Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Στο μικροσκόπιο του Κογκρέσου το εργαστήριο της Γουχάν – Υποψίες για «βιολογικό πόλεμο»


 Η Επιτροπή Πληροφοριών του Κογκρέσου των ΗΠΑ ζητά από την πολιτική ηγεσία της χώρας και τις υπηρεσίες πληροφοριών να παράσχουν τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού. Στο επίκεντρο της έρευνας της επιτροπής είναι η «εργαστηριακή» εκδοχή της Γουχάν και η χρηματοδότηση του εργαστηρίου με αμερικανικά κεφάλαια. Υπάρχουν επίσης κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το ρόλο και το αντικείμενο της έρευνας του εργαστηρίου, που αφορούσε την αύξηση της μεταδοτικότητας και της τοξικότητας  των παθογόνων.

Το πιο υψηλόβαθμο μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Ντέβιν Νούνιες, κάλεσε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να διατάξει έρευνα σχετικά με την προέλευση του ιού CCP – όπως τον αποκάλεσε, δηλαδή του ιού του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Σύμφωνα με την επιστολή του Νούνιες προς τον Τζο Μπάιντεν, οι Ρεπουμπλικάνοι στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής ανησυχούν για ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι ο ιός μπορεί να «δραπέτευσε» από ερευνητικό εργαστήριο στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας. Το εργαστήριο είχε χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με εκατομμύρια δολάρια.

Ο Νούνιες έγραψε ότι κατά τη διάρκεια των ακόμη εν εξελίξει ερευνών, «βρέθηκαν σημαντικά στοιχεία» που «υποστηρίζουν τη θεωρία ότι μια διαρροή στο εργαστήριο μπορεί να ήταν υπεύθυνη για την εμφάνιση του COVID-19».

«Ιδιαίτερα στο πλαίσιο της παρεμπόδισης πολυμερών ιατροδικαστικών ερευνών από την κινεζική κυβέρνηση και της καταστροφής σημαντικών αποδεικτικών στοιχείων», ανέφερε, είναι ζωτικής σημασίας να διερευνηθεί διεξοδικά αυτό το ενδεχόμενο.

Εξηγώντας γιατί απαιτείται μια τέτοια έρευνα, ο Νούνιες αναφέρθηκε στα λόγια του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος δήλωσε: «Πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη, εάν θέλουμε την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για να αποτρέψουμε μια επανάληψη». Ο Μπλίνκεν τάχθηκε επίσης υπέρ της ενίσχυσης του παγκόσμιου συστήματος υγειονομικής ασφάλειας.

Ο Νούνες έστειλε ξεχωριστή επιστολή στον Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς. Σε αυτήν επεσήμανε τα λάθη που έκαναν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στο χειρισμό του ιού.

Είπε επίσης ότι γνώριζε τους ισχυρισμούς ότι το IC, η Κοινότητα Υπηρεσιών Πληροφοριών, είχε συγκαλύψει ουσιαστικά αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού «και ότι η κοινότητα βασίστηκε σε ‘εξωτερικούς’ ειδικούς με άγνωστες εμπλοκές».

Το IC απέτυχε να «υποστηρίξει τους υπεύθυνους χάραξης της πολιτικής της χώρας εγκαίρως με αποτελέσματα και αναλύσεις», επεσήμανε ο Νούνιες, ο οποίος μίλησε εξ ονόματος των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής.

Επιπλέον, το IC δεν παρείχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τις «προφανώς έγκυρες δηλώσεις του σχετικά με την προέλευση του ιού» στα πρώτα στάδια της πανδημίας. Δεδομένου ότι αυτές οι δηλώσεις θα αμφισβητηθούν τώρα, θα προκύψουν θεμελιώδεις αμφιβολίες σχετικά με την ακεραιότητα των εκθέσεων πληροφοριών που σχετίζονται με την προέλευση του COVID-19.

Στην επιστολή του προς τον Χέινς - αντίγραφα της οποίας εστάλησαν στους επικεφαλής 11 υπηρεσιών πληροφοριών - ο Νούνιες έκανε έναν εκτενή κατάλογο ερωτήσεων σχετικά με την πρώτη εμφάνιση του COVID-19 στη Γουχάν και το ζήτημα της μετάδοσης.

Τα ερωτήματα επικεντρώνονται επίσης στη συνεργασία και τη χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν (WIV) είτε με τις ΗΠΑ είτε μέσω αυτών, το οφέλη της συγκεκριμένης έρευνας, με κίνδυνο να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματά της ως βιολογικό όπλο. Ζήτησε επίσης έγγραφα όπως εκθέσεις πληροφοριών τα οποία δεν έχουν ακόμα τεθεί στη διάθεση της επιτροπής.

Στις 15 Απριλίου, ο Χέινς εξήγησε ότι το IC θεωρεί ένα εργαστηριακό ατύχημα ως ένα από τα δύο εύλογα σενάρια για την απελευθέρωση του ιού.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις