Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Τουρκική αγωνία και επιμονή στην “πολιορκία” της Αιγύπτου


 Η Τουρκία “πολιορκεί” την Αίγυπτο με κάθε τρόπο , προσπαθώντας να αλλάξει το κλίμα στις σχέσεις Άγκυρας-Καϊρου.

Η Τουρκία θέλει να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς με την Αίγυπτο καθώς συνεχίζει να αναζητά τρόπους για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, μεταδίδει το Reuters .

Ο Μεχμέτ Μους, υπουργός εμπορίου της Τουρκίας, δήλωσε ότι αυτός είναι ένας στόχος για την  επίσκεψη τουρκικής εμπορικής αντιπροσωπείας στην Αίγυπτο αυτήν την εβδομάδα. Η αντιπροσωπεία αυτή θα πάει στην Αίγυπτο με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονέλ.

“Παράλληλα με τις αναπτυσσόμενες διπλωματικές σχέσεις με την Αίγυπτο, θέλουμε να ενισχύσουμε τους εμπορικούς και οικονομικούς μας δεσμούς κατά την επόμενη περίοδο”, ανέφερε ο Μους.

Το Reuters προσθέτει ότι παρά τις πολιτικές τριβές, η Άγκυρα λέει ότι το Κάιρο παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της στην Αφρική, με την αξία των εμπορικών συναλλαγών  να ανέρχονται το 2020 στα 4,86 ​​δισεκατομμύρια δολάρια . Αυτό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών το 2012, ένα έτος πριν το αιγυπτιακό πραξικόπημα που έφερε τον σημερινό Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στην εξουσία.

Η Τουρκία ήταν ισχυρός υποστηρικτής της Αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας όταν ήρθε στην εξουσία το 2011 εν μέσω της Αραβικής Άνοιξης. Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν   μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατηγό Σίσι. Οι διαφωνίες με την πάροδο των ετών έχουν επιδεινωθεί στη Συρία, τη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο .

Η μεγαλύτερη πηγή τριβής παραμένει η υποστήριξη της Τουρκίας στην Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής του κινήματος, που η Αίγυπτος το θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Η Τουρκία προτάσσει τώρα   την προθυμία της να ξαναχτίσει δεσμούς με την Αίγυπτο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας αποκλιμάκωσης στη γειτονιά της. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu τον περασμένο μήνα .


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις