Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Kοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που είχε πάρει ο Ν.Τραμπ αγοράζει και η ΕΕ: Εξασφάλισε 55.000 δόσεις


 Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει περίπου 55.000 δόσεις μιας πιθανής θεραπείας για τον COVID-19, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν,

Η θεραπεία στηρίζεται σε ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που αναπτύσσεται από την αμερικανική Regeneron και την ελβετική Roche και το έλαβε και ο Ντόναλντ Τραμπ

Το κοκτέιλ έλαβε έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι εργαστηριακές πρωτεΐνες που μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά επιβλαβή παθογόνα όπως οι ιοί.

Η συμφωνία αποτελεί το πρώτο συμβόλαιο για αυτού του είδους το φάρμακο από την ΕΕ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η συμφωνία με τη Roche επιτεύχθηκε τον Απρίλιο, όπως είπε η εταιρεία στο Reuters, όμως οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είχαν γίνει γνωστές.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε την Πέμπτη ότι η ΕΕ έχει εξασφαλίσει περίπου 55.000 δόσεις της θεραπείας. Η Roche αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τον αριθμό, αλλά είπε ότι το συμβόλαιο καλύπτει 37 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας και άλλων χωρών εκτός ΕΕ.

Οι πλευρές της συμφωνίας αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την τιμή.

Η θεραπεία είναι η πρώτη που βασίζεται στα μονοκλωνικά αντισώματα και συνάπτεται από την ΕΕ.

Το μόνο άλλο φάρμακο κατά της Covid-19 που έχει αγοράσει η ΕΕ είναι το αντιιό remdesivir.

ΟΙ ευρωπαϊκές χώρες θα αγοράσουν το φάρμακο των Roche-Regeneron, που αποτελεί συνδυασμό των μονοκλωνικών αντισωμάτων casirivimab και imdevimab, μετά την έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η οποία αναμένεται μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ που επικαλείται εκτιμήσεις της Roche.

Η Roche αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα. «Είμαι σε συζητήσεις με τις υγειονομικές αρχές και θα δώσουμε πληροφορίες αργότερα φέτος», δήλωσε εκπρόσωπός της.

Από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν έχει καθοριστεί κάποια ημερομηνία για πιθανή έγκριση, καθώς οι εταιρείες πρέπει πρώτα να καταθέσουν επίσημα αίτηση για έγκριση υπό όρους. Ο ΕΜΑ εξετάζει τα αρχικά δεδομένα που διαθέτει από τον Φεβρουάριο.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα μιμούνται τα φυσικά αντισώματα που παράγει το σώμα για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Όπως σημειώνει το Reuters, το κοκτέιλ μείωσε τις νοσηλείες ή τους θανάτους κατά 70% σε ασθενείς με COVID-19  και περιόρισε τη διάρκεια των συμπτωμάτων κατά τέσσερις ημέρες.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις