντως, το κράτος δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να πληρώσουν λιγότερα χρήματα τόσο σε εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία, με άλλα λόγια «κουρεύει υποχρεώσεις».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αν και οι υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και των αλλεπάλληλων lockdown φαντάζουν δυσβάστακτες για κάθε επαγγελματία, εντούτοις μέσα από προγράμματα που υιοθετεί το κράτος, διαμορφώνονται οι συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν σε όσους έχουν πληγεί από τον κορoνοϊό να επιστρέψουν λιγότερα χρήματα σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία.

«Κούρεμα» χρεών προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία
Αντί για χρήματα... κουπόνια θα μοιράζει το νέο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, κάτι όμως που «κρύβει» ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Όσοι ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα θα δουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο να «κουρεύονται» έστω και δια της πλαγίας… Μέσω της «επιδότησης παγίων δαπανών» δεν θα αποδίδονται μετρητά με την κατάθεση χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, αλλά... voucher, τα οποία θα μπορούν να εξαργυρώνονται για την κάλυψη φορολογικών υποχρεώσεων, μεταξύ των οποίων και ο ΦΠΑ. Σε εκείνους που θα καταστούν δικαιούχοι, θα χορηγηθούν «πιστωτικά σημειώματα συμψηφισμού» για τις επόμενες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Η επιλογή βεβαίως να δοθούν… κουπόνια αντί για μετρητά δεν είναι τυχαία: Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται η ροή εσόδων στον κρατικό κορβανά με τον περιορισμό των δυνητικών νέων απλήρωτων φόρων και εισφορών.

«Κούρεμα» της Επιστρεπτέας… υπό προϋποθέσεις
«Δώρο» το 30% έως 50% του κεφαλαίου που δανείστηκαν μέσω των κύκλων 1-2-3 της Επιστρεπτέας Προκαταβολής κάνει στους επαγγελματίες το κράτος: Ως γνωστόν, η Επιστρεπτέα 1,2 και 3 «μοίραζε» προνομιακά μεν, δάνεια δε, στις επιχειρήσεις, τα οποία έπρεπε να επιστραφούν ολόκληρα. Αυτό το «κούρεμα» όμως του χρέους από τους τρεις πρώτους κύκλους ενισχύσεων δεν έρχεται άνευ όρων: Θα πρέπει η επιχείρηση να πληροί κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου να «κερδίσει» το συγκεκριμένο «δώρο». Ποια είναι, λοιπόν, τα κριτήρια για να εξασφαλίσει ένας επαγγελματίας «κούρεμα» στις Επιστρεπτέες 1,2 και 3;

  • Για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση κύκλου εργασιών τουλάχιστον 15%, σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 30% της ενίσχυσης.
  • Για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%, σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 50%.
  • Για επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 δεν επιστρέφεται το 50%, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών έτους 2020.
  • Επιπλέον, ισχύει ο όρος ότι οι επιχειρήσεις που είχαν πάνω από 20 εργαζομένους και τους διατηρούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε κάθε ΚΥΑ, δεν επιστρέφουν το 40% ανεξαρτήτως τζίρου, εκτός εάν με βάση τα παραπάνω εντάσσονται στο πιο ευνοϊκό καθεστώς του 50%.

Πώς προκύπτει έξτρα «κούρεμα» της Επιστρεπτέας
Πρόσθετη έκπτωση 15% στα χρήματα που θα επιστρέψουν τελικά στο κράτος μπορούν να εξασφαλίσουν όσοι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, έχουν λάβει ενίσχυση μέσω οποιουδήποτε κύκλου Επιστρεπτέας. Για να «κερδίσουν» αυτό το επιπλέον «κούρεμα» στο σκέλος του δανείου της Επιστρεπτέας, το οποίο καλούνται να επιστρέψουν θα πρέπει να έχουν ως το τέλος της χρονιάς μια συγκεκριμένη δυνατότητα: Τα χρήματα γα εφάπαξ καταβολή του επιστρεπτέου ποσού.
Έτσι, θα έχει και ένα «bonus» 15% και θα κερδίσει συνολικά 65% (15% η επιπλέον έκπτωση λόγω εφάπαξ εξόφλησης και το 50% το οποίο έτσι και αλλιώς δεν επιστρέφει). Θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι μιλάμε για αφορολόγητη ενίσχυση και άρα προκύπτει ένα πρόσθετο όφελος 9% έως 45% από φόρους.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Η εναλλακτική της «κάβας» έναντι μελλοντικών υποχρεώσεων
Θεσπίζεται ακόμη η εναλλακτική -για επιχειρήσεις με εργαζομένους που είχαν όλο το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% και δικαιούνται έκπτωση 50% στις Επιστρεπτέες 1 έως 3- να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 που έχουν εισπράξει ως ένα πιστωτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, δηλαδή υποχρεώσεων όπως ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων, τρέχοντες πληρωμές ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΜΥ κλπ. Εδώ όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι εφόσον γίνει αυτή η επιλογή έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, όπως προβλέπεται, στη συνέχεια θα πρέπει να αποπληρωθεί το 100% της Επιστρεπτέας σε δόσεις από τις 31 Ιανουαρίου του 2022.

Πώς θα «κουρευτούν» και τα επιχειρηματικά δάνεια
Σε εξέλιξη είναι και η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», μέσω του οποίου θα επιδοτηθεί από το κράτος η εξόφληση δόσεων επιχειρηματικών δανείων: Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα χορηγούνται ποσά που θα αγγίζουν ακόμη και τα 50.000 ευρώ τον μήνα για διάστημα 8 μηνών, προκειμένου να καλυφθούν αντίστοιχου ύψους δόσεις δανείων. Με άλλα λόγια και εδώ θα υπάρξει ένα «άτυπο κούρεμα» για τις δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.
Το Γέφυρα 2 αφορά σε μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών-επιτηδευματιών, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια. Απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Για τους δικαιούχους, η συνεισφορά του Δημοσίου διαμορφώνεται ως εξής:

  • Εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.
  • Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις