Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

MiG-29: «Δεν καταρρίψαμε το βουλγαρικό μαχητικό» λένε οι Σέρβοι

 


Πριν από λίγες ημέρες, σημειώθηκε ένα τραγικό περιστατικό κατά την διάρκεια κοινής άσκησης στην Μαύρη Θάλασσα, όταν ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου MiG-29 Fulcrum της Πολεμικής Αεροπορίας της Βουλγαρίας «χάθηκε» από τα ραντάρ και στη συνέχεια συνετρίβη, με αποτέλεσμα Η συμμαχική άσκηση να ακυρωθεί, ενώ αναπτύχθηκαν άμεσα δυνάμεις έρευνας και διάσωσης.

Η συντριβή που έγινε στις 9 Ιουνίου, έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τόσο των βουλγαρικών όσο και των σερβικών μέσων ενημέρωσης, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο ότι πίσω από την κατάρριψη του βουλγαρικού μαχητικού MiG-29, βρίσκονται τα συστήματα αεροπορικής άμυνας των Σέρβων.

Ειδικότερα, το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας διαψεύδει δημοσιεύματα που φέρουν τη σερβική αεράμυνα να ευθύνεται για την πτώση του βουλγαρικού αεροσκάφους MIG-29, στις αρχές Ιουνίου, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης.

Το χρονικό της συντριβής

Το βουλγαρικό MIG που συνετρίβη στην Μαύρη Θάλασσα στις 9 Ιουνίου συμμετείχε σε κοινή άσκηση Βουλγαρίας-Σερβίας-ΗΠΑ για την αποτροπή απειλής από αέρος, με την ονομασία «Shabla 2021». Ο πιλότος δεν ειδοποίησε για την εμφάνιση κάποιου τεχνικού προβλήματος ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως δεν εγκατέλειψε το αεροσκάφος. Επίσημα το συμβάν καταγράφηκε ως ατύχημα ωστόσο στον βουλγαρικό Τύπο τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύονται διάφορες εικασίες για κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους από την σερβική αεράμυνα.

Στην ανακοίνωση του σερβικού Υπουργείου Άμυνας  αναφέρεται: «Με αφορμή τους ανακριβείς και κακόβουλους ισχυρισμούς του Βούλγαρου δημοσιογράφου και συγγραφέα Γκρέγκορ Λίλοφ, τους οποίους αναδημοσιεύουν ορισμένα Μέσα ενημέρωσης, το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι δεν υπήρξε καμία δραστηριότητα, στο πλαίσιο της άσκησης «Shabla 2021», από τις μονάδες αεράμυνας και πυραυλικών συστημάτων των σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά την ημέρα της συντριβής του βουλγαρικού μαχητικού αεροσκάφους MIG-29»

Στα βουλγαρικά δημοσιεύματα εικάζεται ότι το MIG-29 επλήγη με πύραυλο εδάφους-αέρος «S-125 Neva» ο οποίος εκτοξεύτηκε από τις μονάδες αεράμυνας του σερβικού στρατού. Πρόκειται για το ίδιο πυραυλικό σύστημα, σοβιετικής παραγωγής, που είχε χρησιμοποιηθεί για την κατάρριψη του «αόρατου» αμερικανικού βομβαρδιστικού «F-117Α» στις 27 Μαρτίου του 1999.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις