Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Θα πούμε το «νερό νεράκι»: Η κυβέρνηση το ξεπουλάει σε ιδιώτες με τροπολογία-σκάνδαλο

 


Με κρυφή τροπολογία ανοίγει «κερκόπορτα» για την είσοδο ιδιωτών και στο νερό

«Παραθυράκι» για την είσοδο των ιδιωτών και στο νερό ανοίγει η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ζητήματα σχετικά με την πανδημία.

Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ, μια κρίσιμη υπηρεσία για την ασφάλεια της ποιότητας του νερού που αφορά σχεδόν το 80% των υδάτων της Ελλάδας, εκτείνεται σε τέσσερις νομούς: Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής.

Με τα όσα αναφέρονται στην τροπολογία-σκάνδαλο, για τρία χρόνια θα έχει δικαίωμα διαχείρισης των ΕΥΣ στην Αττική η ΕΥΔΑΠ, αλλά μετά τα τρία χρόνια, την αναβάθμιση, τη συντήρηση και τη λειτουργία θα αναλαμβάνει ιδιώτης!

Κάνει ό,τι μπορεί δηλαδή η κυβέρνηση να «σπρώξει» ιδιώτες όπου γίνεται, μιας και υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που απαγορεύει την πλήρη ιδιωτικοποίηση, τονίζοντας ότι το 50+1% πρέπει να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο.

Τι αναφέρει η τροπολογία

«Η σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενου από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, της Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ανατίθεται στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ η συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ της μείζονος περιοχής πρωτευούσης για χρονική περίοδο τριών ετών, η οποία δύναται να παρατείνεται με συμφωνία των συμβαλλομένων μερών. Μετά τη λήξη της εν λόγω σύμβασης, η συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ της μείζονος περιοχής πρωτευούσης ανατίθεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανάδοχο που αναδεικνύεται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με τον ν. 3389/2005 (Α/ 232)».

«Η Μητσοτάκης Α.Ε. βάζει χέρι και στο νερό

Το σοβαρό αυτό θέμα ανέδειξε και το ΜέΡΑ25, το οποίο με ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η Κυβέρνηση με τροπολογία που έφερε σε άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας εισάγει ρύθμιση για την είσοδο των ιδιωτών στη διαχείριση των υδάτων και συγκεκριμένα, του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος.

Η υπηρεσία Ε.Υ.Σ. αφορά τη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση των κεντρικών υποδομών του νερού (πηγές, ταμιευτήρες, υδραγωγεία κ.λ.π.) με στελέχη της επιχείρησης και εργαζομένους να επισημαίνουν ότι σχετίζεται και με την ασφάλεια της ποιότητας του νερού.

Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ αποκτά το δικαίωμα διαχείρησης των ΕΥΣ αλλά για τρία (3) χρόνια. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, τη λειτουργία, συντήρηση και αναβάθμιση του ΕΥΣ θα αναλαμβάνει «ανάδοχος, κατόπιν διαγωνισμού», δηλαδή ιδιώτες.

Η Μητσοτάκης Α.Ε. βάζει χέρι και στο νερό!

Ακριβώς επειδή δεν επιτρέπει το ΣτΕ την ευθεία πώληση του πλέον βασικού αγαθού, οι μνημονιακές κυβερνήσεις, το πολιτικό προσωπικό της Ολιγαρχίας Χωρίς Σύνορα δηλαδή, επιλέγει την οδό της Συμπραξης Δημόσιο – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ένα σχήμα όπου το δημόσιο πληρώνει, καταβάλλει τα κόστη και εγγυάται τα δάνεια και ο ιδιώτης απλώς εισπράττει, αυξάνοντας εκθετικά τις τιμές!

Αποτελεί όνειδος! Να πάρει πίσω η Κυβέρνηση την κατάπτυστη διάταξη».

Σφοδρές αντιδράσεις

«Κάνουν ιδιωτικοποίηση σε ένα τμήμα του δικτύου. Όπου έχει εφαρμοστεί αυτή η πρακτική στον κόσμο έχει αυξήσει τα τιμολόγια για την κατανάλωση και σε πολλές των περιπτώσεων έχει υπονομεύσει την ποιότητα του διανεμόμενου αγαθού», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Με τη σειρά του το ΚΚΕ είχε ζητήσει τη απόσυρση της τροπολογίας: «Είναι μια κατάπτυστη τροπολογία. Είναι μια σκανδαλώδης τροπολογία που αφορά βεβαίως την ΕΥΔΑΠ και την παράδοση, μετά από τρία χρόνια, του δικτύου της πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής στις ορέξεις, βορά, δηλαδή, στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δηλαδή, ιδιωτικοποιείται το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Φορτώνετε τον λαό με επιπλέον χαράτσια. Από τη στιγμή που θα μπει ο ιδιώτης επιχειρηματίας, υποδομές και δίκτυα τα οποία φτιάχτηκαν από τον ίδιο τον λαό της πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής, τα δίνετε προκειμένου οι ιδιώτες και οι επιχειρηματίες που θα δραστηριοποιηθούν να αποκομίσουν κέρδος. Γιατί γι’ αυτό γίνονται όλα», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις