Τετάρτη, 5 Μαΐου 2021

Σίσι σε Ερντογάν: ''Φύγε από Λιβύη, Συρία, Ιράκ & θα τα βρούμε


 Ανδρέας Μουντζουρούλιας

Σημαντική εξέλιξη

Σήμερα Τετάρτη, στην έδρα του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών, θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Αίγυπτο και Τουρκία, οι οποίες διεξάγονται για πρώτη φορά από το 2013.

 

Όπως ανέφερε πρώτο χθες το Πενταπόσταγμα, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της τουρκικής αντιπροσωπείας με Αιγύπτιους αξιωματούχους, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις σε μια προσπάθεια… επαναφοράς των επαφών των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα. 

Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου «ξεκινά η διαδικασία για την πραγματοποίηση των απαραίτητων επαφών προκειμένου να υπάρξει ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία.

Oι διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν υπό την προεδρία του Χαμντί Σανάντ Λόζα, Υφυπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου και του Σαντάτ Ονάλ, Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας. Η συνάντηση θα έχει διάρκεια δύο ημερών. 

Αιγυπτιακές πηγές στο Al-Arabiya.net, τόνισαν ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στις 14:30 μ.μ. ώρα Καΐρου. Και εδώ έρχονται τα σημαντικότερα σημεία, πάνω στα οποία θα επικεντρωθεί η Αίγυπτος. 

Με εντολή Σίσι, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ θα απαιτήσει από την Τουρκία να σταματήσει η στοχοποίηση της Αιγύπτου από τουρκικά ΜΜΕ, από τα κανάλια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που βρίσκονται στην Τουρκία, ενώ θα ζητήσει από την Άγκυρα, να υπάρχει σεβασμός των κανόνων του διεθνούς δικαίου στις σχέσεις μεταξύ των χωρών και επίσης, το Κάιρο θα απαιτήσει από την Τουρκία, να σταματήσει να παρέχει άσυλο σε τρομοκράτες.  

Επίσης, η Αίγυπτος θα ζητήσει απόσυρση της Τουρκίας από την Λιβύη και το σημαντικότερο, η Άγκυρα θα πρέπει να σεβαστεί όλες τις χώρες του αραβικού κόσμου. 

''Η Τουρκία προσπαθεί να επιτύχει τα συμφέροντά της εις βάρος των συμφερόντων άλλων εθνών και αυτό συμβαίνει στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη. Αυτή η συμπεριφορά πρέπει να σταματήσει. Εάν σεβαστείτε τα θέλω μας, τότε θα συνεργαστούμε. Εάν η Τουρκία προσπαθήσει να επιβάλει τη βούλησή της και να παρέμβει σε Αραβικές χώρες, ταυτόχρονα είναι σαν να βλάπτει και την Αίγυπτο'', ανέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί τις αιγυπτιακές αξιώσεις, καθώς η αποδοχή των απαιτήσεων από τον Σίσι, θα προκαλέσει τριγμούς στο τουρκικό καθεστώς. 

Πρόκειται για ένα διπλωματικό τέχνασμα της Αιγύπτου, που στόχο και σκοπό έχει να εκθέσει την τουρκία στη διεθνή κοινότητα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις