Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Πυρηνικά όπλα: Αμερικανοί στρατιώτες αποκάλυψαν κατά λάθος απόρρητα στοιχεία



Για διαρροή στοιχείων και ευαίσθητων πρωτοκόλλων ασφαλείας σχετικά με τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ και τις βάσεις στις οποίες αποθηκεύονται στην Ευρώπη κάνει λόγο δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Όπως αναφέρει, κάποιοι Αμερικανοί στρατιώτες, που είναι υπεύθυνοι για τα πυρηνικά, χρησιμοποίησαν δημόσια ορατές εφαρμογές flashcard (σύστημα εκμάθησης) αποκαλύπτοντας πλήθος ευαίσθητων και απόρρητων στοιχείων.

Ενώ η παρουσία αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη έχει αναλυθεί εδώ και πολύ καιρό από διάφορα έγγραφα, φωτογραφίες και δηλώσεις από αξιωματούχους, οι τοποθεσίες που είναι αποθηκευμένα τα αμερικανικά πυρηνικά είναι επίσημα μυστικές, με τις εκάστοτε κυβερνήσεις ούτε να επιβεβαιώνουν ούτε να αρνούνται την παρουσία τους.

Ωστόσο, η εν λόγω «γκάφα» αποκαλύπτει όχι μόνο τις βάσεις, αλλά και τα ακριβή σημεία, περιγράφοντας λεπτομέρειες όπως τις θέσεις των καμερών, τη συχνότητα των περιπολιών και τα συνθήματα για την είσοδο στις βάσεις.

Οι εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκαν είναι δημοφιλή ψηφιακά εργαλεία εκμάθησης και μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπόρεσε να αποκαλύψει στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν από το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετούσε και στις έξι ευρωπαϊκές στρατιωτικές βάσεις που υπάρχουν πυρηνικά.

Εμπειρογνώμονες επεσήμαναν ότι αυτά τα ευρήματα αντιπροσώπευαν σοβαρές παραβιάσεις των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Πώς ανακαλύφθηκαν οι διαρροές;

Η στρατιωτική ορολογία είναι γεμάτη κωδικούς και συντομογραφίες και αυτό ισχύει και για τη φύλαξη των πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, τα διαδικτυακά άρθρα, τα έγγραφα και ακόμη και οι καταχωρήσεις της Wikipedia περιγράφουν ορισμένους από τους βασικούς όρους.

Μια απλή αναζήτηση με όρους για πυρηνικά όπλα στο Google, μαζί με τα ονόματα των αεροπορικών βάσεων στην Ευρώπη, οδήγησε γρήγορα στις αποκαλύψεις.

Εκτός από τις νέες πληροφορίες σχετικά με τα «κρύα» και «καυτά» (άδεια ή γεμάτα) «θησαυροφυλάκια» στην Ιταλία και τη Γερμανία, αποκαλύφθηκαν στοιχεία και για άλλες βάσεις στην Ευρώπη που φέρεται να φιλοξενούν πυρηνικά όπλα.

Λόγω των πιθανών επιπτώσεων γύρω από τη δημόσια ασφάλεια, υπήρξε επικοινωνία με το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ (EUCOM), το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (DoD) και το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας (MoD), χωρίς ωστόσο να δοθούν λεπτομέρειες ή άλλες πληροφορίες για τις διαρροές.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Πηγή: kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις