Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

ΠΡΟΔΟΤΕΣ-ΚΑΡΕΚΛΟΓΛΥΦΤΕΣ - Με καθυστέρηση αντιδρά η Αθήνα στις πονηριές των Σκοπιών


 Με καθυστέρηση αντιδρά η Αθήνα στις πονηριές των Σκοπιών

H παρθενική συμμετοχή της ποδοσφαιρικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στο

Euro 21 με φανέλα που κοσμεί το ακρωνύμιο FFM (Football Federation of Macedonia) και ο Ήλιος της Βεργίνας, παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ζήτημα έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες της ελληνικής πλευράς, με αποκορύφωμα την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον ομόλογο της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι.

Η Συμφωνία προβλέπει ότι όλοι οι κρατικοί θεσμοί, τα δημόσια κτίρια και οι ιδιωτικοί φορείς που χρηματοδοτούνται από το κράτος, πρέπει να φέρουν πάντα την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, αν και υπάρχει μία “δημιουργική ασάφεια” για τα ακρωνύμια. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επισημαίνει στην επιστολή του την ανάγκη για πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Επίσης, όπως επικαλούνται διπλωματικές πηγές αναφέρει ότι αν και στη Συμφωνία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1, παράγραφος e, ο κωδικός ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO), παραμένει «MKD», η χρήση του εν λόγω ακρωνυμίου στο EURO 2021 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα.

Ακόμα τονίζει ότι η Βόρεια Μακεδονία οφείλει, στο πλαίσιο της διεθνούς πρακτικής, της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας, καθώς και της προσπάθειας διατήρησης μιας θετικής δυναμικής στις διμερείς σχέσεις, να χρησιμοποιεί σαν ακρωνύμιο γράμματα που να ανταποκρίνονται στο όνομα της, όπως «NM» (North Macedonia) ή εναλλακτικά «RNM» (Republic of North Macedonia). Επιπλέον, αναφέρει ότι εκκρεμεί η αλλαγή της ονομασίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πονηριές των Σκοπίων

Η κυβέρνηση των Σκόπιων αναζητεί τελικά τρόπους για να κατοχυρώνει το όνομα “Μακεδονία” και να παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όμως, οι πονηριές των Σκοπιών δεν προβλημάτισαν την UEFA, αν και ο κανονισμός της απαγορεύει κάθε πολιτική ή θρησκευτική αναφορά κατά την διάρκεια των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων. Επικριτική για την φανέλα της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro 21 είναι και η δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών και “αρχιτέκτονα” της Συνθήκης των Πρεσπών Νίκος Κοτζιάς.

Κατέστησε σαφές στην UEFA ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί συμμετοχή ποδοσφαιρικής ομάδας κράτους που δεν υπάρχει, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κράτος με τη ονομασία “Μακεδονία” και παραθέτει τις παραγράφους της Συμφωνίας των Πρεσπών που παραβιάζονται από την κυβέρνηση των Σκοπίων. Επίσης καλεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συστήσει και να στείλει μόνιμη ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων στην Ελληνική Πρεσβεία στα Σκόπια για να παρακολουθεί και να ελέγχει την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, ότι «η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας (FFM) είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, εγγεγραμμένος ως ένωση και ως εκ τούτου δεν χρηματοδοτείται από το κράτος». Για να προσθέσει βεβαίως ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε ιδρύματα που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση» και ότι η «FFM δεν έχει υποχρέωση να προσαρμοστεί» σε αυτήν.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις