Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν ξεκινούν σεισμικές έρευνες στην Λιβύη


 Ιωάννης Χάρχαρης

Ανακοίνωση Ερντογάν - Έρχεται ''θερμό'' καλοκαίρι

Ασταμάτητος είναι ο Ερντογάν, ο οποίος ετοιμάζει νέες προκλήσεις στην Α. Μεσόγειο. Αυτή την φορά, στο ''παιχνίδι'' ετοιμάζεται να βάλει και το Αζερμπαϊτζάν. Πρόκειται για μία κίνηση που θα ''τινάξει'' τα πάντα στον αέρα, καθώς στη Λιβύη, ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία και Ιταλία έχουν ενεργειακά συμφέροντα.  

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα υπάρξει συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν στα ενεργειακά στη Μαύρη Θάλασσα ή σε άλλες περιοχές, ο Ερντογάν ανέφερε τα εξής: 

''Πρότεινα στον Αλίγιεφ να συμμετάσχει το Αζερμπαϊτζάν σε γεωτρήσεις στην Λιβύη. Θα ξεκινήσουμε έρευνες στην Λιβύη. Ο Αλίγιεφ αποδέχτηκε την πρόταση.'' 

Εδώ λοιπόν έριξε δύο ''βόμβες''. Πρώτον ότι ξεκινάει έρευνες και δεύτερον ότι θα φέρει και τους Αζέρους στη περιοχή! 

Θα αντιδράσει η ΕΕ; 

Γι' αυτό τον λόγο όπως σας ανέφερε και το Πενταπόσταγμα πριν λίγο, η Αίγυπτος διέκοψε τις συνομιλίες με την Άγκυρα. 

Σύμφωνα με το Al-Arabiya, η Αίγυπτος ακυρώνει μελλοντικές συναντήσεις με την Τουρκία, λόγω του ότι αγνόησε τους όρους και τα αιτήματά της. Οι πηγές ανέφεραν επίσης, ότι "η Τουρκία απορρίπτει τα αιγυπτιακά αιτήματα για απόσυρση των των τουρκικών δυνάμεών από τη Λιβύη."

''Η Αίγυπτος συνέδεσε την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τη Λιβύη με την επανάληψη των συναντήσεων ασφαλείας.'' Οι πηγές επεσήμαναν ότι "το Κάιρο απαιτεί γραπτές τουρκικές δεσμεύσεις για σεβασμό της κυριαρχίας της Λιβύης".  

Μπίζνες Ερντογάν-Αλίγεφ στο Αζερμπαϊτζάν 

Ο Ερντογάν, εισχωρεί μεθοδικά στο Αζερμπαιτζάν, έχοντας κατά νου την Αρμενία, συνάπτοντας συμφωνίες με τον Πρόερδρο Αλίγεφ, σε τομείς όπως ο κατασκευαστικός και αμυντικός κλάδος.

Ερντογάν-Αλίγεφ συναντήθηκαν την Τρίτη, σε μια πόλη που είναι εμβληματική της σύγκρουσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, για να υπογράψει μια συμφωνία, που ανακοινώνει κοινή δράση στον τομέα της άμυνας.

Επισκεπτόμενοι τη στρατηγικά σημαντική πόλη Σούσα στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, υπέγραψαν ένα νέο πρωτόκολλο με τίτλο «Η Διακήρυξη της Shusha».

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί, ότι σε πρόσφατο άρθρο μας, είχε αναφερθεί ότι ο Ερντογάν με την ευκαιρία των 100 χρόνων ανεξάρτητου κράτους της Τουρκίας το 2023, έχει σκοπό να ανακοινώσει την ''Νέα Τουρκία''.

Σύμφωνα με το κείμενο που υπέγραψαν οι δύο πρόεδροι, εάν ένα τρίτο κράτος ή κράτη πραγματοποιούν επιθέσεις ή απειλές εναντίον ενός από τα δύο μέρη, οι χώρες θα αναλάβουν από κοινού κατάλληλες πρωτοβουλίες και θα αλληλοβοηθούνται στρατιωτικά μεταξύ τους, με σκοπό την πρόληψη αυτής της απειλής ή επίθεσης.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, υποσχέθηκε επίσης να ανοίξει ένα τουρκικό προξενείο στην Σούσα, μια χειρονομία που χαιρέτισε το Αζερμπαϊτζάν.

Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς, ότι καμία άλλη χώρα δεν θα ακολουθήσει την Τουρκία, δεδομένου ότι δεν θα θέλουν καμία διαμάχη με την Αρμενία, δεδομένης της επιρροής της Αρμενικής διασποράς, ιδίως στις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Δεν είναι μυστικό, ότι ένα σημαντικό ζήτημα στην ημερήσια διάταξη του Ερντογάν, είναι ότι οι Τούρκοι εργολάβοι που βρίσκονται κοντά του, θα συμμετάσχουν σε προσοδοφόρα έργα μεταπολεμικής υποδομής.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις