Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Εκτίμηση-βόμβα για την επιμέλεια της μικρής Λυδίας: "Ο φονιάς μπορεί να ασκεί μέριμνα από τη φυλακή"


 Η νομικός με εξειδίκευση στο Οικογενειακό Δίκαιο, Φανή Γιωτάκη, μάς εξηγεί τους κινδύνους που εγκυμονεί ο νέος νόμος για τη συνεπιμέλεια πάνω στον οποίο "πατάει" από το πρώτο λεπτό και ο δολοφόνος της Καρολάιν.

Θέμα χρόνου είναι η απόφαση της Εισαγγελίας Ανηλίκων που θα κρίνει το μέλλον της μικρής Λυδίας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επιμέρους παραμέτρους, σε συνεργασία με τους ειδικούς παιδοψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Σε λίγο, με άλλα λόγια, θα γνωρίζουμε αν η γονική μέριμνα και επιμέλεια θα δοθεί αποκλειστικά στην οικογένεια της δολοφονημένης Καρολάιν στην Αλόννησο, όπως εσχάτως ζήτησε η μάνα της, ή θα μοιραστεί και με τον συζυγοκτόνο ή (και) την οικογένειά του.
Δεν είναι τυχαίο που η πρώτη λέξη που ξεστόμισε ο 32χρονος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος ήταν «συνεπιμέλεια», επικαλούμενος τον νέο νόμο Τσιάρα, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
«Ήρθαμε να καταθέσουμε στην εισαγγελέα ανηλίκων το αίτημα για αποκλειστική επιμέλεια της Λυδίας από τη μητέρα της Καρολάιν. Πληροφορηθήκαμε ότι οι εκθέσεις είναι θετικές ιδίως για την Αλόννησο. Καταθέσαμε αίτημα να ανατεθεί η επιμέλεια στη μητέρα της Καρολάιν, διότι είναι το καταλληλότερο περιβάλλον, καθώς στην μεν Αθήνα η μικρή Λυδία θα είναι η κόρη του δολοφόνου, στην Αλόννησο το παιδί που έχασε τη μανούλα του» σχολίασε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος της οικογένειας της άτυχης κοπέλας, Θανάσης Χαρμάνης.
Οι γονείς του συζυγοκτόνου ζητούν, από τη μεριά τους, τον μισό χρόνο να ζει το παιδί στην Αθήνα και τον άλλο μισό στην Αλόννησο κι ο ίδιος ο γυναικοκτόνος ζητά συνεπιμέλεια. Μπορεί; Πρέπει να έχει τη συνεπιμέλεια του παιδιού ο φονιάς της μάνας του;

«Θύμα ενδοοικογενειακή βίας η μικρή Λυδία»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κατά της Βίαςη μικρή Λυδία είναι «ξεκάθαρα θύμα ενδοοικογενειακή βίας του ίδιου δράστη που δολοφόνησε τη μητέρα της και σκότωσε και κρέμασε τον σκύλο της. Ο Νόμος 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία είναι σαφής: Θύμα είναι και το μέλος, στην οικογένεια του οποίου τελέσθηκε αξιόποινη πράξη, κατά τα άρθρα 299 (Ανθρωποκτονία με πρόθεση) και 311 (Θανατηφόρα βλάβη) του Ποινικού Κώδικα, καθώς και ο ανήλικος κατά την παράγραφο 2, ενώπιον του οποίου τελείται μία από τις αξιόποινες πράξεις της παρούσας».
Αυτό σημαίνει, συνεχίζει η ανακοίνωση, «ότι σε όλες τις γυναικοκτονίες από σύζυγο, σύντροφο (ή και άλλο μέλος της οικογένειας), όλα τα παιδιά, αλλά και τα μέλη της οικογένειας της δολοφονημένης, είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΔΡΑΣΤΗ».
Ως εκ τούτου, τουλάχιστον για τα ανήλικα παιδιά που βρίσκονται σε κενό επιμέλειας, είναι «ευθύνη του Εισαγγελέα να διατάξει την αξιολόγηση της βλάβης που έχουν υποστεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δολοφονία της μητέρας τους και να ασκήσει τις ανάλογες ποινικές διώξεις» συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση.
Μετά από τόσες γυναικοκτονίες, στη χώρα μας, όπου πατεράδες σκότωσαν τη μητέρα παιδιών τους, «γιατί δεν έχει ασκηθεί δίωξη για την ενδοοικογενειακή βία που υπέστησαν τα παιδιά εξαιτίας της δολοφονίας της μητέρας τους;» αναρωτιέται το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά της Βίας, υπογραμμίζοντας ότι «η δίωξη θα πρέπει να επεκτείνεται και στην ενδοοικογενειακή βία που υφίσταντο τα παιδιά κατά το χρονικό διάστημα πριν τη δολοφονία της μητέρας τους».
Η Λυδία «δεν μπορεί να το καταγγείλει για να προστατευθεί», όμως οι Αρχές έχουν ήδη λάβει γνώση των συμβάντων από την Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021, προσθέτει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά της Βίας, που ρωτά: Γιατί δεν έχουν ήδη ασκήσει δίωξη στον συζυγοκτόνο των Γλυκών Νερών για ενδοοικογενειακή βία, γιατί δεν του έχουν ήδη αφαιρέσει τη γονική μέριμνα του παιδιού και γιατί δεν έχουν διατάξει αξιολόγηση του παιδιού και του ιστορικού του;
«Τι μπορεί να κάνει ένα βρέφος να μείνει "παγωμένο" για τόσες ώρες; Γιατί η Λυδία γεννήθηκε τόσο πρόωρα και κατά πόσο σχετίζεται αυτό με την ενδοοικογενειακή βία που βίωνε η μητέρα της;» είναι δυο ακόμη κρίσιμα ερωτήματα που θέτει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά της Βίας.

«Χωρίς οριστική καταδίκη για ενδοοικογενειακή βία, ο πιλότος μπορεί να έχει τη γονική μέριμνα του παιδιού»

«Η ενδοοικογενειακή βία κατά της Λυδίας είναι αυτεπάγγελτα διωκόμενο αδίκημα. Ο συζυγοκτόνος όμως, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, "πατάει" στο άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα περί κακής άσκησης της γονικής μέριμνας. Παρόλο που έχει σκοτώσει τη μάνα του παιδιού και σύζυγό του, δεν έχει οριστική απόφαση για ενδοοικογενειακή βία. Επομένως, μπορεί να ζητήσει τη συνεπιμέλεια της μικρής Λυδίας όπως εξάλλου βλέπουμε να στήνεται η υπερασπιστική του "γραμμή", βάσει της οποίας ό,τι έκανε, το έκανε προστατευτικά για το παιδί του, που ήταν θύμα της μητέρας του. Επομένως, αφού "αμάρτησε", όπως μας λέει, για το παιδί του, πώς θα του αφαιρεθεί η γονική μέριμνα;» μας εξηγεί η νομικός με εξειδίκευση στο Οικογενειακό Δίκαιο, μεταξύ άλλων, Φανή Γιωτάκη.
«Ο νέος νόμος για τη συνεπιμέλεια κάνει περιοριστική απαρίθμηση για τις περιπτώσεις που συνιστούν άσκηση κακής γονικής μέριμνας. Επομένως εναπόκειται στον δικαστή αν θα κάνει πιο ευρεία ερμηνεία του και θα αποδοθεί και η κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας στον συζυγοκτόνο πιλότο. Αλλά αυτή τη στιγμή με τον νέο νόμο δεν προστατεύεται το παιδί» προσθέτει η νομικός, που τονίζει, όπως και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά της Βία, «δεν είναι δυνατό να μην έχει διερευνηθεί αν το παιδί είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας ενώ ήταν παρόν κατά την τέλεση της πράξης του φόνου και ενώ έχει εκτεθεί σε κίνδυνο».
Ο νόμος Τσιάρα, συνεχίζει η νομικός, δίνει το δικαίωμα στον συζυγοκτόνο -ακόμη και φυλακισμένος- «να έχει τη γονική μέριμνα της Λυδίας, διατηρώντας τον απόλυτο έλεγχο και όλες τις εξουσίες για αποφάσεις που αφορούν στο παιδί και δίνοντας κατευθυντήριες για το ποια πληροφορία θα δίνεται στο παιδί για τον φόνο της μάνας τους. Θα καθορίζει, με άλλα λόγια, απόλυτα με ποιο τρόπο θα μεγαλώνει η Λυδία. Δεν είναι τυχαίο που η πρώτη του λέξη ήταν "συνεπιμέλεια", με το επιχείρημα ότι θέλει να ασχοληθεί ο ίδιος με την ανατροφή του παιδιού. Έτσι στήνει το αφήγημά του. Θα ζητήσει να εφαρμοστεί ο νόμος Τσιάρα που του το δίνει αυτό το δικαίωμα» συνοψίζει η νομικός.
Όσο δε για την πρόταση της πλευράς της οικογένειας του πιλότου, η οποία ζητάει επιμέλεια από κοινού, προτείνοντας εναλλασσόμενη κατοικία σε βρέφος 12 μηνών, «ένα πράγμα μάς αποκαλύπτει: Ότι δεν ενδιαφέρονται πώς θα αναπτυχθεί ψυχοσωματικά ένα βρέφος που θα αναγκαστεί να ζει σαν πρόσφυγας. Κι αυτό το αίτημα αποτελεί σαφώς απόρροια των "πατημάτων" που παρέχει ο νόμος Τσιάρα» καταλήγει η κα Γιωτάκη.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις