Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν: Με κατά μέτωπο επιθέσεις ή συναινετικά το τετ-α-τετ των δύο Προέδρων;


 Ποια θα είναι η ατζέντα της συνάντησης Μπάιντεν - Ερντογάν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, και μέχρι πού θα φτάσουν οι εκατέρωθεν αξιώσεις, μας αναλύει ο Τουρκολόγος Αντώνης Χατζηκυριάκου.

Ανατολική Μεσόγειος, Συρία, Αφγανιστάν, S-400. Μεγάλη και «άγρια» η ατζέντα στο τετ-α-τετ Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες, στις 14 Ιουνίου κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση, που έρχεται στον απόηχο της αμερικανικής αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, το ερώτημα παραμένει αν πρόκειται να τεθούν επί τάπητος οι σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο Προέδρων, παρόλο που ο Λευκός Οίκος, χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες, έκανε λόγο για «πλήρες φάσμα διμερών και περιφερειακών θεμάτων» μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας.

Θα θέσει λοιπόν ο Τζο Μπάιντεν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία; Ο Ερντογάν σχεδιάζει να φέρει στο τραπέζι τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας για την προμήθεια του ρωσικού εξοπλιστικού συστήματος S-400, τη στάση των ΗΠΑ στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύγκρουσης στη Γάζα και την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που μολονότι τον εξαγρίωσε, δεν τον εξώθησε στους συνήθεις αφορισμούς;

Πόσο κρίσιμη μπορεί να είναι πράγματι για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις η συνάντηση των δύο Προέδρων; Θα εμφανιστούν επιθετικά οι δυο μεριές ή θα επιδιώξουν να βρεθεί σημείο σύγκλισης παραμένει λίγες ημέρες νωρίτερα το μεγάλο ερωτηματικό.

«Οπωσδήποτε είναι κρίσιμη η συνάντηση» σχολιάζει ο διδάσκων Οθωμανικής Και Τουρκικής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντώνης Χατζηκυριάκου.

«Είναι όμως δύσκολο να γίνει μια πρόβλεψη. Υποθέτω ότι η επίσημη διπλωματία και των δύο χωρών επιθυμεί συγκλίσεις. Από την άλλη, μια επιθετική εμφάνιση από τον Ερντογάν που θα θέσει "θέματα αρχής" για τον ίδιο, ενδεχομένως να στρέψει την προσοχή της τουρκικής κοινής γνώμης μακριά από τις έντονες εσωτερικές πιέσεις που αντιμετωπίζει (οικονομία, πληθωρισμός, σκάνδαλο σχέσεων βαθέως κράτους με υπόκοσμο). Πέρα όμως από το συμβολική προβολή ισχύος και την εσωτερική κατανάλωση, η Συρία, η Λιβύη και το ζήτημα των εξορύξεων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ ουσιαστικά διακυβεύματα για την Τουρκία αυτή τη στιγμή σε υλικό επίπεδο, επειδή δίνουν λύσεις και ανάσες ζωής στην τουρκική οικονομία» προσθέτει ο έμπειρος Τουρκολόγος.

«Για τον λόγο αυτό ο Ερντογάν έχει σοβαρά κίνητρα να υπερασπιστεί την παρουσία της Τουρκίας και την πολιτική της σε αυτές τις περιοχές» συνοψίζει.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Από τη σκοπιά των ΗΠΑ, είναι επίσης πιθανό, συνεχίζει ο συνομιλητής μας «να εμφανιστεί επιθετικός ο Μπάιντεν, τραβώντας "κόκκινες γραμμές" που θα επανακαθορίσουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετά τη λήξη της θητείας Τραμπ, κατά την οποία η Τουρκία απολάμβανε ελευθερία κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. Η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τον Μπάιντεν ήταν και το πρώτο συμβολικό τράβηγμα αυτών των γραμμών» επισημαίνει ο κ. Χατζηκυριάκου.
Θα ανακινήσει ο Τούρκος Πρόεδρος το θέμα-αγκάθι της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων; «Είναι πιθανό γιατί ο Ερντογάν επιμελώς διατηρεί την εικόνα του ηγέτη με πυγμή στη διεθνή σκηνή ακόμα και απέναντι σε μια υπερδύναμη όπως η Αμερική. Προβάλλει μια ταυτότητα αυτόνομης και ισχυρής Τουρκίας που μπορεί να διεκδικήσει τις θέσεις της απέναντι σε οποιοδήποτε συνομιλητή. Αυτό έχει σημασία για εσωτερική κατανάλωση» επισημαίνει ο συνομιλητής μας. Από την άλλη, «μια δημόσια αντιπαράθεση επί του Αρμενικού δυσχεραίνει την θέση της Τουρκίας στα άλλα μέτωπα που ανέφερα πιο πάνω» προσθέτει.

«Τεράστια η σημασία του τριγώνου Συρία-Λιβύη-Κύπρος»
«Η οικονομία της Τουρκίας αυτή την στιγμή εξαρτάται από το στρατιωτικό-οικοδομικό-τραπεζικό σύμπλεγμα και ο Ερντογάν θεωρεί την ενεργειακή αυτονομία προϋπόθεση για την έξοδο από τη δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται και τη διασφάλιση της μελλοντικής ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, το τρίγωνο Συρία-Λιβύη-Κύπρος έχουν τεράστια σημασία. Για να επιστρέψω στην ερώτησή σας, αν μπορεί να διασφαλίσει τα ζητήματα αυτό, ενδεχομένως ο Ερντογάν να αποφύγει μια σύγκρουση επί του Αρμενικού, ενός ζητήματος συμβολικής κυρίως σημασίας για τον ίδιο. Εκτός βέβαια αν είναι και το τελευταίο του χαρτί για να αποκομίσει κάτι θετικό, έστω και για εσωτερική κατανάλωση, από τον απολογισμό της συνάντησης» υποστηρίζει ο Τουρκολόγος.
Η «σκιά» του σκανδάλου της HALKBANK θα κρέμεται πάνω από τη συνάντηση, όπως εκτιμά η τουρκική αντιπολίτευση;
«Δεν είμαι βέβαιος γι’ αυτό. Ο Ερντογάν έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν πολλά σοβαρά σκάνδαλα και είναι σήμερα αντιμέτωπος με άλλο ένα: Αυτό των αποκαλύψεων του μαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ για τις σχέσεις βαθέως κράτους και υποκόσμου. Στις πιο πρόσφατες μάλιστα αποκαλύψεις εμπλέκεται προσωπικά ο Ερντογάν σε σχέση με την αποστολή όπλων και πυρομαχικών από την Τουρκία σε ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, αλλά και για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, πετρελαίου και άλλων αγαθών. Οπωσδήποτε το σκάνδαλο της HALKBANK έχει τη σημασία του, αλλά ο Ερντογάν μπορεί πιο εύκολα να πείσει το ακροατήριό του ότι πρόκειται για μια διεθνή συνομωσία, όπως έκανε και στο παρελθόν. Πιθανόν οι αποκαλύψεις Πεκέρ να έχουν ένα πιο καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις από το σκάνδαλο της HALKBANK» καταλήγει ο κ. Χατζηκυριάκου.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις