Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Η ευκαιρία για ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών: Θα το κάνει ή κυβέρνηση ή θα συνεχίσει να εκλιπαρεί;

 


Διέσυραν την Ελλάδα οι Σλάβοι των Σκοπίων

Την ευκαιρία στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πραγματοποιήσει τις

προεκλογικές της δεσμεύσεις δίνει η πρωτοφανής πρόκληση των Σκοπιανών στο χθεσινό ματς με την Αυστρία για το Euro 2020. 

Οι Σκοπιανοί αγωνίστηκαν ως «Μακεδονία» σκέτο, ενώ το γήπεδο γέμισε με κασκόλ και πανό τα οποία επίσης έγραφαν τη χώρα ως «Μακεδονία». Παράλληλα οι Σκοπιανοί φόρεσαν περικεφαλαίες, για να δείξουν πως έχουν καταγωγή από τον Μέγα Αλέξανδρο (!) και σήκωσαν πολλές σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας. 

Αυτές τις εικόνες τις είδε όλη η Ευρώπη, με την UEFA μάλιστα να αναγράφει τη χώρα με την συντομογραφία MKD («Μακεδονία») και όχι «ΝΜD» («Βόρεια Μακεδονία»), όπως είναι το νέο της όνομα.

Όλο αυτό το γεγονός δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να ακυρώσει τη συμφωνία, γι' ακρίβεια πλέον η ακύρωση της δείχνει να είναι μονόδρομος, καθώς από πλευρά τους οι Σκοπιανοί δεν τηρούν τη συμφωνία. 


Θα το πράξει όμως; 

Μετά τα θλιβερά γεγονότα στις εξέδρες του Euro, η ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι μονόδρομος. Είναι η μοναδική ευκαιρία για την κυβέρνηση που βγήκε με σημαία την αντίθεσή στην συμφωνία Κοτζιά, να κάνει πράξη τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις. Γιατί μέχρι σήμερα, γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Ακόμα και η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων για την ΕΕ, έχει αντιστραφεί. Και βλέπουμε το θλιβερό θέαμα ενός Έλληνα πρωθυπουργού, να τρέχει και να εκλιπαρεί την Γαλλία και την Βουλγαρία να άρουν το δικό τους βέτο!

Τώρα έχουμε την μοναδική ευκαιρία να ακυρώσουμε την συμφωνία λόγω της βάναυσης παραβίασης της από τους ίδιους τους Σκοπιανούς, που μάλιστα την είδε όλη η Ευρώπη!

Θα το κάνει όμως η κυβέρνηση ή θα συνεχίσει να παρακαλεί την «υπερδύναμη» των Σκοπίων για «καλή γειτονία»;


Οι Σκοπιανοί... «έγραψαν» τον Ν.Δένδια

Επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι, είχε στείλει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ζητώντας την πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι αν και στην εν λόγω Συμφωνία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1, παράγραφος 3, σημείο e, ο κωδικός ονομασίας των Σκοπίων στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO), παραμένει «MKD», η χρήση του εν λόγω ακρωνυμίου στο EURO 2020 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της «διεθνούς πρακτικής, της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας, καθώς και της προσπάθειας διατήρησης μιας θετικής δυναμικής στις διμερείς σχέσεις», οι Σκοπιανοί οφείλουν να χρησιμοποιούν σαν ακρωνύμιο γράμματα που να ανταποκρίνονται στο όνομα της, όπως «NM» (North Macedonia) ή εναλλακτικά «RNM» (Republic of North Macedonia).

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τονίζει ότι εκκρεμεί η αλλαγή της ονομασίας της ποδοσφαιρικής σκοπιανής ομοσπονδίας, η οποία πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ζητά τέλος την παρέμβαση του κ. Οσμάνι, προκειμένου να λυθούν τα ζητήματα αυτά, στο πλαίσιο των σχέσεων… καλής γειτονίας.

Οι Σκοπιανοί όμως «έγραψαν» τον Νίκο Δένδια και αγωνίστηκαν κανονικά ως «Μακεδονία», ενώ και η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, έτσι τους αποκαλούσε. Με αυτούς συμφώνησαν στις Πρέσπες, κάτι που αποδεικνύειακόμα μια φορά πως τα πάντα γίνονται εις βάρους Ελληνισμού. Σημειώνεται πως οι δικοί μας δημοσιογράφοι τήρησαν τα διεθνή… συμφωνηθέντα, αποκαλώντας τους Σκοπιανούς ως «Βόρεια Μακεδονία» και ούτε μία φορά ως «Σκόπια».

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις