Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Rafale: Οι γαλλικές «ριπές ανέμου» νίκησαν τα Su-35 με την…βοήθεια των ΗΠΑ ;


 Όπως έγινε γνωστό πριν από μερικές ημέρες από τον ιστότοπο Disclose, η Αίγυπτος προχώρησε σε συμφωνία με τη Γαλλία ύψους 3,95 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αγορά 30 μαχητικών αεροσκαφών 4++ γενιάς Dassault Rafale, μια εξέλιξη που δείχνει ότι τα γαλλικές «ριπές ανέμου» κερδίζουν έδαφος στη διεθνή αγορά έναντι των ανταγωνιστών τους.

Καθώς οι ΗΠΑ έχουν πάρει τις αποστάσεις τους από την Αίγυπτο, σε ό,τι αφορά την προμήθεια οπλικών συστημάτων και εξοπλιστικών προγραμμάτων, οι Ρώσοι προσπάθησαν να «γεμίσουν» το κενό που άφησαν οι Αμερικανοί, με τα δικά τους μαχητικά αεροσκάφη Su-35, ωστόσο το νέο συμβόλαιο με τα Rafale δείχνει ποιος είναι τελικά ο «χαμένος».

Και αυτός δεν είναι άλλος από την Μόσχα, η οποία επιδίωκε να «κλείσει» ακόμα μια προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών για την Πολεμική Αεροπορία της Αιγύπτου και το γεγονός ότι, το τεράστιο αυτό ποσό των σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα δαπανηθεί για Rafale και όχι για Su-35, κάθε άλλο παρά ευχάριστο νέο μπορεί να είναι για τους Ρώσους.

Η αμερικανική «εμπλοκή» για τα Rafale

Βέβαια, σε αυτή την εξοπλιστική ρωσική «ήττα» έχουν μερίδιο ευθύνης, εμμέσως, οι Αμερικανοί, σύμφωνα με αναλυτές. Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πολλές φορές και συχνά σε έντονο ύφος το Κάιρο, αναφορικά με την προμήθεια ρωσικών οπλικών συστημάτων, στο πλαίσιο του περίφημου νόμου CAATSA, ο οποίος θα επέφερε κυρώσεις στην αιγυπτιακή πλευρά.

Έτσι, δεν είναι καθόλου απίθανο η Αίγυπτος να έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από τους Αμερικανούς, ειδικά σε μια χρονική συγκυρία όπου Ουάσινγκτον και Κρεμλίνο έχουν πολύ κακές σχέσεις λόγω της πρόσφατης κρίσης στην Ουκρανία και τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών.

Ένας άλλος λόγος επίσης είναι ότι οι Αιγύπτιοι φαίνεται να εκτιμούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα γαλλικά Rafale από τα ρωσικά Su-35, καθώς έχοντας και τα δύο αεροσκάφη στο οπλοστάσιο τους είναι σε θέση να κρίνουν πιο αποτελεσματικά τις επιδόσεις τους και ποιο από τα δύο καλύπτει τπερισσότερο τις επιχειρησιακές τους ανάγκες.

Σίγουρα οι αεροπορικές δυνάμεις της Αιγύπτου διαθέτουν ένα «μείγμα» δυτικών και ρωσικών αεροπορικών μέσων, συνεπώς η απόκτηση των Rafale υπό αυτό το πρίσμα έχει τη σημασία της και η έμμεση αμερικανική «εμπλοκή» προς την γαλλική επιλογή διόλου ασήμαντη, οπως εκτιμούν κάποιοι αναλυτές.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Πηγή: Eurasian Times / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις